Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Iesaisties, lai aizsargātu Baltijas valstis!
  • Darbu sāk jaunievēlētā PBLA vadība
  • Latviešu valoda skan ASV skolās un nometnēs
  • Reģistrējieties dalībai biznesa forumam “Spotlight Latvia”!
  • Uz Baltā nama skatuves atgriežas Jāņa Kalniņa opera “Hamlets”
  • Jonkeru pamatskolas bērni piedalās filmā par Latviju Ņujorkā
  • 2021. gadā sasniegts rekords piesaistīto investīciju apmērā
  • Top 10 - lielākās investīcijas Latvijas jaunuzņēmumos 2021.gadā
  • Biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti – Laura
In this issue of InfoGram:
  • Please Contact your Elected Representatives to Protect the Baltics!
  • New WFFL Leaders Take Office
  • Current U.S. Latvian School and Camp Statistics
  • Register for the Business Conference “Spotlight Latvia”!
  • Premiere of Jānis Kalniņš Opera “Hamlets”
  • Yonkers Latvian School Students Create Film about Latvian in New York
  • Investment Levels in Latvia Highest on Record
  • 10 Biggest Latvian Startup Investments in 2021
  • Angel Heart Success Stories - Laura

Iesaisties, lai aizsargātu Baltijas valstis!

Ar draudiem iebrukt Ukrainā, Maskava pieprasa, lai NATO izvāktu savus aizsardzības spēkus no Baltijas valstīm. Mūsu valdībai Vašingtonā ir spēks un uzdevums atraidīt šo ultimātu un izmantot savu ietekmi NATO, lai vēlreiz apliecinātu stingro atbalstu Baltijas valstīm. Lai to veicinātu, Jūsu ievēlētiem pārstāvjiem ir jāatgādina, ka Baltijas valstis Jums ir personīgi svarīgas. Šim mērķim ALA piedāvā e-pasta dalībnieku grupu Baltic Call to Action UNIT, lai palīdzētu mums katram uzrunāt ASV valdības pārstāvjus par Baltijas reģionam svarīgiem jautājumiem. Četras reizes gadā ALA UNIT vadība izsūta dalībniekiem iepriekš sagatavotus tekstus, kas pielāgoti un nosūtāmi tieši Jūsu pārstāvjiem Kongresā. UNIT grupa piedāvā ar citiem ASV baltiešiem saskaņotu nostāju, lai vienotā balsī runātu par Baltijas interesēm. Visa sarakste ir angļu valodā. Teksti ir bezpartejiski. Dalība ir bezmaksas. Varat iesaistīties, kad vēlaties, varat arī jebkurā laikā atteikties no e-pastu sūtījumiem, bet atcerieties, ka ikvienam balsstiesīgajam ASV pilsonim ir iespēja uzrunāt savus ievēlētos pārstāvjus! Ikviens nosūtīts vēstījums veicina ļoti svarīgu mērķi - nodrošināt Latvijas un Baltijas valstu aizsardzību! ALA aicina pieteikties Baltic Call to Action UNIT grupai apvienības mājaslapā, ierakstot vārdu, e-pasta adresi un pilno pasta kodu šeit: https://alausa.org/cta-unit. Lūdzam ikvienu paust nostāju, uzrunājot savus pārstāvjus ASV Kongresā!

Darbu sāk jaunievēlētā PBLA vadība

2022. gada janvārī darbu uzsāka jaunievēlētā Pasaules Brīvo latviešu apvienības vadība. Dalīborganizāciju pārstāvji aizklātās vēlēšanās apvienības priekšsēža amatam izvirzīja ALA pārstāvi Pēteri Blumbergu, bet viņa vietnieks būs ALA jaunievēlētais priekšsēdis Mārtiņš Andersons. Abi vadīs apvienību turpmākos divus gadus. Blumbergs un Andersons dzimuši, izglītojušies ASV, pārstāv trimdas trešo paaudzi un ir labi pazīstami gan savās vietējās latviešu kopienās, gan ASV latviešu sabiedrībā. Pēteris Blumbergs amatā nomainīs Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē pārstāvi Kristīni Saulīti, kura PBLA vadīja četrus gadus. Savukārt P.Blumbergs sešus gadus bija ALA priekšsēža amatā. Uzsākot darbu, jaunievēlētais priekšsēdis, viņa vietnieks un biroja darbinieki Rīgā janvārī tiešsaistē satiekas ar visu PBLA dalīborganizāciju pārstāvjiem, lai saņemtu ieteikumus par organizāciju prioritātēm, Tāpat plānotas tikšanās ar vairāku citu diasporas organizāciju vadību un sadarbības partneriem Latvijā. Vairāk lasiet PBLA mājaslapā: https://www.pbla.lv/notikusas-pbla-vadibas-velesanas-apvieniba-uzsak-nakamo-divu-gadu-darbibas-posmu/

Latviešu valoda skan ASV skolās un nometnēs

ALA izglītības nozare (vadītāja Elisa Freimane) apkopojusi datus par ASV latviešu skolu un nometņu apmeklējumu 2021. gadā. Pēc iesūtītiem datiem (no dažām skolām informācija nav saņemta) latviešu skolas un nometnes pagājušā gadā kopā apmeklējuši 822 bērni un jaunieši, tai skaitā – skolas un vasaras vidusskolas – 562, nometnes – 260 bērni. Vislielākais dalībnieku skaits bijis Ņujorkas draudzes Katskiļu nometnē, kur piedalījās 157 bērni. Gaŗezera vasaras vidusskolā pagājušā vasarā mācījās 95 skolēni, sagatavošanas skolā – 48 bērni. Krišjāņa Barona Latviešu skola Čikāgā var lepoties ar lielākos skolēnu skaitu mācību gada laikā. To apmeklē 75 bērni. Ir patiess prieks un gandarījums, ka latviskās izglītības process ASV, par spīti pandēmijas grūtībām, nav apstājies.

Reģistrējieties dalībai biznesa forumam “Spotlight Latvia”!

Ir sākusies reģistrācija biznesa forumam “Spotlight Latvia”, kas notiks Losandželosā, šī gada1. aprīlī. Foruma programma būs veltīta izklaides, tehnoloģiju un multimediju jautājumiem. Biznesa foruma mērķis ir sniegt jaunas zināšanas un paplašināt sadarbību starp uzņēmējiem ASV un Latvijā. Tā ir iespēja klātienē satikt sadarbības partnerus un apsvērt jaunu investīciju iespējas. Sīkāk par forumu un reģistrēšanos šeit: https://spotlightlatvia.com/.

Uz Baltā nama skatuves atgriežas Jāņa Kalniņa opera “Hamlets”

13. janvārī Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā notika Jāņa Kalniņa operas “Hamlets” jauniestudējuma pirmizrāde. Amerikas Latviešu apvienības valdi tajā pārstāvēja ALA Kultūras fonda vadītāja Inese Stravelli. Operas iestudējuma patrons ir LNO Ģilde ASV, ko ar ziedojumiem atbalsta ASV latvieši. Lai atbalstītu izcilās latviešu operas atgriešanos uz Baltā nama skatuves, ievērojamu ziedojumu ģildei veica arī Amerikas Latviešu apvienība. Pirmizrādi ar savu klātbūtni pagodināja Valsts prezidents Egils Levits un ASV vēstnieks Latvijā Džons L.Kārvails (John L Carwile). “Dienu pirms pirmizrādes LNO ģilde sarīkoja sarunas ar operas radošo komandu, kur varēja tuvāk iepazīties ar režisori Kristīnu Wuss un scenogrāfu Andri Eglīti, bet dienu pēc pirmizrādes svinīgas vakariņas ziedotājiem,” stāsta Inese Stravelli: “Operā mani patīkami pārsteidza Jāņa Kalniņa mūzika, kaut atzīšos, ka dzirdēt operu latviešu valodā nav pierasts. "Hamlets" bija ļoti iespaidīga izrāde ar krāšņiem Kristīnes Pasternakas tērpiem un interesantu skatuves noformējumu. Izrādē piedalījās arī dejotāji, kas labi papildināja darbību. Manuprāt, arī režijas risinājums bija veiksmīgs.” (Foto: I. Stravelli ar LNO ģildes pārstāvjiem)

Jonkeru pamatskolas bērni piedalās filmā par Latviju Ņujorkā

Pagājušajā gadā Jonkeru pamatskolas skolēni Ņujorkā pētīja un filmēja slavenas Latvijas izcelsmes personības un nozīmīgas vietas, kas saistītas ar Latvijas vārdu. Šis vienreizējais, radošais process ir atspoguļots filmā “Latviju Ņujorkā meklējot". “Filma ir atjautīgs stāsts par Latvijas izcelsmes skatuves māksliniekiem, gleznotājiem, dziedātājiem, sportistiem un diplomātiem, kas atstājuši paliekošu ieguldījumu Jaunajā Jorkā un mūsu tautu mijiedarbībā,” saka Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs. Filmas radošā komanda pateicas par atbalstu un sadarbību vijolniecei Unai Tonei, dejotājai Vijai Vētrai, aktrisei Lailai Robiņai, džeza dziedātājai un komponistei Artai Jēkabsonei, mācītājam Larim Saliņam, šaha lielmeistara meitai Sari Eskildsen, bijušajam Latvijas goda konsulam Darim Dēliņam un vēstniekam Andrejam Pildegovičam. Filmu veidoja: montāžas un skaņu režisori Matīsam Kaža un Jevgēnijs Načiss, māksliniece Marta Folkmane. Idejas autore un projekta vadītāja Līga Balode. Filma tapusi, pateicoties Latvijas Valodas aģentūras finansiālam atbalstam. Filmu varat noskatīties šeit: https://www.youtube.com/watch?v=wrx888-yLrs

2021. gadā sasniegts rekords piesaistīto investīciju apmērā

Mainoties situācijai pasaules ekonomikā, ir izveidojušies labvēlīgi apstākļi, lai palielinātu piesaistīto ārvalstu investīciju apjomu. Atšķirībā no globālajām tendencēm, kur investīciju apjoms pasaulē joprojām nav atgriezies pirmspandēmijas līmenī, Latvijā ārvalstu investīciju plūsma pandēmijas laikā nav samazinājusies un turpina pieaugt. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) šogad ir sniegusi atbalstu 32 investīciju projektu uzsākšanai. Kopīgais Latvijas tautsaimniecībā investēto līdzekļu apmērs sasniegs 643 miljonus eiro, kā arī tiks izveidotas 2650 jaunas darba vietas. Vairāk informācija: https://www.liaa.gov.lv/lv/jaunums/liaa-2021-gada-sasniegts-rekords-piesaistito-investiciju-apmera. Ja rodas jautājumi vai idejas par ekonomiskās sadarbības iespējām ar Latviju, aicinām rakstīt uz diaspora@liaa.gov.lv.

Top 10 - lielākās investīcijas Latvijas jaunuzņēmumos 2021.gadā

2021. gads Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas dalībniekiem vērtējams kā īpaši veiksmīgs – kopējais piesaistītais investīciju apjoms ir vairāk kā 247 miljonu eiro, kas pielīdzināms summai, kas Latvijas jaunuzņēmumos ieguldīta pēdējo desmit gadu laikā. Vairāk informācija: https://labsoflatvia.com/en/news/10-biggest-latvian-startup-investments-in-2021. Ja rodas jautājumi vai idejas par ekonomiskās sadarbības iespējām ar Latviju, aicinām rakstīt uz diaspora@liaa.gov.lv.

Biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti – Laura

ALA nozare Labdarība Latvijā (vadītāja Kaija Petrovska) turpina atbalstīt biedrību “Eņģeļa Sirds”, kuras misija ir finansiāli atbalstīt motivētus, talantīgus, centīgus bērnus un jauniešus no maznodrošinātām ģimenēm Latvijas lauku reģionos. Biedrības mērķis ir pilnveidot šo bērnu zināšanas un attīstīt talantus. Laurai Alziņai ir 13 gadi. Viņa dzīvo Mazsalacā, mazā Ziemeļvidzemes pilsētā pie Igaunijas robežas un mācās Mazsalacas vidusskolas 7. klasē. Meitene ir no trīs bērnu ģimenes. Viņa ir mērķtiecīga, centīga, atbildīga un neatlaidīga. Lauras sekmes skolā ir labas un teicamas. Jau no 1. klases meitene dejo skolas tautisko deju kolektīvā, mācās Mazsalacas Mūzikas un mākslas skolas Mākslas nodaļā. Ar ļoti labiem panākumiem viņa trenējas biatlonā. Laura daudzkārtēji ieguvusi pirmās vietas Latvijas čempionātā vasaras biatlonā, rollerslēpošanā, LATLOPPET sacensībās. Lauras sapnis ir piedalīties ziemas olimpiskajās spēlēs. Lai piepildītos Lauras sapnis, visvērtīgākais atbalsts būtu individuāls biatlona treniņš ar sertificētu treneri sertificētā šautuvē. Aicinām jūs atbalstīt Lauru, lai kopīgi palīdzētu sasniegt viņas mērķus! Lai atbalstītu Enģeļa Sirds caur ALA Labdarība Latvijā programmu: https://alausa.org/musu-darbiba/mes-un-latvija/labdariba-latvija/

Please Contact your Elected Representatives to Protect the Baltics!

With a threat to invade Ukraine, Moscow demands that NATO remove its defense forces from the Baltics. Our government in Washington has the power and responsibility to reject this ultimatum and protect our common interests in the Baltics through leadership in NATO, legislation, and strong relationships with the Baltic countries. To ensure this, your elected representatives need to know that the Baltics are personally important to you. To this, ALA offers an email participation group, the Baltic Call to Action UNIT, to help each of us address U.S. government representatives regarding the Baltics. Four times a year, the UNIT management committee sends out text—customized for your Members of Congress—that you can send to them via their respective website. The UNIT offers informed texts coordinated with other Baltic Americans to apply a unified voice to protect the Baltics. All correspondence with participants is in English. Texts are non-partisan. Participation is free. You can participate how and when you’d like. You can unsubscribe at any time. Contacting your elected officials is FREE, QUICK and EASY for a critical goal: To ensure Latvia’s defense. ALA invites you to join the Baltic Call to Action UNIT by going to its website and providing your name, email address and full zipcode: https://alausa.org/cta-unit. We ask every Latvian American to contact their elected officials at least once a year about their interests in Latvia!

New WFFL Leaders Take Office

In January 2022, the new leaders of the World Federation of Free Latvians took office. Representatives of the member organizations elected Pēteris Blumbergs as the new president and Mārtiņš Andersons as the vice president. Both with lead WFFL for the next two years. Blumbergs replaces Kristīne Saulīte, representative of the Latvian Federation of Australia and New Zealand, who has led WFFL for four years. During the coming weeks, WFFL leadership will be meeting with representatives of all member organizations to discuss priorities for the coming year. To read more (in Latvian): https://www.pbla.lv/notikusas-pbla-vadibas-velesanas-apvieniba-uzsak-nakamo-divu-gadu-darbibas-posmu/

Current U.S. Latvian School and Camp Statistics

ALA’s Director of Education, Elisa Freimane, has assembled statistics for U.S. Latvian school and camp attendance in 2021. Taking into account all submitted data (some schools did not report information), there were 822 students/participants of Latvian schools or camps, including 562 in schools or summer high schools, and 260 in summer camps. The largest number of attendees were New York’s Catskills camp – 157. Gaŗezers Summer High School had 95 students this past summer, and in the preparatory school – 48 students. Krišjāņa Barona Latvian school in Chicago had the largest number of students during the year – 75. It is a great source of pride for the Latvian community in the U.S. that our youth have continued to participate and advance their Latvian education during the pandemic.

Register for the Business Conference “Spotlight Latvia”!

Registration has begun for the business forum “Spotlight Latvia”, which will take place on April 1 in Los Angeles. This year’s program will be devoted to Entertainment, Multimedia and Technology topics. Spotlight Latvia is focused on providing opportunities to share information and knowledge while meeting new industry contacts and developing long-term relationships. For more information and to register visit the event’s website: https://spotlightlatvia.com/.

Premiere of Jānis Kalniņš Opera “Hamlets”

On January 13 in Rīga, the Latvian National Opera premiered the 2022 rendition of Jānis Kalniņš opera “Hamlet”, the production of which has been sponsored by ALA and other U.S. Latvian donors. In attendance was ALA Cultural Foundation director, Inese Stravelli, as well as the President of Latvia, Egils Levits and U.S. Ambassador to Latvia, John L. Carwile. The day before the opening night, the Latvian National Opera Guild offered an event with director Kristīna Wuss and stage designer Andris Eglītis, and the day after the opening night – a celebratory dinner with key donors.

Yonkers Latvian School Students Create Film about Latvian in New York

Last year Yonkers Latvian school children investigated and filmed significant people and places in New York that are associated with Latvia. This project is recounted in the film “Searching for Latvia in New York”, featuring artists, singers, athletes and diplomats and more. The film was produced by editor Matīss Kaža and sound engineer Jevgēnijs Načiss, artist Marta Folkmane. The project was led by Līga Balode. The film was sponsored by the Latvian Language Agency. To watch: https://www.youtube.com/watch?v=wrx888-yLrs

Investment Levels in Latvia Highest on Record

Even though the global FDI flows remain below the pre-pandemic level, 2021 brought positive trends for Latvia as the Investment and Development Agency of Latvia (LIAA) helped attract 32 investment projects. The investment into the Latvian economy is forecasted to reach 643 million euros and will create 2650 new jobs. In 2020, however, the attracted investments stood at 252 million euros. Read more information here: https://investinlatvia.org/en/news/investment-levels-in-latvia-are-the-highest-on-record. Please contact us at diaspora@liaa.gov.lv for any questions or ideas related to economic cooperation with Latvia.

10 Biggest Latvian Startup Investments in 2021

Latvian startups have never had such a good year in terms of investment: they have raised more than 247 million euros. That’s the same as in the previous ten years combined! This year we can also be proud of Latvia’s first unicorn and more and more active startups investing in the next generation. Read more information here: https://labsoflatvia.com/en/news/10-biggest-latvian-startup-investments-in-2021. Please contact us at diaspora@liaa.gov.lv for any questions or ideas related to economic cooperation with Latvia.

Angel Heart Success Stories - Laura

ALA continues its partnership with the Angel Heart Society, whose mission is to financially support motivated, talented, hardworking children and young adults in low-income families in rural areas of Latvia. Laura Alzina is 13 years old. She lives in Mazsalaca, a small town in North Vidzeme on the Estonian border. Laura is one of 3 children in her family. She is in excellent student in the 7th grade of the Mazsalaca School. From the 1st grade, Laura has danced in the school’s folk dance ensemble. She also attends the Mazsalaca School of Music and Art. Her passion is competing in biathlons. Laura has repeatedly won first place in the Latvian summer biathlon championship, rollerskiing, LATLOPPET competitions (3-stage competition). Laura's dream is to take part in the Winter Olympics. To make Laura's dream come true, the most valuable support for her would be individual biathlon training with a certified trainer in a certified shooting range. We invite you to support Laura to help achieve her athletic goals. Support the “Angel Heart” Program through ALA’s Support & Aid to Latvia office!