Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • ALA valde satiekas sēdē un ciemojas pie Ziemeļkalifornijas latviešiem
  • Atvērta pieteikšanās uz ALA izglītojošajiem ceļojumiem un prakses programmām
  • Sietlas un Sentluisas latvieši tiekas ar ASV Kongresa pārstāvjiem
  • Iesaisties akcijā!
  • Maijā notiks Baltijas Aizstāvības dienas
  • Biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti - Dārta
In this issue of InfoGram:
  • ALA Board Travels to San Francisco for its Spring Board Meeting
  • Registration Open for ALA Educational Trips and Internship Programs
  • Seattle and St. Louis Latvians Meet with Members of Congress
  • Action Alert!
  • Baltic Advocacy Days in May 2022
  • Angel Heart Success Stories – Dārta

ALA valde satiekas sēdē un ciemojas pie Ziemeļkalifornijas latviešiem

No 4. līdz 6. martam Sanfrancisko notika ALA valdes sēde, ko vadīja priekšsēdis Mārtiņš Andersons. Sanfrancisko ir arī Mārtiņa dzīvesvieta un viņš aktīvi darbojas arī Ziemeļkalifornijas latviešu sabiedrībā. Sēdes galvenais sarunu temats, protams, bija saistīts ar Krievijas brutālo karu Ukrainā. Amerikas Latviešu apvienības biedri un diasporas ASV ir operatīvi reaģējuši uz notikumu attīstību, iesaistoties Ukrainas atbalsta mītiņos un ziedojot Ukrainas humanitārām vajadzībām. ALA valde šīm nolūkam caur labdarības organizāciju Ziedot.lv ir noziedojusi 16 tūkstošus dolāru. Valde savā sēdē pieņēma arī svarīgu rezolūciju ar aicinājumu ASV prezidentam nekavējoties pārtraukt naftas produktu importu no Krievijas. (8. martā prezidents Dž. Baidens paziņoja, ka ASV aizliedz naftas, gāzes un ogļu importu no Krievijas). Sestdienas, 5. marta vakarā, valde piedalījās Ziemeļkalifornijas Latviešu biedrības un skolas 70. gadu jubilejas svinībās. Valde pateicas organizatoriem par jauko un ļoti sirsnīgo uzņemšanu!

Atvērta pieteikšanās uz ALA izglītojošajiem ceļojumiem un prakses programmām

Aicinām ārzemju latviešus pieteikties Amerikas Latviešu apvienības izglītojošajiem ceļojumiem “Sveika, Latvija!”, “Heritage Latvia”, un “Sveika, dzimtene!” un prakses programmām “Pavadi vasaru Latvijā” un “Pavadi vasaru ASV”! Pieteikšanās termiņš visām programmām: 2022. gada 15. aprīlis. Vairāk informācijas un pieteikšanās uz ceļojumiem: https://alausa.org/musu-darbiba/mes-un-latvija/izglitojosie-celojumi/; vairāk informācijas un pieteikšanās uz prakses programmām: https://alausa.org/musu-darbiba/mes-un-latvija/prakses-iespejas/.

Sietlas un Sentluisas latvieši tiekas ar ASV Kongresa pārstāvjiem

14. martā pieci Sietlas latvieši - Latvijas goda konsula kandidāta Vašingtonas štatā Imanta Holmkvista vadībā - tikās ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas pārstāvi Riku Larsenu, lai paustu atbalstu pastiprinātām sankcijām pret Krieviju kā atbildi uz tās iebrukumu Ukrainā. Tikšanās laikā tika uzsvērta nepieciešamība turpināt sniegt militāro palīdzību Ukrainai, palielināt humanitāro atbalstu ukraiņu un krievu bēgļiem, atvēlēt līdzekļus dezinformācijas apkarošanai, īpaši Radio Brīvajai Eiropai un Amerikas Balsij, kā arī NATO aizsardzības spēju turpmāku stiprināšanu ar spēcīgu alianses militāro klātbūtni Baltijā. 8. martā seši Sentluisas latvieši-- ALA valdes sekretāres Noras Muižnieces Steele vadībā - tikās ar senatora Džoša Holija pārstāvi, paužot atbalstu Ukrainai, ievērojamam ASV karaspēka palielinājumam Baltijā, finansējumam Baltijas drošības iniciatīvai, spēcīgai ASV vadībai spēcīgajā NATO un atbalstu aizsardzībai Baltijas sabiedrotajiem. Sanāksmes notika pirms plānotā Baltijas Aizstāvības nedēļas (Baltic Advocacy Week) pasākuma maijā, ko organizē ALA meitas organizācija Apvienotā Baltijas Amerikas nacionālā komiteja (JBANC). Pasākuma mērķis būs organizēt baltiešu vēlētājus stratēģiski nozīmīgos vēlēšanu apgabalos, lai mudinātu Kongresa locekļu atbalstu pastāvīgai ASV militārai bāzei Baltijā, finansiālu palīdzību Baltijas aizsardzības stiprināšanai kā arī ekonomisko un politisko saišu stiprināšanai starp ASV un Baltijas sabiedrotajiem.

Iesaisties akcijā!

Apvienotā Amerikas Baltiešu komiteja aicina vietējos vēlētājus iesaistīties Ukrainas atbalsta kampaņā, pieprasot ASV pilsētu vadītājus pārtraukt saites ar Krievijas sadraudzības pilsētām. Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā kopumā aptuveni 70 ASV pilsētas bija šādās sadraudzības attiecībās. Ar šo simbolisko saišu pārraušanu ir iespējams vēlreiz uzsvērt vispasaules nosodījumu Krievijas agresijai un apliecināt vienoto atbalstu Ukrainai. Tādas Amerikas pilsētas, kā Čikāga, Šarlota, Sarasota, Talahasī, Demoina, Mērilendas štats, Montklēra, Dalasa, Burlingtona, Norfolka un Kolorādospringsa jau ir paziņojušas par savu sadraudzības saišu pārtraukšanu, tādējādi solidarizējoties ar Ukrainu. Vairākas citas pilsētas šobrīd vēl lemj par attiecību pārtraukšanu, un iespējams tieši Tava ziņa varētu palīdzēt viņiem pieņemt gala lēmumu. Ja vēlies pievienoties šai kampaņai, vairāk informācijas un noderīgus resursus meklē ŠEIT.

Maijā notiks Baltijas Aizstāvības dienas

Apvienotā Amerikas Baltiešu komiteja (JBANC) izziņo jau piektās Baltijas Aizstāvības dienas, kas arī šoreiz norisināsies tiešsaistē no 2022. gada 2.-6. maijam. Šī ir iespēja ikvienam ASV vēlētājam, kam Baltija sirdī un asinīs, apvienoties un pārstāvēt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas drošības intereses Kongresā. Krievijas Federācijai vēršot nepamatotu un šaušalīgu karadarbību pret Ukrainas iedzīvotājiem, drošības situācija Austrumeiropā kļuvusi tik neskaidra kā nekad iepriekš jaunāko laiku vēsturē. Jums kā vēlētājiem ir iespēja un pienākums savas bažas darīt zināmas Jūsu Kongresa pārstāvjiem. Lai piedalītos Advocacy Days nav nepieciešama nekāda iepriekšēja pieredze. Rīkotāji nodrošinās informatīvu atbalstu visa sagatavošanās procesa laikā. Lai pieteiktu savu dalību, iepriekš nepieciešams aizpildīt pieteikuma anketu ŠEIT.

Biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti - Dārta

ALA nozare Labdarība Latvijā (vadītāja Kaija Petrovska) turpina atbalstīt biedrību “Eņģeļa Sirds”, kuras misija ir finansiāli atbalstīt motivētus, talantīgus, centīgus bērnus un jauniešus no maznodrošinātām ģimenēm Latvijas lauku reģionos. Biedrības mērķis ir pilnveidot šo bērnu zināšanas un attīstīt talantus.

Dārta jau no 1. klases ir Īslīces pamatskolas lepnums un gods. Meitene ir ļoti aktīva, piedalās teātra pulciņā, konkursos un skolas organizētās olimpiādēs. Dārtai pašai ļoti patīk konkursi, kuri organizēti, lai veicinātu skolu jauniešu biznesa iemaņas. Lielākais prieks mums ir, ka jaunietei interesē dabaszinātnes, īpaši ķīmija un fizika. Meitenes sapnis ir izgudrot zāles, kas varētu palīdzēt atveseļoties bērniem, kuri slimo ar šobrīd vēl neārstējamām slimībām. Mēs ļoti vēlētos pēc vairākiem gadiem lasīt starptautiskajā presē, ka mūsu Spārno Talantus meitene - Dārta Esīte ir izgudrojusi zāles, kuras ir pieprasītas visā pasaulē. Mums tikai jālūdz tam noticēt arī jūs, lai visi kopā mēs varam palīdzēt Dārtai ceļā uz šo cēlo mērķi. Aicinām atbalstīt Dārtu, lai viņa varētu apmeklēt Jauno Ķīmiķu skolu. Lai atbalstītu biedrību “Enģeļa Sirds” caur ALA “Labdarība Latvijā” programmu, aicinām apmeklēt programmas nodaļu ALA mājaslapā: https://alausa.org/musu-darbiba/mes-un-latvija/labdariba-latvija/.

ALA Board Travels to San Francisco for its Spring Board Meeting

The ALA board visited San Francisco for its board meeting from March 4 – 6. ALA President Mārtiņš Andersons resides in the Bay area and also actively participates in the Northern California Latvian Association. Unsurprisingly, one of the main topics of the meeting was the war in Ukraine, particularly how our programs are affected, and how we can help our European neighbors. The broader Latvian community in the U.S. has been very involved in this cause, meeting with their congressmen on the issue, and donating money and goods needed for the humanitarian crisis in Ukraine. ALA has also granted $16,000 to ziedot.lv for the Ukraine humanitarian effort. During their meeting, the ALA board also resolved to send a letter to President Biden to restrict imports of Russian energy products (on March 8th, President Biden ended up announcing these restrictions). On Saturday, March 5th, the ALA board participated in the Northern California Latvian Association and school’s 70th anniversary celebration. The ALA board thanks organizers for their hospitality!

Registration Open for ALA Educational Trips and Internship Programs

The registration deadline for ALA’s educational trips (“Sveika, Latvija!”, “Heritage Latvia”, and “Hello, Latvia!”), as well as for internship programs “Spend the Summer in Latvia” and “Spend the Summer in the U.S.” is April 15, 2022! For more information on the trips and for the applications: https://alausa.org/en/our-work/latvia-and-us/educational-trips/; for more information on the internship programs and applications: https://alausa.org/en/our-work/latvia-and-us/internship-opportunities/.

Seattle and St. Louis Latvians Meet with Members of Congress

On March 14, a group of five Seattle Latvian Americans - led by Honorary Consul candidate of Latvia in Washington State Imants Holmquist - met with Representative Rick Larsen, expressing their support for strengthened sanctions against Russia for its invasion of Ukraine, continued military aid to Ukraine, increased humanitarian support for Ukrainian and Russian refugees, support for fighting disinformation especially through Radio Free

Action Alert!

The Joint Baltic American National Committee urges constituents to get involved in the campaign encouraging local leaders to suspend their cities' ties with their respective Russian Sister City. Before Russia waged this horrific war on Ukrainian territory, there existed seventy such relationships between the United States and Russian cities and towns. This campaign highlights the ongoing overwhelming worldwide condemnation of Russia’s aggression and unanimous support for Ukraine. Already, cities such as Chicago, Charlotte, Sarasota, Tallahassee, Des Moines, Maryland State, Montclair, Dallas, Burlington, Norfolk, and Colorado Springs have all suspended their respective Russia relationships in solidarity with Ukraine. Several other cities around the country are currently on the fence, and you can help them take that final leap. If you are interested in learning more and joining the fight, please find more resources HERE.

Baltic Advocacy Days in May 2022

The Joint Baltic American National Committee, Inc. (JBANC) is announcing that its 5th Baltic Advocacy Days, will be held virtually from May 2-6, 2022. This event is an opportunity for Baltic Americans to come together and engage with Congress about the key security issues impacting Estonia, Latvia, and Lithuania. With the Russian Federation waging an unjustified and horrific war against the Ukrainian people, security in Eastern Europe has become an even bigger concern than ever before. You, as a constituent, have the power and duty to voice your concerns with your elected officials. No previous experience is needed to participate. You will be briefed and supported all along the way. If interested, please sign up as a participant HERE.

Angel Heart Success Stories – Dārta

ALA continues its partnership with the Angel Heart Society, whose mission is to financially support motivated, talented, hardworking children and young adults in low-income families in rural areas of Latvia.

Dārta Esīte is a ninth grader at the Īslīce Primary School. She is very active, participates in the theater group, competitions and olympiads organized by the school. Darta herself loves competitions organized to promote business skills. Our greatest joy is that the young woman is interested in natural sciences, especially chemistry and physics. Her dream is to invent a medicine that could help children suffering from diseases that are still incurable. We would like to read in the international press, in years to come, that this talented girl, Dārta Esīte, has invented a medicine that is in demand all over the world. We just have to ask you to believe this too, so that together we can help Dārta on this path to this noble goal. We invite you to support Dārta so that she can attend the School of Young Chemists. Support the “Angel Heart” Program here: https://alausa.org/en/our-work/latvia-and-us/support-and-aid-to-latvia/.