Februāris 2024

Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Aicinām atjaunot ALA biedra statusu 2024. gadam
  • ALA priekšsēdis piedalās PBLA darba vizītē Rīgā
  • ALA palīdzēs tev paust tavu atbalstu Latvijas drošībai
  • Daugavas Vanagi ASV organizācija finansiāli atbalsta ALA Izglītojošo ceļojumu “Sveika, Latvija!” un “Heritage Latvia” dalībniekus
  • ALA priekšsēdis piedalās 2x2 pasākumā
  • ALA ģenerālsekretāre apciemo Oregonu, kur notiks ALA 73. kongress!
  • Rumaka grāmatu lasīšanas sacensības "Lasi visu un visur!" ir sākušās
  • ASV latviešu skolas piedalās pētījumā par "Lesser Taught Languages"
  • ALA Labdarība Latvijā nozare piesaka jaunu biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāstu - mērķtiecīgā jaunā airētāja - Elīza Tāre
  • Vēstnieks Māris Selga un goda konsuls Roberts Blumbergs rīko pieņemšanu par godu ASV Kongresa Baltijas valstu atbalsta grupai
  • Pārvietojamā pases stacija Čikāgā
  • Aicinām pieteikties diasporas organizāciju atbalstam
  • Aicina iesniegt Grand Rapidu Dziesmu un deju svētku logo veidola idejas
  • Ziedo un Atbalsti!
In this issue of InfoGram:
  • We Invite You to Renew Your ALA Membership Status for 2024
  • ALA President Participates in WFFL’s Work Visit to Rīga
  • Show Your Support for Latvia’s Security
  • “Daugava Vanagi” USA Supports ALA Educational Trip Members
  • ALA President Participates in 2x2 Event
  • ALA Executive Director Visits Oregon Latvian Community
  • This Year’s Rumaks Book Reading Competition Has Begun
  • Latvian Schools Participate in Study on "Lesser Taught Languages"
  • Angel Heart Success Story: Goal-oriented Rower – Eliza Tare
  • Ambassador Māris Selga and Honorary Consul Robert Blumbergs Host Reception in Honor of the Baltic Caucus of the US Congress
  • Mobile Passport Station in Chicago
  • Applications for Funding of Diaspora Organizations
  • Logo Contest for the Latvian Song and Dance Festival in Grand Rapids
  • Donate and Support ALA!

Aicinām atjaunot ALA biedra statusu 2024. gadam

ALA aicina organizācijas un atsevišķos biedrus atjaunot vai paaugstināt savu biedra statusu 2024. gadam! Mēs arī priecāsimies par jauniem biedriem un biedru organizācijām, kuras ir nolēmušas atbalstīt apvienības darbību. ALA biedri ir nozīmīgs un nenovērtējams atbalsts. Ar biedriem varam izveidot tiešu un savstarpēju dialogu, varam dalīties pieredzē, apmainīties idejām un padomiem. Kad biedri ir iesaistīti, tie nav tikai dalībnieki – viņi kļūst par daļu no lielākas ģimenes ar kopēju mērķi. Katrs ALA biedrs ne tikai bagātina ALA darbību resursu ziņā, bet viņu vērtība slēpjas dažādu prasmju, ideju un pieredzes krātuvē, kas vairo radošumu un inovācijas. Kopumā ALA biedri ir nodrošinājuši stabilu pamatu ALA ilgtspējīgai izaugsmei un pozitīvai ietekmei sabiedrībā un ieguvēji esam mēs visi, ne tikai ALA. Paldies par atbalstu! Iestāties ALA, atjaunot gada biedra statusu vai arī paaugstināt statusa pakāpi vari ALA mājaslapā šeit.

ALA priekšsēdis piedalās PBLA darba vizītē Rīgā

ALA priekšsēdis Mārtiņš Andersons šonedēļ piedalās Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) rīkotajā darba vizītē Rīgā. PBLA priekšsēdis Pēteris Blumbergs un viņa vietniece Mārīte Kļaviņa izplānoja valdes pārstāvju delegācijas darba vizīti Rīgā, lai pārrunātu PBLA darbības prioritātes 2024. gadam un saskaņotu tās ar Latvijas valdību, ministrijām un sadarbības partneriem. Vizīte notiek no 19. līdz 24. februārim un tajā piedalās PBLA dalīborganizāciju – Amerikas latviešu apvienības, Latviešu Nacionālās Apvienības Kanādā, Eiropas latviešu apvienības vadītāji un valdes pārstāvji. Sīkāk par šīs vizītes mērķiem variet lasīt PBLA mājaslapā. PBLA priekšsēža P. Blumberga interviju par PBLA darba iecerēm variet izlasīt šeit.

ALA palīdzēs tev paust tavu atbalstu Latvijas drošībai

House Baltic Caucus un Senate Baltic Freedom Caucus jeb Baltijas valstu atbalsta grupas ir ASV Kongresa abu palātu (Pārstāvju un Senāta) pārstāvētas sadarbības grupas, kuras īpaši velta uzmanību Baltijas valstu - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas - interesēm un jautājumiem. Šīs grupas sastāv no abu partiju (Demokrātu un Republikāņu) kongresmeņiem un senatoriem, kuri atbalsta ciešas attiecības starp ASV un Baltijas valstīm, kā arī veicina sadarbību un atbalstu Baltijas reģiona stabilitātei un drošībai. Abas grupas regulāri organizē pasākumus, seminārus un apspriežu sesijas, lai izprastu un risinātu jautājumus, kas skar Baltijas valstu politiku, ekonomiku un drošību. Šo grupu darbība ir viens no veidiem, kā ASV valdības kongresmeņi var izpaust savu atbalstu un interesi Baltijas valstu lietās un veicināt dialogu par šiem jautājumiem Kongresā. Viena no ALA sadarbības organizācijām - Apvienotā baltiešu komiteja (ABK) jeb angliski dēvētā Joint Baltic American National Committee (JBANC) aktīvi sadarbojas ar šīm abām grupām un regulāri ziņo par notiekošo. Pašlaik House Baltic Caucus grupā ir iestājušies 78 Pārstāvju palātas locekļi, bet Senate Baltic Freedom Caucus atbalsta 21 senators. Pilns saraksts tiek regulāri atjaunots un to var atrast šeit.

ALA Sabiedrisko attiecību nozare sadarbībā ar JBANC regulāri informē ASV dzīvojošos latviešus par ASV Kongresā aktuālajām debatēm, kas skar Latvijas un visas Baltijas drošību. Ja esi ASV pilsonis un vēlies uzzināt, kā Tu vari piedalīties un atbalstīt Latvijas drošību, pat ja dzīvo ārpus Latvijas, piesakies e-pastu grupai šeit, lai saņemtu ALA Call to Action UNIT informāciju!

Daugavas Vanagi ASV organizācija finansiāli atbalsta ALA Izglītojošo ceļojumu “Sveika, Latvija!” un “Heritage Latvia” dalībniekus

“Divas no lielākajām latviešu organizācijām ASV ir nolēmušas sadarboties, lai stiprinātu ASV latviešu izcelsmes jauniešu izglītību un nodrošinātu viņu latvisko identitāti un tautas piederību,” tā ziņo ALA izglītojošo ceļojumu programmas vadītāja Līga Ejupe. Uzzinot par dāsno atbalstu, ALA priekšsēdis Mārtiņš Andersons jūsmoja: "Plecu pie pleca cauri gadu desmitiem Amerikas latviešu apvienība (ALA) un Daugavas Vanagi ir rūpējušās par latviskuma saglabāšanu. Šī mīlestība pret mūsu tautu un Tēvzemi ir visvairāk redzama mūsu organizāciju lēmumos ieguldīt jaunākajā paaudzē - mūsu nākotnē. Esmu ārkārtīgi pateicīgs un laimīgs par Daugavas Vanagu atbalstu ALA izglītojošo ceļojumu programmai. Šie ceļojumi dod ārzemēs dzīvojošiem jauniešiem iespēju iedziļināties un iemīlēt latviešu kultūru, valodu, vēsturi un dabu, kuras ir svarīgas latviskās identitātes daļas. Pateicoties Daugavas Vanagu atbalstam, šādi piedzīvojumi tagad būs finansiāli pieejamāki vairākiem jauniešiem un viņu ģimenēm." Pilnu rakstu variet atrast ALA mājaslapā.

ALA priekšsēdis piedalās 2x2 pasākumā

2024. gads ir 2x2 Pasaules latviešu jaunatnes semināra 60. jubilejas gads. ALA vairākus gadus ir finansiāli atbalstījusi 2x2 seminārus, un pašreizējais ALA priekšsēdis ir bijušais 2x2 dalībnieks un rīkotājs. Lai atklātu šo jubilejas gadu, 25. janvārī "Latvieši pasaulē" muzejā Rīgā tika rīkots pasākums "2x2 DARĪJA", kur bijušie 2x2nieki, tajā skaitā Mārtiņš Andersons attālināti, dalījās ar stāstiem un atmiņām par piedzīvojumiem un veiktajiem projektiem 2x2 semināros. M. Andersons stāstija par viņa projektu, kas tapa 2010. gadā 2x2 seminārā Malibu, Kalifornijā. Kopā ar Dāvi Siksnānu, latviešu "vienradža" Printful līdzdibinātāju, Mārtiņš rīkoja parakstu vākšanas un vēstules rakstīšanas akciju no 2x2 dalībniekiem un citiem Amerikas-latviešu jauniešiem, lai mudinātu Latvijas valdību un Saeimas deputātus sākt diskusiju par dubultpilsonības ieviešanu trimdas latviešiem un viņu pēctečiem ar mērķi veicināt ciešākas saiknes starp ārzemēs dzimušajiem, īpaši jaunās paaudzes, latviešiem un Latviju. 2011. gadā Mārtiņš un Dāvis kopā ar citiem 2x2niekiem tika aicināti prezentēt šo projektu toreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram Latvijas vēstniecībā Vašingtonā. Galu galā projekts bija veiksmīgs, jo pilsonības likums tika grozīts un dubultpilsonības iespēja ieviesta 2013. gadā.

ALA ģenerālsekretāre apciemo Oregonu, kur notiks ALA 73. kongress!

Otrajā februāra nedēļā ALA ģenerālsekretāre Marisa Gudrā apciemoja Oregonu, lai turpinātu plānot ALA 73. kongresu Portlandē, Oregonā. Svētdien viņai bija iespēja apmeklēt Oregonas latviešu ev. luteriskās draudzes dievkalpojumu un Oregonas Latviešu Biedrības (OLB) ikgadējo pilnsapulci. M. Gudrā novērtē, ka viņai bija iespēja labāk iepazīties ar vairākiem ALA biedriem un atbalstītājiem, kuri dzīvo Oregonas pavalstī, kā arī pastāstīt sapulces klātesošajiem par ALA darbības pamatmērķiem un ko sagaidīt no kongresa pasākuma. ALA apsveic ALA Zelta Mūža biedru Birutu Zommeri, kura beidza darbu Oregonas Latviešu Biedrības valdē šogad, ar ilggadējo darbību šajā valdē – 45 gadus! Par OLB priekšsēdi atkal ievēlēja Ievu Deksteri, kura arī ir ALA valdes sekretāre un šī gada kongresa rīcības komitejas priekšsēde! Pirmdien, 12. februārī, M. Gudrā, I. Dekstere un Maikls Deksters apskatīja vairākas viesnīcas Portlandē, lai izvēlētos kongresa norises vietu.

Rumaka grāmatu lasīšanas sacensības "Lasi visu un visur!" ir sākušās

Rumaka sacensības ir sena ALA Izglītības nozares tradīcija, ko uzsāka pieminot Leonu Rumaku, Ņujorkas latvieti, kas sava mūža garumā nodarbojās ar latviešu grāmatu izdošanu un lasīšanas veicināšanu. Par viņu varat vairāk uzzināt šeit. Lasīšana dvēselei tik daudz ko var dot! Sacensību mērķis ir palīdzēt skolēniem atklāt prieku, lasot latviski. Nav no svara ko lasa, ir svarīgi, ka cenšas savā valodas līmenī lasīt latviski. Novēlām latviešu skolu skolēniem un skolotājiem aizrautīgu lasīšanu!

ASV latviešu skolas piedalās pētījumā par "Lesser Taught Languages"

ALA Izglītības nozare ziņo, ka 2023. gada sākumā bija aicinājums piedalīties pētījumā par mantojuma valodu skolām. No mūsu latviešu skolu saimēm aptaujā un intervijā piedalījās četras skolas. Latviešu skolas labi pārstāvētas! Pētījums ir interesants, un to var lasīt šeit.

ALA Labdarība Latvijā nozare piesaka jaunu biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāstu - mērķtiecīgā jaunā airētāja - Elīza Tāre

Labdarība Latvijā aktīvi atbalsta programmu “Spārno talantus”, kurā tiek izvirzīts viens no biedrības “Eņģeļa sirds” redzeslokā nonākušiem talantīgiem jauniešiem no maznodrošinātām ģimenēm Latvijā. Šīs ģimenes nespēj apmaksāt papildu izglītojošas nodarbības vai nometnes, kurās viņu atvase varētu izkopt un attīstīt kādu īpašu talantu.

Elīza Tāre ir motivēta četrpadsmit gadus jauna sportiste. Viņa dzīvo Bauskā un teicami mācās Bauskas Valsts ģimnāzijas 7.klasē. Paralēli mācībām viņa brīvajā laikā trenējas Baldones airēšanas klubā, specializējoties slaloma kanoe airēšanā. Elīza stāsta, ka viņai šis sporta veids ir sirds lieta, ko viņa saprata jau pēc pirmajiem treniņiem - tas viņu dara laimīgu, un meitene ļoti vēlas turpināt mērķtiecīgi attīstīt savas prasmes. Lai gan Elīza pievērsās airēšanai samērā nesen, viņai jau ir izdevies iegūt godalgotas vietas dažādos čempionātos Baltijas valstīs. Šie sasniegumi ir mērķtiecīga darba rezultāts - Elīza aktīvi trenējas ikdienā, apmeklējot nodarbības pie trenera sešas reizes nedēļā, pildot dažāda veida fiziskus spēka vingrinājumus, kā arī sagatavošanās vingrinājumus ar laivu. Šobrīd sportiste ar nepacietību gaida savas 2024.gada sezonas atklāšanu. Elīza ir apņēmības pilna pārstāvēt Latviju 2024.gada Pasaules Junioru un U23 čempionātā airēšanas slalomā, kas notiks Slovākijā. Jaunā sportiste stāsta, ka lai veiksmīgi sagatavotos šiem čempionātiem, viņai ir nepieciešams piedalīties treniņu nometnēs, kur kopā ar citiem motivētiem jauniešiem un profesionāliem treneriem attīstītu savas fiziskās spējas un tehniskās prasmes. Lai tas būtu iespējams, viņai ir nepieciešams atbalsts, lai ģimene spētu segt šo nometņu dalības izmaksas.

Lai atbalstītu Elīzas mērķim palīdzēt izskanēt Latvijas vārdu pasaulē ar savu talantu airēšanā un apņēmību tiekties augstāk, aicinām ziedot ALA Labdarība Latvijā projektam Spārno talantus, ar norādi Elīza Tāre. Paldies!

Vēstnieks Māris Selga un goda konsuls Roberts Blumbergs rīko pieņemšanu par godu ASV Kongresa Baltijas valstu atbalsta grupai

Latvijas vēstniecība ASV ziņo, ka 2024. gada 6. februārī Latvijas vēstniecībā ASV notika pieņemšana par godu ASV Kongresa Baltijas valstu atbalsta grupai. Pasākumu atklāja vēstnieks Māris Selga un Latvijas goda konsuls Ilinoisā Roberts Blumbergs. Klātesošos uzrunāja Latvijas Republikas Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols un ASV kongresmeņi Marianete Millere-Mīksa no Aiovas, Dons Beikons no Nebraskas un Vilijs Nikels no Ziemeļkarolīnas. Augstās amatpersonas uzsvēra ilggadējo abu ASV partiju atbalstu Baltijai un nepieciešamību atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret Krievijas agresiju. Pasākuma gaitā izskanēja atzinība Apvienotajai Amerikas Baltiešu nacionālajai komitejai (JBANC) par veiksmīgo sadarbību un Baltijas interešu pārstāvēšanu ASV varasiestādēs. Pieņemšanā piedalījās diplomāti, Latvijas diasporas pārstāvji, Igaunijas, Islandes, Dānijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas un Zviedrijas parlamentu Ārlietu komiteju priekšsēdētāji, kā arī ALA Sabiedrisko attiecību nozares vadītājs Dzintars Dzilna, ALA ģenerālsekretāre Marisa Gudrā un ALA kontroliere Baiba Dolinska. Vēstniecība izsaka atzinību Latvijas goda konsulam Robertam Blumbergam par palīdzību pasākuma organizēšanā. Vēstniecība pateicās arī goda konsulam Ērikam Kalniņam un Andim Dimantam par dāsno ieguldījumu pieņemšanas atbalstīšanā.

Pārvietojamā pases stacija Čikāgā

Latvijas vēstniecība ASV ziņo par iespēju noformēt Latvijas Republikas pasi un/vai personas apliecību (ID karti) Čikāgā, 2024.gada 3. un 4. aprīlī. Dokumentu noformēšana: Čikāgas Ciānas draudzes telpās: 6551 W. Montrose Ave., Chicago, IL, 60634. Pieteikšanās termiņš: 2024. gada 5. marts. Informācija par pieteikšanos dokumentu noformēšanai ir pieejama šeit.

Aicinām pieteikties diasporas organizāciju atbalstam

Šā gada 16. februārī Latvijas Ārlietu ministrija publicējusi informāciju par 2024. gadā pieejamo finansiālo atbalstu latviešu diasporas organizāciju darbībai. Šis atbalsts veido vairāku valsts institūciju programmas, kuru mērķis ir atbalstīt projektus un iniciatīvas diasporas un remigrācijas jomās. Apkopojumā ir iekļauta informācija no Ārlietu ministrijas, Latviešu valodas aģentūras, Kultūras ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Sabiedrības integrācijas fonda un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Vairāk par šo var uzzināt šeit. Ministrijas izsludinātos Konkursa pieteikšanās termiņus 2024. gadam varat uzzināt šeit.

Aicina iesniegt Grand Rapidu Dziesmu un deju svētku logo veidola idejas

Grand Rapidu Dziesmu un deju svētku Mārketinga komiteja aicina iesniegt idejas Svētku logo/simbola veidola izveidošanai! Logo vizuālajai idejai ir vēlams atspoguļot Svētku saukli “Māsu balsis dejo pāri jūrām”. Digitāli faili ir vēlami, bet varat iesniegt savu darbu fiziskā formātā, piem. glezna vai zīmējums. Konkursa termiņš: 2024. g. 15. marts.

Konkursa norādījumi un pieteikšanās: http://tinyurl.com/grlogokonkurss. XVI Dziesmu un Deju Svētki notiks 2026. g. vasarā, Grand Rapidos, Mičiganā, Grand upes krastā! ASV Dziesmu un Deju Svētki ir lielākie ārpus Latvijas. Pulcēsimies svinēt mākslu, kultūru, deju, un dziesmu! Visi laipni lūgti!

Ziedo un Atbalsti!

ALAs daudzpusīgais darbs pārstāv latviešu sabiedrības intereses ASV, atbalsta mūsu kultūras pasākumus un skolas un veic labdarības darbu ASV un Latvijā. Ziedojumi no ALAs biedriem un labvēļiem sastāda lielu daļu no mūsu organizācijas gadskārtējā budžeta. Bez Jūsu ziedojumiem ALA nevarētu veikt visu iecerēto un vajadzīgo. Esam pateicīgi par Jūsu atbalstu! ALA ir no nodokļiem atbrīvota bezpeļņas organizācija.

Vai esi ALA biedrs?

We Invite You to Renew Your ALA Membership Status for 2024

ALA invites organizations and individual members to renew or upgrade their membership status for 2024! We will also welcome new members and member organizations that have decided to support the association's activities. ALA members are an important and invaluable form of support. We can create a direct and mutual dialogue with our members, we can share experiences, exchange ideas and advice. When members are involved, they are not just members – they become part of a larger family with a common goal. Each member of the ALA not only enriches the activities of the ALA in terms of resources, but their value lies in the storehouse of various skills, ideas and experiences that increase creativity and innovation. Overall, ALA members have provided a solid foundation for ALA's sustainable growth and positive impact in society, and we all benefit, not just ALA. Thank you for your support! You can join ALA, renew your annual membership status or increase your membership level on the ALA website here.

ALA President Participates in WFFL’s Work Visit to Rīga

This week, ALA president Mārtiņš Andersons is participating in a working visit to Riga organized by the World Federation of Free Latvians (WFFL/PBLA). PBLA president Pēteris Blumbergs and his deputy Mārīte Kļaviņa planned a working visit of a delegation of board representatives to Riga to discuss PBLA operational priorities for 2024 and to coordinate them with the Latvian government, ministries, and other partners. The visit takes place from February 19 to 24 and is attended by leaders and board representatives of PBLA member organizations - American Latvian Association, Latvian National Federation in Canada, European Latvian Association. You can read more about the goals of this visit (in Latvian) on the PBLA website. You can read the interview from PBLA president P. Blumberg about PBLA's plans here.

Show Your Support for Latvia’s Security

The House Baltic Caucus is a bipartisan registered Caucus of the House of Representatives since its inception in 1997 and is composed of members from both the Democratic and Republican Parties. The Senate Baltic Freedom Caucus is a bipartisan Caucus of the Senate. The members of the House Baltic Caucus and the Senate Baltic Freedom Caucus have a strong interest in promoting opportunities to strengthen the economic, political, and cultural relationships of the United States with Estonia, Latvia, and Lithuania. The purpose of these groups is to maintain strong relationships with Estonia, Latvia, and Lithuania; promote democratic principles and human rights; assist in strengthening free market economies in Estonia, Latvia, and Lithuania; and work to support legislation bolstering the defense of the Baltic countries. ALA is a member of the Joint Baltic American National Committee (JBANC), which unites ALA with Estonian and Lithuanian American organizations in projects of pan-Baltic concern. JBANC maintains contacts with the executive and legislative branches of the U.S. government as well as the U.S. press. Currently 78 members of the House of Representatives have joined the House Baltic Caucus group, while 21 senators support the Senate Baltic Freedom Caucus. The full list is regularly updated and can be found here. The American Latvian Association (ALA) has established a grass-roots group called the Call to Action UNIT. The UNIT’s goal is to inform U.S. Government-elected officials and policy makers about American interests in the Baltics, especially on matters of defense and security to protect U.S. interests there on a bi-partisan basis. If you want to participate and support Latvia – join the CTA e-mail list here.

“Daugava Vanagi” USA Supports ALA Educational Trip Members

"Two of the largest Latvian organizations in the United States have decided to cooperate in order to strengthen the education of young people of Latvian origin in the United States and to ensure their Latvian identity and belonging to the nation," reports Līga Ejupe, head of ALA's educational trip programs. Upon hearing about the generous support, ALA president Mārtiņš Andersons said: "Shoulder to shoulder through the decades, the American Latvian Association (ALA) and the Daugavas Vanagi have taken care of preserving Latvianness. This love for our people and the Motherland is most visible in the decisions of our organizations to invest in the younger generation - in our future. I am extremely grateful and happy for the Daugavas Vanagi’ support for ALA's educational trip programs. These trips give young people living abroad the opportunity to delve into and fall in love with Latvian culture, language, history and nature, which are important parts of the Latvian identity. Thanks to the support of the Daugavas Vanagi, such adventures will now be more financially accessible to more young people and their families."

ALA President Participates in 2x2 Event

The year 2024 is the 60th anniversary year of the 2x2 World Latvian Youth Seminar. ALA has been a financial supporter of 2x2 workshops for several years, and the current president of ALA is a former 2x2 participant and organizer. To open this anniversary year, on January 25, the "Latvians in the World" museum in Riga hosted the event "2x2 DARĪJA", where former 2x2 participants, including Mārtiņš Andersons, shared stories and memories about their adventures and projects in 2x2 seminars remotely. M. Anderson talked about his project, which was created in 2010 at the 2x2 workshop in Malibu, California. Together with Dāvis Siksnāns, co-founder of the Latvian "unicorn" Printful, Mārtiņš organized a signature collection and letter-writing campaign from 2x2 participants and other American Latvian youth to encourage the Latvian government and Saeima members to start a discussion on the introduction of dual citizenship for exiled Latvians and their descendants with the aim of promoting closer ties between Latvians born abroad, especially the new generation, and Latvia. In 2011, Mārtiņš and Dāvis together with other 2x2 members were invited to present this project to the then President Valdis Zatlers at the Latvian Embassy in Washington, DC. Ultimately, the project was successful, as the citizenship law was amended and dual citizenship was introduced in 2013.

ALA Executive Director Visits Oregon Latvian Community

During the second week of February, ALA Executive Director Marisa Gudrais visited Oregon to further develop plans to hold the 73rd ALA Congress in Portland, Oregon. On Sunday, she had the opportunity to attend the Oregon Latvian Ev. Lutheran Church service and Oregon Latvian Society annual general meeting. M. Gudrais appreciates that she had the opportunity to get better acquainted with several ALA members and supporters who live in the state of Oregon, and also to share with the meeting attendees information about ALA’s programs and mission, and on what to expect from the Congress event. ALA congratulates ALA Gold Life Member Biruta Zommere (who is leaving the board this year) for her long-term activity on the board of the Oregon Latvian Society - 45 years! Ieva Dexter, who is also the secretary of the ALA board and the chair of the organizing committee of this year's Congress, was re-elected as the head of the Oregon Latvian Society. On Monday, February 12, M. Gudrais, I. Dexter, and Michael Dexter toured several hotels in Portland as potential venues for the Congress.

This Year’s Rumaks Book Reading Competition Has Begun

The Rumaks competition is a long-standing tradition of the ALA Education office, which was started in memory of Leon Rumaks, a Latvian from New York who spent his life publishing Latvian books and promoting reading. You can learn more about him here. Reading can do so much for the soul! The purpose of the competition is to help students discover the joy of reading Latvian. It does not matter what you read, it is important that you try to read Latvian at your language level. We wish Latvian school students and teachers a happy reading!

Latvian Schools Participate in Study on "Lesser Taught Languages"

The ALA Education office reports that in early 2023 there was a call for participation in a study on heritage language schools. From our Latvian school families, four schools participated in the survey and interview. Latvian schools are well represented! The study is interesting and can be read here.

Angel Heart Success Story: Goal-oriented Rower – Eliza Tare

The Office of Aid and Support to Latvia actively supports the program "Spārno talantus”, where one of the talented young people from low-income families in Latvia who have come to the attention of the association "Enģeļa sirds" is nominated. These families are unable to pay for additional educational classes or camps where their offspring could cultivate and develop a special talent.

Eliza Tare is a motivated fourteen-year-old athlete. She lives in Bauska and is a 7th grader at the Basuka State Gymnasium. In parallel with her studies, she trains in Baldones rowing club in her spare time, specializing in slalom canoeing. Eliza says that this sport is a matter of her heart, which she realized after the first training - it makes her happy, and the girl really wants to continue developing her skills in a purposeful way. Although Eliza turned to rowing relatively recently, she has already managed to win prize-winning places in various championships in the Baltic countries. These achievements are the result of dedicated work - Eliza trains actively every day, attending classes with a trainer six times a week, performing various types of physical strength exercises, as well as preparatory exercises with a boat. Currently, the athlete is looking forward to the opening of her 2024 season. Eliza is determined to represent Latvia in 202 4World Junior and U23 Rowing Slalom Championships to be held in Slovakia. The young athlete says that to successfully prepare for these championships, she needs to participate in training camps, where she would develop her physical abilities and technical skills together with other motivated young people and professional trainers. To make this possible, she needs support so that the family can cover the costs of participating in these camps.

To support Eliza's goal to help make Latvia's name known in the world with her talent in rowing and her determination to aim higher, we invite you to donate to ALA Office of Support & Aid to Latvia, Enģeļa sirds, with an indication to Eliza Tāre. Thank you!

Ambassador Māris Selga and Honorary Consul Robert Blumbergs Host Reception in Honor of the Baltic Caucus of the US Congress

The Embassy of Latvia in the US reports that on February 6, 2024, a reception was held at the Embassy in honor of the Baltic Caucus of the US Congress. The event was opened by Ambassador Māris Selga and Honorary Consul of Latvia in Illinois Roberts Blumbergs. Those present were addressed by Rihards Kols, the head of the Foreign Affairs Commission of the Saeima of the Republic of Latvia, and US congressmen Marianete Miller-Mīksa from Iowa, Don Bacon from Nebraska and Willy Nickels from North Carolina. The senior officials emphasized the long-standing bipartisan support for the Baltic States and the need to support Ukraine in its fight against Russian aggression. During the event, the Joint Baltic American National Committee (JBANC) was praised for its successful cooperation and representation of Baltic interests in the US. The reception was attended by diplomats, representatives of the Latvian diaspora, the chairmen of the Foreign Affairs Committees of the Parliaments of Estonia, Iceland, Denmark, Latvia, Lithuania, Norway and Sweden, as well as the ALA Director of Public Affairs Dzintars Dzilna, ALA Executive Director Marisa Gudrais and ALA Controller Baiba Dolinsky. The Embassy expresses its gratitude to the Honorary Consul of Latvia Roberts Blumbergs for his help in organizing the event. They also thank Honorary Consuls Ēriks Kalniņš and Andis Dimants for their generous contribution in supporting the reception.

Mobile Passport Station in Chicago

The Embassy of Latvia in the USA reports the opportunity of obtaining a passport and/or identity card (ID card) of the Republic of Latvia in Chicago on April 3 and 4, 2024. Processing of documents: at the premises of the Chicago Zion Church: 6551 W. Montrose Ave., Chicago, IL, 60634. Application deadline: March 5, 2024. Information on applying for documents is available here.

Applications for Funding of Diaspora Organizations

On February 16 of this year, the Ministry of Foreign Affairs of Latvia published information on the financial support available in 2024 for the activities of Latvian diaspora organizations. This support forms the programs of several national institutions aimed at supporting projects and initiatives in the fields of diaspora and remigration. The compilation includes information from the Ministry of Foreign Affairs, the Latvian Language Agency, the Ministry of Culture, the Investment and Development Agency of Latvia, the Society Integration Fund and the Ministry of Environmental Protection and Regional Development. You can learn more about this here. You can find out the competition application deadlines for 2024 announced by the Ministry here.

Logo Contest for the Latvian Song and Dance Festival in Grand Rapids

Help us create a logo that represents and expresses the Grand Rapids Latvian Song and Dance Festival motto: English: “Our voices dance across the seas” Latvian: “Mūsu balsis dejo pāri jūrām”. The final logo deliverable can be physical (e.g. a painting or drawing), but digital files (Photoshop or Illustrator) would be preferred. Contest Deadline: March 15, 2024.

Contest Details & Participant Submission Form: http://tinyurl.com/grlogokonkurss. In the summer of 2026, the XVI Latvian Song and Dance Festival will be in Grand Rapids, Michigan, on the banks of the Grand River! As the largest Song and Dance Festival outside of Latvia, we will be hosting art, culture, song, and dance! All are welcome! Presented by the XVI Latvian Song & Dance Festival Marketing Committee

Donate and Support ALA!

ALA's multifaceted work represents the interests of the Latvian community in the United States, supports our cultural events and schools, and carries out charity work in the United States and Latvia. Donations from ALA members and benefactors make up a large portion of our organization's annual budget. Without your donations, ALA would not be able to do everything it envisions and needs. We are grateful for your support! ALA is a tax-exempt non-profit organization.

Are you an ALA member?