Aprīlis 2023

Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Pateicība Milvoku latviešu saimei!
  • ALA valde tiekas pavasara sēdē
  • Saruna ar vēsturiskās spēlfilmas “Zeme, kas dzied” veidotājiem
  • ALA Sporta nozare rīko meistarsacīkstes Klīvlandē!
  • ALA Izglītības nozare ziņo par mācību vadlīniju projektu sadarbībā ar visām ASV skolām un citiem izglītības entuziastiem
  • ALA Labdarība Latvijā nozare piesaka jaunu biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāstu – Elijas Bordarānes ceļš uz interjera dizainera profesiju
  • Informācijas nozare iesaka
  • Apvienotā Baltiešu komiteja (ABK) aicina pārstāvēt baltiešus Central and East European Coalition (CEEC) aizstāvības dienā!
  • Latvijā ieviests obligātais Valsts aizsardzības dienests
  • 43 diasporas skolas saņems finansējumu no Latvijas. Daudzviet neiztiek bez vecāku līdzmaksājumiem
  • Apgūsti latviešu valodu šovasar Latvijas Universitātē!
  • Mūžībā devies Latvijā dzimušais leģendārais ASV hokeja izlases sporta ārsts Nagobads
  • Disidente Lasmane-Doroņina: Esmu piedevusi pāridarītājiem kā cilvēkiem, gribu viņus aizmirst
  • Latvijas stiprās puses kvantu tehnoloģijās
  • LIAA organizē tiešsaistes semināru “Latvia - USA business opportunities”
In this issue of InfoGram:
  • Thank You to the Milwaukee Latvian Community!
  • ALA Board Meeting in Milwaukee
  • Conversation with the Creators of “Land that Sings” Film
  • ALA 67. Sport Games
  • ALA Education Office Reports on Learning Guidelines
  • Elias Bordarane's Path to the Profession of an Interior Designer
  • ALA Information Office Recommendations
  • JBANC Invites You to Participate in CEEC Advocacy Day
  • Conscription Reintroduced in Latvia
  • 43 Diaspora Latvian Schools Receive Support from Latvia
  • Learn Latvian This Summer at the University of Latvia
  • The Passing of Latvian Hockey Legend Sports Medicine Doctor Nagobads
  • Dissident Lasmane-Doroņina
  • Latvia's Strengths in Quantum Technologies
  • LIAA to Organize Webinar “Latvia - USA Business Opportunities”

Pateicība Milvoku latviešu saimei!

Amerikas Latviešu apvienības (ALA) valdes pavasara sēde notika Viskonsinas pavalstī Milvokos no 24. līdz 26. martam. Valdes locekļi ir ļoti pateicīgi par Milvoku latviešu saimes sirsnīgo un gādīgo uzņemšanu savā Milvoku Latviešu Ev. Lut. Sv. Trīsvienības Draudzes namā. Sestdienas rīts izrādījās pārsteigumu pilns, sākoties ar sniegaino rītu, turpinoties ar bagātīgām brokastīm, kurām, savukārt, sekoja ražīga ALA valdes darba sesija. Pēc gardām pusdienām varējām arī uzklausīt arhibīskapes Laumas Zušēvicas uzrunu par to, kā saskatīt cerību šajās izaicinošajās dienās. Ar klusuma brīdi pieminējām 1949.gada 25. marta deportāciju upurus. Sestdienas vakaru valde pavadīja kopā ar Milvoku latviešiem saviesīgā pasākumā baudot dāsni sagādātos ēdienus un dzērienus, vienam ar otru iepazīstoties un priecājoties par interesanto Gunta Lauzuma foto izstādi “Latvian Dance: Heart & Soul”. Svētdien, 26.martā ALA valdes pārstāvji apmeklēja Milvoku draudzes dievkalpojumu mācītāja Jāņa Gintera vadībā. Dievkalpojumu ierakstus var noskatīties šeit, kā arī tos var skatīties tiešsaistē apskatot Milvoku draudzes kalendāru un sekojot norādījumiem.

ALA valde tiekas pavasara sēdē

ALA valdes pavasara sēdē savas darbības ziņojumus prezentēja visi ALA valdes locekļi. Katrā apvienības nozarē – izglītības, kultūras, sabiedrisko attiecību, Labdarība Latvijā, informācijas, ALA izglītojošo ceļojumu, biedru un līdzekļu vākšanas, kā arī sporta - darbi rit uz priekšu apstiprinot, ka ALA darba apjoms ir liels un dažādība netrūkst. Arī PBLA priekšsēdis Pēteris Blumbergs deva ziņojumu par šā gada pirmā ceturkšņa PBLA aktualitātēm (PBLA mājas lapā). Latvijas vēstnieks ASV Māris Selga un viņa vietnieks Jānis Beķeris ziņoja par vēstniecības darbību. Arī Karl Altau no The Joint Baltic American National Committee (JBANC) ziņoja par padarīto šā gada sākumā, kā arī par plānotajiem pasākumiem šo pavasari un vasaru. JBANC darbībai varat sekot līdzi gan JBANC mājas lapā, gan Facebook lapā. ALA valdes sēdes foto galeriju un valdes lēmumus varat apskatīt ALA mājas lapā!

Saruna ar vēsturiskās spēlfilmas “Zeme, kas dzied” veidotājiem

Aicinām 23. aprīlī plkst. 16:00 EDT pievienoties sarunai ar vēsturiskās spēlfilmas “Zeme, kas dzied” radošo komandu! Šogad Dziesmusvētku tradīcijai aprit 150 gadi un par godu šai gadskārtai top “Zeme, kas dzied” – filma, kas pievērsīsies vēl neizstāstītajiem stāstiem par latviešu pirmajiem dziedāšanas svētkiem un to tapšanu tālajā 1873. gadā! Tiešsaistes sarunā piedalīsies filmas režisors Māris Martinsons, scenārija līdzautors Dainis Īvāns, vienas no galvenās lomas – latviešu uzņēmēja un pirmo svētku organizatora Riharda Tomsona – atveidotājs aktieris Andris Bulis, kā arī filmas producente Linda Krūkle. Sarunas laikā būs iespējams uzzināt par to, kā radās ideja par filmas veidošanu, kādi aizraujoši fakti atklājās režisoram un scenārija līdzautoram, strādājot pie filmas scenārija, kā arī radošā komanda pastāstīs par filmas galvenajiem varoņiem un aktualitātēm filmas tapšanā – maijā noslēgsies filmas pēdējais filmēšanas posms, lai jau drīzumā “Zeme, kas dzied” nonāktu pie skatītājiem! Sarunas noslēgumā ikvienam būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus filmas pārstāvjiem! Zoom saite: https://us02web.zoom.us/j/89790214906. “Zeme, kas dzied” oficiālā tīmekļa vietne: www.zemekasdzied.lv.

ALA Sporta nozare rīko meistarsacīkstes Klīvlandē!

Šī gada ALA Sporta Meistarsacīkstes notiks Klīvlandē! Klīvlandes Latviešu atlētikas klubs (KLAK) uzņemas rīkot ALA 14. un 58. ASV Latviešu meistarsacīkstes 28. un 29. maijā Klīvlandē. Meistarsacīkšu tīmekļa Facebook lapu var atrast šeit, kur variet uzzināt par meistarsacīkšu norisi, informāciju par visiem pasākumiem, viesnīcas rezervēšanas informāciju, sportistu reģistrācijas lapas un apbalvošanas, vakariņu un balles pieteikšanas lapas.

ALA Izglītības nozare ziņo par mācību vadlīniju projektu sadarbībā ar visām ASV skolām un citiem izglītības entuziastiem

Retai latviešu skolas klasei vairs ir grāmata, kam sekot, vai izplānota gada programma, ko nodot jaunajiem skolotājiem. Esam ik katrs spiesti gatavot darbus no nedēļas uz nedēļu, kas sagādā rūpes. Ne visi latviešu skolu skolotāji spēj sekot vadlīnijām. Saliekot mācību vadlīnijas un materiālus kopā, ceram risināt problēmas un stundas padarīt labākas. Vadlīniju un materiālu darba grupa jau čakli strādā. Projekts sākas ALA skolotāju konferencē pērnajā oktobrī, pie plānošanas darba strādā darba grupa. Ja esat vai bijāt ilggadīga skolotāja, iespējams, ka mājās uz plaukta ir kāda labi izdevusies darba lapa, projekta plāns vai stundas nodarbība. Gribam atrast labākos materiālus un ar tiem dalīties, lai nākotnes skolotājiem darbu padarītu vieglāku, bet skolēniem darbu vērtīgāku. Mūsu pulkā ir daudzi, kas veltījuši savus talantus skolēnu mācībām. Padomājiet par to, ar ko varat citiem skolotājiem palīdzēt! Par šo projektu varat sazināties ar ALA Izglītības nozares vadītāju Elisu Freimani (education@alausa.org).

ALA Labdarība Latvijā nozare piesaka jaunu biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāstu – Elijas Bordarānes ceļš uz interjera dizainera profesiju

ALA nozare Labdarība Latvijā (vadītāja Diāna Kārkliņa) turpina atbalstīt biedrību “Eņģeļa Sirds”, kuras misija ir finansiāli atbalstīt motivētus, talantīgus, centīgus bērnus un jauniešus no maznodrošinātām ģimenēm Latvijas lauku reģionos. Biedrības mērķis ir pilnveidot šo bērnu zināšanas un attīstīt talantus.

Divpadsmitgadīgā Elija Bondarāne mācās 6. klasē Liepupes pamatskolā – mazā skolā, kur katram bērnam ir iespējams nodrošināt lielu uzmanību, lai sekmētu katras personības izaugsmi. Meitenes lielākā aizraušanās ir māksla tās visdažādākajās izpausmes formās. Jau agrā bērnībā Elija vienmēr zīmēja. Kamēr citi bērni rotaļājās, meitenei rokā bija zīmulis, ar ko centās tvert pasauli sev apkārt. Savu talantu zīmēšanā Elija vēlas pielietot interjera dizainā. Viņas sapnis ir kļūt par interjera dizaineri un veidot unikālus dizainus telpām. Pastiprināta interese meitenei par interjera dizainu radās ar datorspēļu palīdzību. Elija dizaina simulatoros iekārtoja istabas un sāka izprast telpas konceptu. Elija zina, ka matemātikai, zīmēšanai un kompozīcijai ir nozīme, tiecoties uz šīs profesijas apguvi, tāpēc jau šobrīd skolā papildus apgūst glezniecību, zīmēšanu, tēlniecību un kompozīciju. Skolā lielu uzmanību meitene velta tieši matemātikas apguvei. Elija ļoti vēlētos par interjera dizainu uzzināt daudz vairāk un padziļinātāk, kā arī sākt attīstīt savas prasmes tā veidošanā jau tagad. Lai to paveiktu viņai ir nepieciešams sabiedrības atbalsts. Biedrība Eņģeļa sirds aicina atbalstīt Eliju, lai varētu viņai piedāvāt grāmatas, kursus un apmācību piepildīt sapni.

Ziedojot lūdzam norādīt, ziedojums Elijai Bordarānei. Lai atbalstītu biedrību “Enģeļa Sirds” izmantojot ALA “Labdarība Latvijā” programmu, aicinām apmeklēt programmas nodaļu ALA mājas lapā: https://alausa.org/musu-darbiba/mes-un-latvija/labdariba-latvija/.

Informācijas nozare iesaka

  • Jau ziņots marta ALA Infogrammā par deputātes Irmas Kalniņas ("Jaunā Vienotība") izveidoto Saeimas darba grupu sadarbībai ar disaporu, lai veidotu ciešāku saikni ar tautiešiem ārvalstīs, kā arī veidotu dialogu, skaidrotu aspektus, kas būtiski tautiešiem gan Latvijā, gan ārvalstīs. "Ir atbalsts diasporai, taču tai nekad nav bijusi balss Saeimā. Tagad būs," izskanēja Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts."
  • Daudzi jau būs dzirdējuši par Somijas uzņemšanu NATO, bet atgādinām, ka šogad 29. martā apritēja 19 gadu, kopš Latvija ir NATO sastāvā. Par godu šai dienai piedāvājam izlasīt interviju ar Latvijas vēstnieku NATO Edgaru Skuju.
  • Pagājušā gadsimta sākumā Liepāja kļuva par cariskās Krievijas emigrācijas centru. Līdz Pirmajam pasaules karam simtiem tūkstoši Krievijas impērijas iedzīvotāju izvēlējās mērot tālo ceļu pāri Atlantijas okeānam, lai rastu laimi visu iespēju zemē – Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). Šeit interesants stāsts «Laimes zeme Amerika»: Reisa Liepāja-Ņujorka-Helifeksa kuģu līkloči Atlantijas okeānā.
  • Klusam pavasara vakaram vai nedēļas nogales mirklim noderēs sirsnīgs videostāsts par neparastu draudzību starp rakstnieci Noru Ikstenu un rakstnieku un tulkotāju Dzintaru Sodumu. Šogad 13.maijā Sodums svinētu savu 101 dzimšanas dienu. Vairāk par viņa darbiem un dzīvi variet uzzināt šeit, bet pašu video stāstu šeit. Jauku skatīšanos!

Apvienotā Baltiešu komiteja (ABK) aicina pārstāvēt baltiešus Central and East European Coalition (CEEC) aizstāvības dienā!

Aicinām piedalīties Central and East European Coalition (CEEC) aizstāvības dienā trešdien, 26. aprīlī Vašingtonā, DC. Šī ir iespēja ar pārstāvjiem ASV kongresā uzdot jautājumus par ASV baltiešu interesēm, ieskaitot atbalstu Ukrainai karā ar Krieviju, un Krievijas agresijas apturēšanu pret Baltijas valstīm. CEEC tiek pārstāvētas 13 diasporas tautības, ieskaitot latviešu, lietuviešu un igauņu sabiedrības. Kopā pārstāvēti 20 miljonu amerikāņi! Lai piedalītos apmeklējat CEEC mājaslapu: https://ceecadvocacy.org. Vairāk informācija: jbanc@jbanc.org, ceecoalition@gmail.com.

Latvijā ieviests obligātais Valsts aizsardzības dienests

Saeima trešdien, 5.aprīlī, trešajā lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu un ar to saistītos grozījumus citos likumos, ar ko ievieš valsts aizsardzības dienestu. Pirmais iesaukums dienesta izpildi uzsāks 1.jūlijā. Komplektējot valsts aizsardzības militārā dienesta iesaukumu, prioritāri tajā plānots iekļaut pilsoņus, kuri dienestam pieteikušies brīvprātīgi. Savukārt, lai nokomplektētu iztrūkstošo iesaukuma daļu, plānots izmantot atlasi pēc nejaušības principa. To paredzēts rīkot proporcionāli valsts aizsardzības dienestam pakļauto pilsoņu skaitam, kas deklarēti katrā novadā. Paredzēts, ka līdz 2027.gadam valsts aizsardzības dienestā neiesauks pilsoņus, kuri pastāvīgi dzīvo ārvalstī un savu dzīvesvietas adresi ārvalstī ir paziņojuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei. Sīkāku informāciju variet uzzināt šeit. Noderīgu informāciju atradīsiet arī šeit. Facebook lapā varat arī noklausīties interesantu interviju Valsts aizsardzības dienesta gaita - kā tas notiks?

43 diasporas skolas saņems finansējumu no Latvijas. Daudzviet neiztiek bez vecāku līdzmaksājumiem

Neizsīkstošs darbs, neatlaidība, patriotisms raksturo latviešu valodas mācīšanu bērniem diasporā, bieži vien tas ir brīvprātīgs darbs. Raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts" saruna par nedēļas nogales latviešu skolu diasporā finansēšanas kārtību un iespējām mainīt pastāvošo sistēmu – skolotāju atalgojums un vecāku līdzmaksājumi. Arī ALA izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane piedalījās šajā sarunā. Šīs sarunas pilno versiju variet izlasīt vai noklausīties šeit.

Apgūsti latviešu valodu šovasar Latvijas Universitātē!

Latvijas Universitāte ar Izglītības un zinātnes ministriju un Latviešu valodas aģentūras atbalstu organizē Latviešu valodas un kultūras vasaras skolu diasporas jauniešiem. Šogad pēc vairāku gada pārtraukuma vasaras skola plānota klātienē. Dalībnieku vecums no 17 līdz 35 gadiem. Vasaras skolas norises datumi: 2023. gada 12. jūlijs – 25. Jūlijs. Šajās Latvijas Universitātes tīmekļvietnēs Jūs atradīsiet plašāku informāciju par Latviešu valodas un kultūras vasaras skolu 2023 diasporas jauniešiem (datumus, programmu, pieteikuma veidlapu).

Mūžībā devies Latvijā dzimušais leģendārais ASV hokeja izlases sporta ārsts Nagobads

31. martā 101 gadu vecumā mūžībā devās Dr. Visvaldis Georgs Nagobads. Dzimtenes mīlestības vadīts, viņš ilgus gadus centies, cik vien iespējams, palīdzēt Latvijas sportam un sporta medicīnai. Dr. Nagobads bija arī Amerikas latviešu apvienības (ALA) valdes loceklis, PBLA 2018. gada balvas saņēmējs, kā arī apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. ALA izsaka visdziļāko līdzjūtību Visvalža ģimenei. Vairāk par viņa dzīves ieguldīto darbu lasiet gan PBLA mājas lapā, gan Latvijas sabiedrisko mediju lapā.

Disidente Lasmane-Doroņina: Esmu piedevusi pāridarītājiem kā cilvēkiem, gribu viņus aizmirst

Daudz vairāk varbūt ir runāts un lasīts par drosmīgo disidentu Gunāru Astru, bet šoreiz varam izlasīt interviju ar Lidiju Lasmani-Doroņinu un iepazīties ar viņas dzīves stāstu un ieklausīties viņas dzīves viedās atklāsmes. Šeit arī pati intervija.

Latvijas stiprās puses kvantu tehnoloģijās

Latvijai ir divas labas iespējas – piedalīties kvantu tehnoloģiju izstrādē, kas nonāk līdz reālai izmantošanai, piemēram, kvantu šifrēšanas jomā. Tāpat pētniekiem ir iespēja iesaistīties Eiropas mēroga iniciatīvās. Latvijas priekšrocības kvantu tehnoloģiju lauciņā ir zināšanas un pieredze, kā arī potenciāls attīstīt ražošanu. Speciālā rakstu sērijā apkopota informācija par attīstības iespējām, ko paver kvantu tehnoloģijas, ko pētnieki dara šajā nozarē, kāda ir uzņēmumu aktivitāte šajā jomā, kā arī izglītības nozīme kvantu tehnoloģiju un arī Latvijas nākotnes attīstībā. Plašāka informācija pieejama: https://labsoflatvia.com/aktuali/latvijas-stipras-puses-kvantu-tehnologijas

LIAA organizē tiešsaistes semināru “Latvia - USA business opportunities”

“Latvija ir droša un nepārpildīta valsts, bez lielpilsētām un neizturamiem satiksmes sastrēgumiem, piedāvājot mierīgu vidi mācībām un darbam, kurā vari izvēlēties, cik daudz rosības vai miera un klusuma vēlies. Lieliska cenas un kvalitātes attiecība.” Tādu aprakstu par Latviju var atrast Googlē. Šķiet, ka Google zina visu, toties, runājot par Latviju, tā nav gluži taisnība. Tikai latvieši vislabāk zina pastāstīt par šo valsti. Aicinām pievienoties tiešsaistes semināram, lai uzzinātu, kāpēc par sadarbības partneriem izvēlēties tieši Latvijas uzņēmumus. Vairāk informācijas un pieteikšanās: https://www.liaa.gov.lv/lv/notikums/latvia-usa-business-opportunities?date=0

Thank You to the Milwaukee Latvian Community!

The American Latvian Association spring board meeting took place in Milwaukee, Wisconsin on March 24 – 26. The board is very thankful for the warm welcome from the local Latvian community and the experience we had holding our meeting at the Milwaukee Latvian church hall. Saturday morning was full of surprises, starting with the snow, then with the expansive breakfast display. During the lunch break from the board meeting, archbishop Lauma Zušēvica spoke to us about holding onto hope in trying times in the world. We held a moment of silence for the victims of the deportations in March 25, 1949. The board spent Saturday evening with the Milwaukee Latvian community in an event for the Gunta Lauzuma photo exhibition “Latvian Dance: Heart & Soul”. On Sunday, March 26, ALA board members attended the church service led by Jānis Ginters.

ALA Board Meeting in Milwaukee

The members of the ALA board made presentations about their activities for the first year quarter at the spring board meeting in Milwaukee on March 24-26. Work is continuing for all offices of the board – Education, Culture, Information, Public Affairs, Support & Aid to Latvia, Educational Programs, Membership and Fundraising, as well as Sports. The breadth of ALA activities is, as always extensive, and t is no shortage of topics to discuss at the board meeting! We also had several virtual participants in the meeting. The WFFL president Pēteris Blumbergs also participated virtually and gave a report about recent news and upcoming events in Latvia this summer. The Latvian Ambassador to the U.S., Māris Selga, and his second-in-command Jānis Beķeris reported about the embassy’s current events. The managing director for the Joint Baltic American National Committee, Karl Altau, also reported about upcoming activities. You can follow along with important JBANC news and opportunities to participate in advocacy for the Baltic region on the website or Facebook page. For the photo gallery of our board meeting and board resolutions, visit our website.

Conversation with the Creators of “Land that Sings” Film

We invite you to attend a virtual event on April 23 at 4PM EDT – a conversation (in Latvian) with the creators and producers of the “Land that Sings” film! This year’s song and dance festival in Latvia will celebrate 150 years since the very first song festival in Latvia. The film “Land that Sings” (“Zeme, kas dzied”) deals with never told-before stories about the first song festival in 1873! Participating in the Zoom discussion will be director Māris Martinsons, screenplay co-author Dainis Īvāns, one of the main actors Andris Bulis, as well as producer Linda Krūkle. You will learn about how the idea came about to make this film, what interesting facts the production team found, as well as news about the film’s creation and pending release. Participants will be able to pose their own questions to the production team. Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/89790214906. Official web page for the film: www.zemekasdzied.lv.

ALA 67. Sport Games

This year the ALA Sport Games will take place in Cleveland! The Cleveland Latvian Athletic Club (KLAK) is organizing the ALA 14th and 58th U.S. Latvian Sport Games on May 28 – 29 in Cleveland. Visit the ALA Sport Games Facebook page , w you will find information about the schedule, hotel, athlete registration and awards, as well as dinner and ball registration.

ALA Education Office Reports on Learning Guidelines

These days Latvian school classes rarely have a book to follow or a program planned out to follow for the year. The teachers are forced to plan lessons from week to week, which can be frustrating. Not all Latvian school teachers are able to follow a specific set of guidelines. By putting together a set of guidelines with materials, we hope that some of these problems can be solved and lessons improved. The guidelines and materials working group is working hard! The project started at the ALA teachers’ conference last October. If you have taught in Latvian school before and have suggestions on the best materials you have used, please share with the ALA Director of Education Elisa Freimane (education@alausa.org).

Elias Bordarane's Path to the Profession of an Interior Designer

ALA’s Office of Support and Aid to Latvia (SAL) (Director, Diāna Kārkliņa) continues its partnership with the Association “Angel Heart”, whose mission is to financially support motivated, talented, hardworking children and young adults in low-income families in rural areas of Latvia.

Twelve-year-old Elija Bondarāne studies in the 6th grade at Liepupe elementary school - a small school, w it is possible to provide a lot of attention to each child in order to promote personality growth. Her greatest passion is art in its various forms of expression. Already in early childhood Elijah was always drawing. While other children were playing, the girl had a pencil in her hand, attempting to capture the world around her. Elija wants to use her talent in drawing in interior design. Her dream is to become an interior designer and create unique designs for rooms. Increased interest in the girl interior design was created with the help of computer games. Elija arranged rooms in design simulators and began to understand the concept of space. Elijah knows that math, drawing and composition play a significant role in learning this profession, so she is already currently learning painting, drawing, sculpture and composition. Additionally, she pays a lot of attention to learning mathematics. Elijah would really like to learn much more and in depth about interior design as well start developing her skills now. In order to accomplish this, she needs public support. The Angel's Heart Association calls for support for Elija to help her gain access to educational books and interior design courses.

Support the “Angel Heart” Program: https://alausa.org/en/our-work/latvia-and-us/support-and-aid-to-latvia/

ALA Information Office Recommendations

  • We already reported on the newly created Saeima Working Group on the diaspora in the March Infogram. “There has been support for the diaspora, but never a voice in the Saeima (parliament). Now there will be,” was said in the Latvian Radio show "Global Latvian. 21st Century”. Listen to the discussion (in Latvian) here.
  • You might have already heard about Finland’s acceptance into NATO, but we remind you that this year on March 29, it will have been 19 years since Latvia was accepted into NATO! In honor of this anniversary, we invite you to read the interview with the Latvian ambassador to NATO Edgars Skuja.
  • In the last century, Liepāja became tsarist Russia’s emigration center. Until WWI, hundreds of thousands of Russian citizens chose to travel to the U.S. via Liepāja. Here is an interesting story about this history.
  • Here is a unique and heartwarming story about the friendship between author Nora Ikstena and author and translator Dzintars Sodums. This year on May 13, Sodums will celebrate his 101st birthday! To learn more about his work and life click here, and to watch the video, click here.

JBANC Invites You to Participate in CEEC Advocacy Day

We invite you to participate in the Central and East European Coalition (CEEC)* Advocacy Day on Wednesday, April 26 on Capitol Hill. Meetings are an opportunity for you and other Baltic Americans to raise issues critical for protecting our collective Baltic-American interests, including robust support to defeat Russia's invasion of Ukraine and strengthened deterrence of aggression from Moscow against the Baltics. * The CEEC represents 13 ethnic diasporas in the United States via its national organizations, including the Estonian, Latvian, and Lithuanian American communities. That's over 20 million Americans. RSVP: https://ceecadvocacy.org. For more information please email jbanc@jbanc.org, ceecoalition@gmail.com.

Conscription Reintroduced in Latvia

In the Saeima (parliament) on April 5, the new conscription law was passed. The first draft will take place on July 1. Priority will be placed on those who have signed up as volunteers. The involuntary conscription will take place in proportion to the population counts in each region of Latvia. To learn more visit the Saeima announcement or listen to the interview on Facebook on how it will happen.

43 Diaspora Latvian Schools Receive Support from Latvia

Listen to the conversation (in Latvian) on the Latvian Radio show “Global Latvian. 21st Century” about support for the Latvian diaspora’s education. ALA’s Director Education Elisa Freimane also participated in this discussion. You can listen to or read the full version here.

Learn Latvian This Summer at the University of Latvia

The University of Latvia, together with the Ministry of Education and the Latvian Language Agency are offering a summer school for diaspora youth. This year after several years the school is again being offered in person. The program is for youth ages 17-35 and will take place from July 12 – 25. For more information: https://www.latvianlanguage.lu.lv/en/for-latvian-diaspora/for-latvian-diaspora/

The Passing of Latvian Hockey Legend Sports Medicine Doctor Nagobads

On March 31 at the age of 101, Dr. Visvaldis Georgs Nagobads passed away. He had a great love for his homeland of Latvia and worked many years to help Latvian sports and sports medicine. Dr. Nagobads was also a past ALA board member, WFFL award recipient (2018), and also Order of the Three Stars recipient from the Republic of Latvia. ALA sends its sincerest condolences to his family. To read more about the life of Visvaldis Nagobads: https://www.pbla.lv/par-pbla/pbla-balva/pbla-balva-2018-gada-pieskirta-visvaldim-georgam-nagobadam/.

Dissident Lasmane-Doroņina

Learn more about the dissident Lidija Lasmane-Doroņina by reading this interview about her life story.

Latvia's Strengths in Quantum Technologies

Latvia has two good opportunities to participate in the development of quantum technologies that will be put to real use, for example, in the field of quantum encryption. Researchers also have the opportunity to get involved in initiatives at the European level. Latvia’s advantages in the field of quantum technologies are knowledge and experience, as well as the potential to develop production. In this special article series, we look into the vast development opportunities that quantum technologies can offer, what researchers are doing in the field, and the role of education in the future development of quantum technologies and Latvia. More information: https://labsoflatvia.com/en/news/latvias-strengths-in-quantum-technologies

LIAA to Organize Webinar “Latvia - USA Business Opportunities”

“Latvia is a safe and uncrowded country, with no megacities or unbearable traffic-jams, offering a serene environment for studying and working, where you can choose how much buzz or peace and quiet you want. Great value for money.” This kind of description about Latvia you can find in Google. Seems like Google knows everything, but that’s not quite true when talking about Latvia. Only Latvians know the best things about the country they live in. We invite you to join the online seminar to learn why to choose Latvian business as cooperation partners. More information and registration: https://www.liaa.gov.lv/lv/notikums/latvia-usa-business-opportunities?date=0