Maijs 2022

Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Aizstāvam Baltijas intereses ASV Kongresā
  • Tiksimies Latvijas Nacionālajā opera 18. jūnijā!
  • Rīgā notiks Trīs jūru iniciatīvas samits un biznesa forums
  • Kļūsti par Latvijas vēstnesi pasaulē!
  • Latvijas ekonomisko pārstāvniecību Bostonā vada Reinis Nikolajs Sīpols
  • Aicinām balsot par Latvijas jaunuzņēmumiem!
  • Biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti - Daniēls
In this issue of InfoGram:
  • Baltic Advocacy Days 2022
  • Join Us at the Latvian National Opera on June 18th!
  • Three Seas Summit and Business Forum to Be Held in Riga
  • Become One of Our Country’s Brand Ambassadors!
  • Latvian Economic Representation Office in Boston Led by Reinis Nikolajs Sīpols
  • Vote for Latvian Startups in the "Global Startup Awards" Competition
  • Angel Heart Society Success Stories - Daniēls

Aizstāvam Baltijas intereses ASV Kongresā

No 2. līdz 12. maijam Apvienotā baltiešu komiteja (JBANC) rīkoja “Baltijas Aizstāvības dienas”, mobilizējot ASV baltiešus uzrunāt savus pārstāvjus ASV Kongresā par likumprojektiem, kas aizsargā viņu intereses Baltijā. Vairāk nekā 140 dalībnieku piedalījās kopumā 50 sanāksmēs — 34 Senātā un 16 Pārstāvju palātā — ar Kongresa locekļiem, kas pārstāvēja 25 pavalstis. Šī gada pasākums bija īpaši nozīmīgs Krievijas iebrukuma Ukrainā un tā ietekmes uz Baltijas drošību dēļ. Dalībnieki mudināja likumdevējus atbalstīt humāno un militāro palīdzību Ukrainai, stiprināt Baltijas aizsardzību un ekonomisko attīstību, kā arī ieviest sankcijas un citus līdzekļus Putina režīma sodīšanai. Kopā ar saviem partneriem (Estonian American National Council un Lithuanian American Council), ALA ir ABK (JBANC) mātes organizācija.

Tiksimies Latvijas Nacionālajā opera 18. jūnijā!

Amerikas Latviešu apvienība (ALA) piedāvā iespēju iegādāties biļetes par īpašu cenu uz Jāņa Kalniņa operas Hamlets izrādi 18. jūnijā, Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā! Pēc izrādes aicinām uz pieņemšanu Beletāžas balkonā! Biļetes uz operu variet iegādāties šeit: https://www.opera.lv/lv/kalendars/2022/6/0/list. Lai pieteiktos uz pieņemšanu, lūdzām rakstīt ALA Kultūras nozares vadītājai uz culture@alausa.org līdz šī gada 1. jūnijam. Operas iestudējuma patrons ir LNO Ģilde ASV, ko ar ziedojumiem atbalsta ASV latvieši. Lai atbalstītu izcilās latviešu operas atgriešanos uz Baltā nama skatuves, ievērojamu ziedojumu ģildei veica arī Amerikas Latviešu apvienība. (Foto: publicitātes, Kristaps Kalns)

Rīgā notiks Trīs jūru iniciatīvas samits un biznesa forums

Šī gada 20. un 21. jūnijā Rīgā notiks Trīs jūru iniciatīvas (3JI) samits un biznesa forums, kurā augsta līmeņa valstu un starptautisku institūciju pārstāvji diskutēs par 3JI reģiona infrastruktūras savienojamības veicināšanu, investīciju piesaisti enerģētikas, transporta un digitalizācijas sektoriem, kā arī meklēs jaunus sadarbības modeļus. Samitu 20.jūnijā atklās Latvijas Republikas Valsts prezidents Egils Levits. Samita ietvaros notiks 3JI valstu vadītāju, Iniciatīvas partneru (ASV, Vācijas un Eiropas Komisijas), kā arī Rīgas samita viesu slēgta tikšanās, kurai sekos preses konference. 3JI Biznesa forumu 20. jūnijā atklās Latvijas Republikas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Divu dienu garumā notiks augsta līmeņa valstu, starptautisku institūciju un uzņēmumu pārstāvju diskusijas. Foruma dalībnieki spriedīs par 3JI reģiona infrastruktūras savienojamības veicināšanas nozīmi un investīciju piesaisti enerģētikas, transporta un digitalizācijas sektoriem, kā arī meklēs jaunus sadarbības modeļus. Ņemot vērā Krievijas militāro agresiju Ukrainā un aktuālo ģeopolitisko situāciju, pasākumā starptautiski atzīti nozaru eksperti diskutēs par reģiona ekonomikas attīstības tendencēm, investīciju vidi, enerģijas piegādes ceļu un avotu dažādošanu, inovatīviem risinājumiem mobilitātes un loģistikas pārveidē, kā arī digitalizācijas lomu reģiona noturības stiprināšanā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā. 3JI Samits būs vērojams arī tiešsaistē 3JI Biznesa foruma oficiālajā mājas lapā www.3seas.eu

Kļūsti par Latvijas vēstnesi pasaulē!

Ja esi gatavs nest Latvijas vārdu pasaulē, sadarboties ar līdzīgi domājošiem Latvijas biznesa vides attīstībā, kultūrā vai izglītībā, kā arī dalīties ar zināšanām un pieredzi, kas veicinātu Latvijas izaugsmi un atpazīstamību, būsi gaidīts Latvijas Republikas vēstnieka ASV Māra Selgas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora Kaspara Rožkalna rīkotajās brokastīs, kas notiek XV Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku galvenās svētku viesnīcas InterContinental Governors III zālē Sentpolā, Minesotā 30. jūnijā 10.30. Viesnīcas adrese: InterContinental St. Paul Riverfront: 11 Kellogg Boulevard East, St. Paul, MN 55101. Aicinām iepriekš pieteikt savu dalību, reģistrējoties LIAA mājas lapā līdz 20. jūnijam, spiežot uz reģistrācijas saiti: https://www.liaa.gov.lv/lv/form/pieteiksanas-latvijas-vestnesu.

Latvijas ekonomisko pārstāvniecību Bostonā vada Reinis Nikolajs Sīpols

Aprīļa sākumā Bostonā (ASV) tika atklāta jauna Latvijas ekonomiskā pārstāvniecība par tās vadītāju ieceļot Reini Nikolaju Sīpolu, kurš pārstāv Latvijas diasporu ASV un ir ieguvis nozīmīgu pieredzi, vadot vairākus uzņēmumus kalnrūpniecības un citās nozarēs. Ar savu profesionālo pieredzi un aktīvu iesaistīšanos Latvijas diasporas aktivitātēs ASV, Reinis ir apņēmies stiprināt Latvijas ekonomiskās saites ar Ziemeļameriku, sniedzot atbalstu Latvijas uzņēmumiem, kuri vēlas eksportēt vai piesaistīt investīcijas no šī reģiona. Bostona ir nozīmīgs ASV biznesa centrs, kurā strauji attīstās biotehnoloģiju, biomedicīnas un citas viedo specializāciju nozares, tādēļ pārstāvniecības darbā liels uzsvars tiks likts uz sadarbības attīstību farmācijas un biotehnoloģiju jomā. "No tiem ASV uzņēmumiem, kas ir sadarbojušies ar Latviju parasti dzirdam ļoti labas atsauksmes, tādēļ mums jāizmanto katra iespēja par sevi stāstīt vairāk. Baltija un Austrumeiropa kopumā tuvākos gadus būs ASV fokusā arī ekonomiski, kas nozīmē, ka varam iekļauties plašākās piegādes ķēdēs, kuras šobrīd ģeopolitiskās situācijas dēļ ir sabrukušas,” tā R. Sīpols. Ar ekonomiskās pārstāvniecības atvēršanu Bostonā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra paplašina atbalsta tīklu Amerikā, kur jau darbojas viena pārstāvniecība Vašingtonā Toma Zvidriņa vadībā. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai šobrīd kopā ir 19 ārējās ekonomiskās pārstāvniecības 18 valstīs, no kurām divas atrodas ASV. Par potenciālu sadarbību, pārstāvniecības plānotajām aktivitātēm un ar diasporu saistītiem jautājumiem aicinām sazināties ar pārstāvniecības Bostonā vadītāju Reini Nikolaju Sīpolu, rakstot uz e-pastu reinis.sipols@liaa.gov.lv.

Aicinām balsot par Latvijas jaunuzņēmumiem!

Starp Centrāleiropas finālistiem astoņās dažādās kategorijās izvirzīti 17 jaunuzņēmumi no Latvijas, kuri sacentīsies par iekļūšanu pasaules finālā lielākajā jaunuzņēmumu konkursā "Global Startup Awards". Konkursa finālisti tiks noskaidroti publiskā balsojumā, aicinot balsot par saviem favorītiem līdz 16.jūnijam. Lai nobalsotu par jaunuzņēmumiem no Latvijas, aicinām doties uz balsošanas vietni, izvēlēties valsti "Latvia" un atstāt savu balsi par savējiem! https://public-voting.globalstartupawards.com/competition-public-voting/6082a346cd146262fb846582?fbclid=IwAR1pUOePb0dzq4CGR4E1V3HWtFzWcyB2pIGrO9wRSxIeWUv7YtApLua-GFM. Ir iespējams vienu reizi nobalsot par katru dalībnieku.

Biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti - Daniēls

ALA nozare Labdarība Latvijā (vadītāja Kaija Petrovska) turpina atbalstīt biedrību “Eņģeļa Sirds”, kuras misija ir finansiāli atbalstīt motivētus, talantīgus, centīgus bērnus un jauniešus no maznodrošinātām ģimenēm Latvijas lauku reģionos. Biedrības mērķis ir pilnveidot šo bērnu zināšanas un attīstīt talantus.

Daniēls Raudonis mācās Pilsrundāles vidusskolas 5. klasē. Brīvo laiku pēc mācībām viņš pavada, apmeklējot skolas deju pulciņu, dziedāšanas pulciņu, bet visvairāk pie sirds viņam ir sports, īpaši dalība skolas futbola komandā. Daniēla brīvais laiks paiet, mācoties, sportojot un palīdzot vecākiem. Daniēla vecāki ir nedzirdīgi, tāpēc puisis apguvis zīmju valodu un bieži uzņemas tulka pienākumus. Daniēla tētis strādā celtniecībā. Skolas brīvlaikos zēns dodas līdzi tētim un palīdz vienoties ar darba devējiem par veicamajiem darbiem. Daniēla vecāki strādā, rūpējās par bērniem, tomēr ģimenē nepietiek līdzekļu, lai varētu realizēt Daniēla sapni kļūt par izcilu futbolistu. Vēlamies piedāvāt iespēju puisim piedalīties vasaras futbola nometnē, kā arī sagādāt iespēju tētim un dēlam apmeklēt kādu futbola spēli Rīga. Priecāsimies, ja palīdzēsit Daniēlam piepildīt viņa sapni, atbalstot kaut ar nelielu ziedojumu.

Lai atbalstītu biedrību “Enģeļa Sirds” caur ALA “Labdarība Latvijā” programmu, aicinām apmeklēt programmas nodaļu ALA mājaslapā: https://alausa.org/musu-darbiba/mes-un-latvija/labdariba-latvija/

Baltic Advocacy Days 2022

Earlier this month (May 2-12), the Joint Baltic American National Committee (JBANC) hosted Baltic Advocacy Days, mobilizing Baltic-Americans to speak to their Congressional representatives about legislation protecting their interests in the Baltics. Over 140 participants took part in a total of 50 meetings—34 Senate and 16 House—with Members of Congress representing 25 states. This year’s event was particularly important due to the Russian invasion of Ukraine and its impact on Baltic security. Participants urged lawmakers to support humanitarian and military assistance to Ukraine, strengthen Baltic defense and economic development, and enact sanctions and other means to punish the Putin regime. Along with its partners (the Estonian American National Council and the Lithuanian American Council), ALA is a parent organization of JBANC.

Join Us at the Latvian National Opera on June 18th!

The American Latvian Association is offering the opportunity to buy tickets for a special price to the Latvian National Opera's June 18th performance of the Jānis Kalniņš opera Hamlet. We invite you also to a reception in the Dress circle after the show! Tickets to the opera can be purchased here: https://www.opera.lv/lv/kalendars/2022/6/0/list. To RSVP for the reception, email the ALA Director of Cultural Affairs at culture@alausa.org by June 1st.

Three Seas Summit and Business Forum to Be Held in Riga

On June 20th and 21st, Riga will host the Three Seas Initiatives (3SI) Summit and Business Forum to discuss the importance of promoting infrastructure connectivity in the 3SI region and attracting investment to the energy, transport, and digitalization sectors, while also seeking new cooperation models. The 3SI Summit will be opened on June 20th by the President of the Republic of Latvia, Egils Levits. Within the framework of the summit, there will be a closed meeting between the leaders of the 3SI nations, the 3SI’s partners (USA, Germany, and the European Commission), and the guests of the Riga summit, followed by a press conference. The Prime Minister of the Republic of Latvia, Krišjānis Kariņš, will open the 3SI Business Forum on June 20th. There will be two days of high-level discussions between representatives of countries, international institutions, and companies. The participants of the Forum will discuss the importance of promoting infrastructure connectivity in the 3SI region and attracting investment to the energy, transport, and digitalization sectors, while also seeking new cooperation models. Given the current geopolitical situation resulting from Russia's military aggression in Ukraine, internationally recognized industry experts will discuss the region's economic development trends and investment environment, the diversification of energy supply routes and resources, innovative mobility and logistics solutions, and the role of digitalization in strengthening the region's sustainable development. The Summit will be available online on the official website of the 3JI Business Forum: www.3seas.eu.

Become One of Our Country’s Brand Ambassadors!

Do you wish to spread the word about Latvia and work together with like-minded individuals to facilitate the growth of our country’s business environment, cultural industry, and education? Are you ready to share your expertise to make Latvia more visible all over the world? We are pleased to invite you to a Breakfast Reception hosted by H.E. Mr. Māris Selga, Ambassador of Latvia to the U.S., and Mr. Kaspars Rožkalns, Director General of the Investment and Development Agency of Latvia. The event will take place at the official hotel of the XV Latvian Song and Dance Festival in Minnesota, USA, on June 20, 2022 at 10:30AM. Venue address: Hall Governors III, InterContinental St. Paul Riverfront, 11 Kellogg Boulevard East, St. Paul, MN 55101. Please confirm your participation by June 20th by filling out this registration form: https://www.liaa.gov.lv/lv/form/pieteiksanas-latvijas-vestnesu

Latvian Economic Representation Office in Boston Led by Reinis Nikolajs Sīpols

At the beginning of April, a new Latvian economic representation office was opened in Boston, USA, which is managed by Reinis Nikolajs Sīpols, who represents Latvians in the United States and has gained significant experience managing several companies in the mining and other industries. With his professional experience and active involvement in the activities of the Latvian community in the United States, Reinis is committed to strengthening Latvia's economic ties with North America by providing support to Latvian companies that want to export or attract new investments. Boston is an important US business center where the industries of biotechnology, biomedicine and other smart technologies are rapidly developing, therefore the work of the representative office will place great emphasis on the development of cooperation in the field of pharmaceuticals and biotechnology. "From the US companies that have cooperated with Latvia, we usually receive very good feedback, therefore, we have to use every opportunity to tell more about ourselves. The Baltics and Eastern Europe in general will be a focal point for the US for the following years economically as well. This means we can become part of larger delivery chains, which currently have collapsed due to the geopolitical situation," R. Sīpols suggests. With the opening of a new economic representation office in Boston, the Investment and Development Agency of Latvia (LIAA) is expanding the network of support points in America, where it already has one representative office in Washington that is managed by Toms Zvidriņš. LIAA currently has 19 external economic representation offices in 18 countries, two of which are located in the United States. For potential cooperation, planned activities by the representative office and issues related to the diaspora, please contact Reinis Nikolajs Sīpols, the manager of the representative office in Boston via e-mail reinis.sipols@liaa.gov.lv.

Vote for Latvian Startups in the "Global Startup Awards" Competition

A total of 17 Latvian startups in 8 different categories have been put to the vote at the "Global Startup Awards" competition. The vote will determine startups that will take part in the world finals. Voting for the regional finalists will be open until June 16. To vote for startups from Latvia, visit the voting site, choose the country "Latvia" and leave your vote for the bright minds of Latvia! https://public-voting.globalstartupawards.com/competition-public-voting/6082a346cd146262fb846582?fbclid=IwAR1pUOePb0dzq4CGR4E1V3HWtFzWcyB2pIGrO9wRSxIeWUv7YtApLua-GFM. It is possible to vote once for each participant.

Angel Heart Society Success Stories - Daniēls

ALA Support & Aid to Latvia Office continues its partnership with the Angel Heart Society, whose mission is to financially support motivated, talented, hardworking children and young adults in low-income families in rural areas of Latvia.

Daniēls Raudonis is studying in the 5th grade, in the beautiful Pilsrundāle school. He spends his free time after school attending a school folk dance group, a singing group and, most of all, sports. Daniēls loves to play soccer and is on the school soccer team. He spends his free time studying, playing sports and helping his parents. Daniel's parents are deaf, so Daniel has learned sign language and mostly takes on the role of translator. Daniel's father works in construction and during some of his free time he goes with his father to helps coordinate work with the employers. Despite the fact that Daniel's parents work and take care of the children, the family does not have enough resources to further Daniel's dream of becoming a great soccer player. To support Daniēls we would like to offer him the chance to participate in a summer football camp, as well as provide an opportunity for dad and son to attend a soccer game in Riga. We will be happy with any kind of support for Daniēls to help fulfill his dream.

Support the “Angel Heart” Program: https://alausa.org/en/our-work/latvia-and-us/support-and-aid-to-latvia/