Jūnijs 2023

Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • ALA valde tiekas attālināti
  • ALA priekšsēdis apmeklē Baltijas valstu vēstnieku apaļā galda sarunas Stenfordas Universitātē
  • ALA Sporta nozares vadītājs aicina atbalstīt Latvijas Lakrosa komandu
  • ALA kultūras nozares vadītāja piedalās intervijā Latvijas Radio
  • ALA Izglītības nozares vadītāja apgalvo, ka lasīt var visur
  • ALA ģenerālsekretāre Marisa Gudrā piedalās komunistisko upuru piemiņas Nāciju ziedu vainagu nolikšanā
  • ALA Sabiedrisko attiecību nozare sadarbībā ar Apvienoto baltiešu komiteju (ABK) jeb JBANC aicina piedalīties Baltiešu aizstāvības dienās
  • ALA Informācijas nozare iesaka
  • PBLA gatavojas Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumam 2023
  • Balso par savu labāko skolas saimes atbalstītāju
  • Jaunievēlētais Latvijas prezidents piedalīsies konferencē Spotlight Latvia
In this issue of InfoGram:
  • ALA Board Holds Virtual Meeting
  • ALA President Attends Baltic Ambassadors’ Open Table Discussions at Stanford
  • ALA Sports Director Calls for Supporting Latvian Lacrosse Team
  • ALA Director of Cultural Affairs Interviewed by Latvian Radio
  • ALA Director of Education Says that We Can Read Anywhere!
  • ALA Executive Director Attends 16th Annual Roll Call of Nations Wreath Laying Ceremony
  • Invitation to Participate in 2023 Baltic Advocacy Days in July
  • ALA Information Office Recommendations
  • The WFFL Gears Up for the World Latvian Economics and Innovations Forum 2023
  • Vote for the Best Supporter of Latvian Schools
  • Newly Elected President of Latvia to Attend Spotlight Latvia Conference

ALA valde tiekas attālināti

17. un 18. maija vakaros ALA valde satikās attālināti, lai pārrunātu pašreizējos ALA svarīgākos ziņojumus un turpinātu 72. kongresa plānošanu. Kā ziņots agrāk, nākamais ALA kongress notiks Jelgavas māsas pilsētā Karmelā (Carmel) Indianas štatā no 12. līdz 15. oktobrim. Valde arī uzklausīja Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēža Pētera Blumberga ziņojumus par aktualitātēm PBLA. Liela daļa valdes pārstāvju gatavojas Dziesmu un deju svētkiem Latvijā un dažādos pasākumos pārstāvēs Amerikas Latviešu apvienību. Nākamā valdes sēde plānota klātienē augustā Katskiļu nometnes īpašumā, Ņujorkā.

ALA priekšsēdis apmeklē Baltijas valstu vēstnieku apaļā galda sarunas Stenfordas Universitātē

Šī gada 1. jūnijā Stenfordas Universitāte aicināja dalībniekus pievienoties visu trīs Baltijas valstu vēstnieku diskusijām. Pasākums notika gan klātienē, gan attālināti. ALA priekšsēdis Mārtiņš Andersons varēja piedalīties klātienē. Apmeklētāji uzdeva dažādus jautājumus par to kā Krievijas agresīvais iebrukums Ukrainā ir ietekmējis Baltijas valstu sabiedrisko vidi, kā arī ekonomisko un politisko nostāju. Lietuvas vēstniece Audra Plepytė Gitanas vairāk informēja par NATO samitu, kurš šogad notiks Viļņā.

Foto, no kr. uz labo pusi: Ann Hänni - Igaunijas ģenerālkonsule Sanfrancisko, Kristjan Prikk - Igaunijas vēstnieks, Amir Weiner - Stenfordas Universitātes profesors, Audra Plepyte Gitana - Lietuvas vēstniece, Maris Selga - Latvijas vēstnieks, Laura Ramanis - Latvijas Goda konsule Ziemeļkalifornijā, Martiņš Andersons – ALA priekšsēdis.

ALA Sporta nozares vadītājs aicina atbalstīt Latvijas Lakrosa komandu

Latvijas vīriešu lakrosa izlase 2023. gadā jūnijā dodas uz četrgades lielāko lakrosa notikumu pasaulē. Pasaules Čempionāts notiks ASV pilsētā Sandjego, Kalifornijā. Latvija spēlēs F grupā pret Peru ceturtdien, 22. jūnijā; pret Īriju sestdien, 24. jūnijā; pret Koreju svētdien, 25, jūnijā; un pret Nīderlandi pirmdien, 25. jūnijā. Būs arī iespēja satikties ar izlases spēlētājiem pēc Īrijas spēles sestdien, 24. jūnijā. Tuvāku sacensību informāciju var atrast: https://www.worldlax2023.com/. Vienību informāciju var atrast Facebook - https://www.facebook.com/Latvialacrosse/.

ALA kultūras nozares vadītāja piedalās intervijā Latvijas Radio

87 kopas no 22 pasaules valstīm, četriem kontinentiem, un tie ir vairāk nekā 2600 dalībnieku, kas pārstāvēs diasporu, pieskandinot Rīgu no 30. jūnija līdz 9. jūlijam XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos. Bet diasporai īpašs notikums šogad būs tieši 3. jūlijā, kad Ķīpsalā būs Pasaules latviešu saieta nams – pasākums, kurā galvenajā lomā būs diaspora, un šis solās būt viens no pārsteigumiem bagātākajiem notikumiem svētku laikā. ALA Kultūras nozares vadītāja Valda Grinberga ir bijusi aktīvi iesaistīta sadarbībā ar Dziesmu un Deju svētku organizatoriem un ASV latviešu kopām, kuras gatavojas piedalīties svētkos. Šeit varat noklausīties 31.maija raidījumu par to, kā pasaules latviešiem veicas ar gatavošanos.

ALA Izglītības nozares vadītāja apgalvo, ka lasīt var visur

ALA Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane sveic ASV latviešu skolu saimes ar vēl vienu veiksmīgi pavadītu mācību gadu un novēl visiem vasarā labi atpūsties! Šis mācību gads noslēdzies arī ar veiksmīgiem Rumaka lasīšanas sacensības rezultātiem. Bildes apskatīt un vairāk uzzināt par to, kā katrai skolas saimei ir gājis, varat lasīt ALA Izglītības nozares vadītājas rakstā šeit.

ALA ģenerālsekretāre Marisa Gudrā piedalās komunistisko upuru piemiņas Nāciju ziedu vainagu nolikšanā

9. jūnijā, ASV galvaspilsētā Vašingtonā ALA ģenerālsekretāre Marisa Gudrā un PBLA pārstāvis Jānis Grāmatiņš nolika ziedu vainagu pie piemiņas memoriāla, pieminot Baltijas komunistiskā genocīda upurus. Komunisma upuru piemiņas fonda rīkotajā 16. gadskārtējā Nāciju vainagu nolikšanas ceremonijā piedalījās pārstāvji no 15 vēstniecībām, ieskaitot arī Latvijas, 3 delegācijām un 42 etniskām un cilvēktiesību organizācijām, tai skaitā arī Apvienotā baltiešu komiteja. Visu ceremonijas videoierakstu varat noskatīties šeit.

ALA Sabiedrisko attiecību nozare sadarbībā ar Apvienoto baltiešu komiteju (ABK) jeb JBANC aicina piedalīties Baltiešu aizstāvības dienās

2023. gada Baltijas interešu aizstāvības dienas šogad notiek 20. un 21. jūlijā. 2022. gadā šis pasākums notika pilnībā virtuāli, bet šogad tas būs jaukts, kas nozīmē, ka 20. un 21. jūlijā būs klātienes tikšanās, savukārt dažas citas tikšanās būs iespējams apmeklēt attālināti. Klātienes pasākumos ceturtdien, 20. jūlijā, Vašingtonā, DC, dalībniekiem būs iespēja piedalīties pieņemšanā Kapitolijā, bet piektdien, 21. jūlijā, apmeklēt Rock Creek kapsētu, lai pieminētu Samnera Velsa deklarācijas gadadienu, noslēdzot pasākumu ar īsu semināru par ASV - Baltijas attiecībām. Baltijas interešu aizstāvības dienu mērķi ir vērst uzmanību ASV un Baltijas valstu sadarbībai, lai stprinātu Baltijas valstu drošību, kā arī atturētu Krievijas potenciālo agresiju Baltijā; tiesību aktus, kas palīdzētu Ukrainai uzvarēt kaujas laukā; un izteikt atbalstu Krievijas saukšanai pie atbildības par tās noziegumiem pret ukraiņu tautu. Mūsu balsis ir svarīgi dzirdēt! Lūdzu, pievienojieties mums un reģistrējieties jau šodien, un mēs ceram uz drīzu tikšanos Vašingtonā, DC! Lai reģistrētos, noklikšķiniet šeit.

ALA Informācijas nozare iesaka

  • "Negribētu daudz runāt, bet gribu teikt, ka esam tādā brīdī, kad Latvija ir visai sarežģītos apstākļos, bet vēlēšanas notika gaisotnē, kad mūsu hokejisti atnāca mājās ar bronzu, un drīz neatkarīgi no politiskajiem uzskatiem mēs visi vienosimies Dziesmu un deju svētkos. Izmantosim šo pacēlumu, lai valsts attīstītos un būtu drošāka," Tā runāja Latvijas jaunievēlētais prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš savus pienākumus sāks jau 8.jūlijā, ziņo Latvijas sabiedriskie mediji
    .
  • Kādā klusā vasaras vakarā varat noskatīties kādu jauku piedzīvojumu. Šis nav stāsts par saulaino Maltu, ko apskalo Vidusjūra. Šis ir stāsts par vienu no aizraujošākajām Latgales upēm, kas sola daudz krāšņākus piedzīvojumus nekā tālā aizjūras zeme. Maltas līkumi ļaus izzināt reģiona kulinārās tradīcijas, atklāt pirmatnējās dabas skaistumu, uzkāpt vairākos pilskalnos, pārdomāt dzīves jēgu, noskaidrot zirgu pasta stacijas noslēpumus, kā arī veldzēties klostera dārzā un noķert kādu gardu zivi. Filmu varat noskatīties šeit.

PBLA gatavojas Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumam 2023

5. jūlijā, Rīgā norisināsies gadskārtējais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums 2023 (PLEIF 2023), iezīmējot tieši 10 gadus kopš forums pirmo reizi vienuviet pulcēja diasporas latviešu uzņēmējus no visas pasaules ar mērķi dibināt un attīstīt biznesa kontaktus ar Latvijas uzņēmējiem. PLEIF 2023 norisināsies klātienē, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, š.g. 5. jūlijā no pulksten 9.00 līdz 17.00. Pilna konferences programma un saite uz reģistrēšanos pieejama foruma mājaslapā www.wleif.lv. Dalība pasākumā ir bez maksas.

Balso par savu labāko skolas saimes atbalstītāju

2023. gadā Latviešu valodas aģentūra (LVA) uzsāka jaunu tradīciju, lai pateiktos diasporas latviešu skolu komandām – skolu vadītājiem, skolotājiem un vecākiem, kuri entuziastiski un pašaizliedzīgi veic izcilu darbu latviešu valodas kopšanā un saglabāšanā ārpus Latvijas robežām. Tika izvirzīti 244 kandidāti no Jaunzēlandes, Zviedrijas, ASV, Francijas, Apvienotās Karalistes, Krievijas Federācijas, Vācijas, Itālijas, Dānijas, Austrālijas, Somijas, Grieķijas, Īrijas, Kanādas un Norvēģijas. 8. jūnijā ir uzsākta balsošana par katras nominācijas uzvarētāju. Balsošana notiek līdz 30. jūnijam šeit, katrā nominācijā ļauts balsot par vienu kandidātu. Balsot aicinām ikvienu – skolēnus, vecākus, skolotājus, skolu vadītājus, diasporas organizācijas, biedrības u.c. Konkursa rezultāti tiks paziņoti 2023. gada 11. jūlijā. Konkursa nolikums: https://ieej.lv/fyW9S.

Jaunievēlētais Latvijas prezidents piedalīsies konferencē Spotlight Latvia

Atgādinām, ka turpinās pieteikšanās biznesa konferencei Spotlight Latvia, kura šogad notiks Bostonā no 21. – 22. septembrim. Tehnoloģija (Informācija un komunikācija) un izglītība (galvenokārt Biomedicīna) ir šīs konferences vispārējās galvenās tēmas. Reģistrācija ir jau atvērta: www.spotlightlatvia.com. Variet iepazīties ar konferences runātājiem, ieskaitot Latvijas jaunievēlēto prezidentu Edgaru Rinkēviču!



ALA Board Holds Virtual Meeting

On the evenings of May 17 and 18, the ALA Board met remotely to discuss current ALA highlights and to continue planning for the 72nd Congress. As reported earlier, the next ALA congress will be held in Jelgava's sister city, Carmel, Indiana, from October 12 to 15. The board also listened to the reports of Pēteris Blumbergs, chairman of the World Federation of Free Latvians (WFFL/PBLA), on the current affairs of the WFFL. A large number of board representatives are preparing for the Song and Dance Festival in Latvia and will represent the American Latvian Association at various events. The next board meeting is planned in-person in August at the Catskill Camp property in New York.

ALA President Attends Baltic Ambassadors’ Open Table Discussions at Stanford

On June 1 of this year, Stanford University invited participants to join the discussions of the ambassadors of all three Baltic states. The event took place both in person and remotely. ALA president Mārtiņš Andersons was able to participate in person. The visitors asked various questions about how Russia's aggressive invasion of Ukraine has affected the public environment of the Baltic States, as well as economic and political positions. Lithuanian Ambassador Audra Plepytė Gitanas informed the participants about the NATO summit, which will be held in Vilnius this year.

Photo, from left to right: Ann Hänni, Consul General of Estonia in San Francisco, Ambassador of Estonia Kristjan Prikk, Professor Amir Weiner, Stanford University, Ambassador of Lithuania Audra Plepyte Gitanas, Ambassador of Latvia Maris Selga, Laura Ramanis, Honorary Consul of Latvia in Northern California, Martins Andersons, President of the American Latvian Association.

ALA Sports Director Calls for Supporting Latvian Lacrosse Team

The Latvian Men's National Lacrosse Team will be playing in the 2023 World Lacrosse Men’s World Championship at San Diego State University and the University of San Diego. Latvia is in Pool F and will play Peru on Thursday, June 22 at 10am; Ireland on Saturday, June 24 at 10am; Korea Sunday June 25 at 7pm; and Netherlands on Monday, June 25 at 1pm. Additional playoffs and placement games will follow after pool play. There will also be an opportunity for fans to meet with the team following the game against Ireland Saturday, June 24. Tournament information and complete schedule can be found here – https://www.worldlax2023.com/. Team information can be found on Facebook - https://www.facebook.com/Latvialacrosse/.

ALA Director of Cultural Affairs Interviewed by Latvian Radio

87 groups (choirs and dance groups) from 22 countries of the world, four continents – these are more than 2,600 participants who will represent the diaspora in Riga from June 30 to July 9 at the XXVII Latvian Song and XVII Dance Festival. But a special event for the diaspora this year will be on July 3, when the World Latvian Assembly will be held in Ķīpsala - an event in which the diaspora will play a leading role, and this promises to be one of the most interesting events during the festival. Valda Grinberga, ALA’s Director of Cultural Affairs, has been actively involved in cooperation with the organizers of the Song and Dance Festival and Latvian performers in the U.S. who are preparing to participate in the festival. Here you can listen to the May 31 radio program about how Latvians of the world are preparing for the festival.

ALA Director of Education Says that We Can Read Anywhere!

ALA Director of Education Elisa Freimane congratulates the families of Latvian schools in the U.S. with another successful school year and wishes everyone a good rest of the summer! This school year also ended with a successful Rumaks reading competition. To view the pictures and learn more about how each school family has fared, you can read the ALA Education article here.

ALA Executive Director Attends 16th Annual Roll Call of Nations Wreath Laying Ceremony

On June 9th, ALA, WFFL (PBLA), Embassy of Latvia and JBANC were in attendance at the Victims of Communism Roll Call ceremony to commemorate Latvians and others who have suffered under communist regimes. Representatives from 15 embassies, 3 delegations, and 42 ethnic and human rights organizations gathered together with leaders of the Victims of Communism Memorial Foundation for the 16th annual Roll Call of Nations Wreath Laying Ceremony & Truman-Reagan Medal of Freedom Award Presentation at the Victims of Communism Memorial on Capitol Hill.

Invitation to Participate in 2023 Baltic Advocacy Days in July

2023 Baltic Advocacy Days are happening this year on July 20-21. In 2022, we were virtual, and this year it will be a hybrid event, meaning that we’ll have in-person meetings on July 20, with virtual meetings possible during the week. The in-person events in Washington, DC will include a reception on Capitol Hill on Thursday, July 20, and on Friday, July 21 a visit to Rock Creek Cemetery to commemorate the anniversary of the Welles Declaration, concluding with a short seminar on U.S.-Baltic relations. Our advocacy focus will be on helping to support efforts to strengthen U.S.-Baltic security assistance to deter Russia and to enact legislation to help enable Ukraine’s victory on the battlefield and bring Russia to account for its crimes against the Ukrainian people. Our voices must be heard. Please join us and register today, and we hope to see you soon in Washington, DC! To register click here.

ALA Information Office Recommendations

  • "I don't want to talk much, but I want to say that we are at a moment when Latvia is in difficult times, but the elections were held in an atmosphere when our hockey players had come home with bronze, and soon, regardless of political views, we will all come together on the Song and Dance Festival. Let's use this sense of elation, so that the country is able to develops and becomes safer," said the newly elected President of Latvia, Edgars Rinkēvičs, who will begin his duties on July 8, Latvian public media reports.
  • Watch a nice adventure on a quiet summer evening. This is not a story about sunny Malta by the Mediterranean. This is the story of one of the most exciting rivers of Latgale, which promises more magnificent adventures than lands overseas. The twists and turns of the river Malta will allow you to explore the culinary traditions of the region, discover the beauty of pristine nature, climb several castle hills, reflect on the meaning of life, find out the secrets of the horse post station, as well as relax in the monastery garden and catch some delicious fish. You can watch the film here.

The WFFL Gears Up for the World Latvian Economics and Innovations Forum 2023

On July 5th, the annual World Latvian Economics and Innovations Forum 2023 (WLEIF 2023) will be held in Riga, marking 10 years since the forum first brought together Latvian diaspora entrepreneurs from around the world to establish and develop business contacts with their Latvian counterparts. Since then, WLEIF has taken place in Riga, Valmiera, and Melbourne, Australia. Two Forums were held online and an independent branch of WLEIF called "Spotlight Latvia" has developed under the auspices of the Latvian Chamber of Commerce in the USA. WLEIF 2023 will take place in person at the National Library of Latvia on July 5th, 2023, from 9:00 a.m. to 5:00 p.m. The full conference agenda and registration link are available on the forum's website at www.wleif.lv. Participation in the event is free of charge.

Vote for the Best Supporter of Latvian Schools

In 2023, the Latvian Language Agency (LVA) started a new tradition to thank diaspora Latvian school teams - school leaders, teachers and parents, who enthusiastically and selflessly do an excellent job in nurturing and preserving the Latvian language outside the borders of Latvia. 244 candidates were nominated from New Zealand, Sweden, USA, France, United Kingdom, Russian Federation, Germany, Italy, Denmark, Australia, Finland, Greece, Ireland, Canada and Norway. Voting for the winner has begun on June 8. Voting is open until June 30 here, with one candidate allowed in each nomination. We invite everyone to vote - students, parents, teachers, school leaders, diaspora organizations, associations, etc. The results of the competition will be announced on July 11, 2023. Contest rules: https://ieej.lv/fyW9S.

Newly Elected President of Latvia to Attend Spotlight Latvia Conference

We invite you to start thinking about participating in the Spotlight Latvia business conference, which this year will be held in Boston from September 21-22 and will focus on Technology and Education topics. Registration is already open: www.spotlightlatvia.com. You can already take a look at the list of speakers at the conference, including the newly elected president of Latvia, Edgars Rinkēvičs!