Jūlijs 2024

Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • ALA Kultūras fonds aicina pieteikt projektus
  • ALA sveic ASV latviešu bērnu nometnes
  • ALA un LNAK sadarbība Latvijas aizsardzībai
  • ALA nozares “Labdarība Latvijā” vadītāja viesojas Latvijā
  • ALA atbalsta bērnu “Mobīlo veselības aprūpes centru”
  • 2X2 rīko savu 60. Jubilejas tūri
  • Plāni top ALA 73. kongresam Portlandē!
In this issue of InfoGram:
  • ALA Cultural Foundation Project Deadline
  • ALA Welcomes Latvian Children's Camps in the U.S.
  • ALA and LNAK Partner for Latvia's Defense
  • Head of ALA Office "Support and Aid to Latvia" Visits Latvia
  • ALA Supports Children's "Mobile Health Care Center"
  • 2X2 is Hosting a 60th Anniversary Tour
  • ALA 73rd Congress in Portland, Oregon

ALA Kultūras fonds aicina pieteikt projektus

ALA Kultūras fonds darbojas Amerikas latviešu apvienības paspārnē no 1951. gada. Atbalstītie projekti tiek vērsti uz Latvijas kultūras vērtību saglabāšanu un daudzināšanu. Pagājušo gadu tika atbalstīti 9 projekti gan grāmatu projektu izdošanā, gan mūzikas projektu atbalstam. Gaidām jaunus projektus līdz šī gada 5. augustam (termiņš pagarināts)! ALA Kultūras fonda līdzekļu pieprasījuma digitālā anketa, kā arī iepriekšējos gados ALA KF atbalstīto projektu informācija, atrodama www.alausa.org. Jautājumus lūdzam rakstīt ALA Kultūras fonda vadītājai Inesei Stravelli culturalfoundation@alausa.org.

ALA sveic ASV latviešu bērnu nometnes

ALA izglītības nozares vadītāja sveic visas ASV bērnu vasaras nometnes, kuras šovasar turpina savu darbību - pulcina bērnus, jauniešus un pieaugušos, lai mācītos jaunas prasmes, pavadītu laiku kopā ar draugiem un labi atpūstos.
Bērnu latviešu vasaras nometnes ASV ir aizraujoša pieredze, kurā bērni ne tikai mācās latviešu valodu, bet arī piedalās dažādās aktivitātēs, kas veicina kultūras un valodas saglabāšanu. Šajās nometnēs bērni var baudīt tradicionālas latviešu dziesmas, dejas un ēdienus, kā arī mācās par Latvijas vēsturi un tradīcijām. Aktivitāšu klāsts ietver sporta sacensības, radošās darbnīcas un pārrunas, kas padziļina bērnu sapratni par latviešu kultūras daudzveidību. Šīs nometnes ne tikai veicina valodas prasmi, bet arī veido stipras saites ar Latviju un tās kultūras mantojumu. Vairāk par ASV latviešu skolām un nometnēm var uzzināt šeit.
Foto: Rīta junda Ņujorkas latviešu ev. lut. draudzes bērnu vasaras nometnē Katskiļos 2024.

ALA un LNAK sadarbība Latvijas aizsardzībai

Toronto Dziesmu svētkos ALA un tās partneris Latviešu Nacionālā apvienība Kanādā (LNAK) vāca Kanādas un Amerikas pilsoņu parakstus uz pastkartēm, lai nosūtītu tās Parlamenta un Kongresa deputātiem, paužot atbalstu Ukrainas aizsardzībai pret Maskavas iebrukumu, prasot stiprināt aizsardzību Baltijas valstīs, lai tās pilnībā atturētu Krievijas uzbrukumus, kā arī atgādinot ASV vadības nozīmīgumu spēcīgajā NATO. ALA pateicas LNAK par sadarbību un darbu, īpaši ar NATO samita norisi Vašingtonā jūlijā. Kanāda vada NATO daudznacionālo kaujas grupu Latvijā, nodrošinot nozīmīgus spēkus, ekipējumu un finansējumu Latvijas aizsardzības stiprināšanai.

ALA nozares “Labdarība Latvijā” vadītāja viesojas Latvijā

Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdes sēdes ietvaros ALA “Labdarība Latvijā” nozares vadītājai un PBLA valdes loceklei Diānai Kārkliņai bija iespēja tikties ar sadarbības partneriem Latvijā, lai pārrunātu nākotnes projektus un izvērtētu paveikto darbu.

Ar ilggadīgo ALA sadarbības partnera Latvijas Bērnu Fonda vadītājiem bija iespēja pārrunāt jau stipendiju saņēmušo ģimeņu gaitas, kā arī izplānot stipendiju izdalīšanas plānus šoruden. Ir aizritējuši 30 gadi kopš šīs sadarbības sākumiem, un šajos gados ALA, pateicoties dāsnajiem ziedotājiem, ir varējusi atbalstīt daudzas ģimenes un piešķirt stipendijas augstskolu studentiem. Šis atbalsts ir pārsniedzis vairāk kā $4,000,000 dolāru vērtību. Šoruden plānojam atzīmēt šo nozīmīgo sadarbības laiku ar svinīgu pasākumu Rīgā, kur arī izdalīsim nākošā gada stipendijas.

Kopā ar biedrības “Enģeļa Sirds” vadītājiem Diānai bija iespēja piedalīties divos izglītojošos ceļojumos. Kopā ar skolu pārziņiem šovasar biedrība rīkoja pasākumus talantīgiem un motivētiem bērniem un jauniešiem no lauku reģioniem ar mērķi paplašināt redzesloku un attīstīt prasmes. Pirmais ceļojums bija kopā ar Bērzaunes pamatskolu, kura apciemoja vēsturisko Rīgas kinostudiju “Animācijas Brigāde”. Tur jauniešiem mācīja par filmu tapšanu un veidošanu. Pēc saistošas un interesantas apmācības jauniešiem bija īpašs pārsteigums, kad triku meistars jautri un aizkustinoši iepriecināja visus klātesošos, ieskaitot trīs projekta Spārno talantu dalībniekus. Superdiena bija visiem! Otrajā izbraukumā apciemojām Zivju pārstrādes un konservu ražošanas uzņēmumu “Karavela”. Tur Cesvaines vidusskolas un Liepupes pamatskolas jauniešiem mācīja par uzņēmuma aizsākumiem, informēja par darba iespējām, kā arī parādīja uzņēmuma ražošanas iekšējo darbību. Jauniešiem bija vērtīgi iepazīties ar dažādām uzņēmumā noderīgajām profesijām un spējām. Šī informācija jauniešiem palīdz labāk sagatavoties nākotnei, kā arī tā motivē viņus sasniegt arvien augstākus mērķus, izzināt spējas un paplašināt savas intereses.

ALA atbalsta bērnu “Mobīlo veselības aprūpes centru”

ALA “Labdarība Latvijā” nozares vadītājai bija iespēja arī piedalīties biedrības Ronald McDonald House Charities Latvija (RMHC Latvija) golfa labdarības pasākumā “HOCKEY CHARITY PARTY”, kur kopā ar labvēļiem tika vākti ziedojumi, lai biedrībai RMHC Latvija būtu iespējams iegādāties jaunu vilcēju bērnu “Mobīlajam veselības aprūpes centram”. Jauns vilcējs ir nepieciešams, lai RMHC Latvija varētu turpināt savu svarīgo un neatvietojamo darbu, piedāvājot veselības aprūpi Latvijas lauku rajonos. Ar lielu prieku un gandarījumu pasniedzām ALA ziedojumu 10,000 EUR vērtībā, lai atbalstītu šo projektu. Šajā vizītē piedzīvotais kārtējo reizi apliecināja, ka nozares “Labdarība Latvijā” darbība ir svarīga un nepieciešama. Aicinām turpināt atbalstīt mūsu darbību. Jūsu ziedojumi palīdz stiprināt un veidot Latvijas nākotni!

2X2 rīko savu 60. Jubilejas tūri

Šogad paiet 60 gadu kopš pirmajā 2x2 seminārā ASV pulcējās aktīvi, zinoši latviešu jaunieši. Semināri tagad pulcina latviešu jauniešus no visas pasaules Latvijā, citur Eiropā un Ziemeļamerikā. Lai atzīmētu lielo jubileju, Pasaules latviešu jaunatnes semināri 2x2 rīko jubilejas tūri pa ASV 2024.g. septembrī. Ar dziesmām un danču vadīšanu uzstāsies Katrīna Dimanta. Būs iespēja baudīt šefpavāra, Māra Jansona, vadībā gatavotus gardumus. Un varēs iepazīties ar 2x2 pagātni, tagadni un nākotnes iecerēm, par ko stāstīs padomes locekle Vanda Dauksta. Aicināti bijušie, esošie un topošie 2x2nieki, viņu ģimenes un draugi un visi, kas vēlējušies braukt uz 2x2, bet nav sanācis. Vienvārdsakot - VISI būs mīļi gaidīti uz sadraudzības stundām 2x2 stilā! Tūres pieturas: 6.-8. septembrī- Garezerā; 10. septembrī- Mineapolē; 12. septembrī- Bostonā; 14. septembrī- Ņujorkā; 15. septembrī- Vašingtonā DC; 19. septembrī-Denverā; 21. septembrī- Losandželosā; 22. septembrī- Sietlā. Sekojiet informācijai par detaļām www.2x2pasaule.lv, Facebook un Instagram. Tūri atbalsta: Latviešu fonds, Latvijas Ārlietu ministrija un TILTS.

Plāni top ALA 73. kongresam Portlandē!

Top plāni ALA 73. kongresam, kurš notiks no 10. līdz 13. oktobrim Portlandē, Oregonā! Programmas uzmetums un reģistrācijas veidlapa būs pieejamas ALA mājaslapā pēc pāris nedēļām sākot ar 10. augustu. Kongresā ir gaidīti visi – gan biedru organizāciju pārstāvji (delegāti), gan citi ALA biedri vai latvieši ASV! Rezervācijas kongresa viesnīcā - Hyatt Regency Portland - 375 NE Holladay St, Portland, OR 97232.

ALA Cultural Foundation Project Deadline

The ALA Cultural Foundation has been operating as part of the American Latvian Association since 1951. Most supported projects have been associated with the preservation and popularization of Latvian cultural values. Last year we awarded 9 projects which included books and music development. There is still time to submit new project proposals by August 5th (extended deadline)! The application form can be found on the ALA website: www.alausa.org. With questions regarding the ALA Cultural Foundation please write to the foundation’s director, Inese Stravelli: culturalfoundation@alausa.org.

ALA Welcomes Latvian Children's Camps in the U.S.

The ALA Director of Education welcomes all of the Latvian children's summer camps in the United States, which continue their activities this summer - bringing together children, youth and adults to learn new skills, spend time with friends and relax.
Children's Latvian summer camps in the U.S. are an exciting experience in which children not only learn the Latvian language, but also participate in various activities that contribute to the preservation of culture and language. In these camps, children can enjoy traditional Latvian songs, dances and food, as well as learn about Latvian history and traditions. The range of activities includes sports competitions, creative workshops and discussions, which deepen children's understanding of the diversity of Latvian culture. These camps not only promote language skills, but also create strong ties with Latvia and its cultural heritage. You can find out more about Latvian schools and camps in the U.S. here.
Photo: Morning ceremony at New York Latvian Ev. Lut. Church’s children's summer camp in Katskili 2024.

ALA and LNAK Partner for Latvia's Defense

At the Latvian Song Festival in Toronto, ALA and its partner the Latvian National Federation in Canada (LNAK) collected signatures from Canadian and American citizens on postcards to send to Members of Parliament and Congress, expressing continued support for Ukraine's defense against Moscow's invasion, ironclad defense posture in the Baltics to fully deter attack by Russia, and strong U.S. leadership in a strong NATO. ALA thanks LNAK for its partnership and work, especially with the NATO Summit being held in July in Washington. Canada leads the NATO multinational battlegroup in Latvia, providing significant forces, equipment and funding for bolstering Latvia's defense.

Head of ALA Office "Support and Aid to Latvia" Visits Latvia

As part of the board meeting for the World Federation of Free Latvians (WFFL/PBLA), ALA "Support & Aid to Latvia" director and PBLA board member Diāna Kārkliņa had the opportunity to meet with cooperation partners in Latvia to discuss future projects and evaluate the work done. With the managers of Children’s Foundation of Latvia, a long-time cooperation partner of ALA, we had the opportunity to discuss the progress of the families who have already received scholarships, as well as plan the plans for the distribution of scholarships this fall. 30 years have passed since the beginning of this cooperation, and during these years, thanks to generous donors, ALA has been able to support many families and award scholarships to university students. This support has exceeded the value of more than $4,000,000 dollars. This fall, we plan to celebrate this important period of cooperation with a festive event in Riga, where we will also distribute next year's scholarships.

Diana had the opportunity to participate in two educational trips together with the leaders of the Angel Heart Association. Together with school administrators, the association organized events for talented and motivated children and young people from rural regions this summer with the aim of broadening horizons and developing skills. The first trip was together with Bērzaunes elementary school, which visited the historical Riga film studio "Animation Brigade". There, young people were taught about making films. After engaging and interesting training, the young people had a special surprise with a master of tricks, including three participants of the Winged Talents project. Everyone had a great day! On the second trip, we visited the Fish processing and canning company "Karavela". There, young people from Cesvaine secondary school and Liepupe primary school were taught about the beginnings of the company, informed about job opportunities, and also showed the inner workings of the company's production. It was valuable for young people to get acquainted with various professions and abilities useful in the company. This information helps young people better prepare for the future, and it also motivates them to achieve higher and higher goals, explore their abilities and expand their interests.

ALA Supports Children's "Mobile Health Care Center"

The director of ALA’s "Support & Aid to Latvia" office also had the opportunity to participate in the golf charity event "HOCKEY CHARITY PARTY" of the association Ronald McDonald House Charities Latvia (RMHC Latvija), where donations were collected so that the association RMHC Latvija could buy a new truck for the mobile health care center. A new truck is necessary so that RMHC Latvia can continue its important and irreplaceable work, offering health care in rural areas of Latvia. ALA presented the charity with a donation of EUR 10,000 to support this project. What happened during this visit confirmed once again that the work of the "Support & Aid to Latvia" office is important and necessary. We invite you to continue to support our activities. Your donations help to strengthen and shape the future of Latvia!

2X2 is Hosting a 60th Anniversary Tour

This year marks 60 years since active young Latvians gathered for the first 2x2 seminar in the U.S. Seminars now gather Latvian youth from all over the world in Latvia, elsewhere in Europe and North America. To celebrate the big anniversary, World Latvian Youth Seminars 2x2 is organizing an anniversary tour of the U.S. in September 2024. Katrīna Dimanta will perform with songs and lead dances. There will be an opportunity to enjoy delicacies prepared by the chef, Māris Jansons. And you will be able to get acquainted with the past, present and future plans of 2x2, which will be recounted by board member Vanda Dauksta. Former, current and future 2x2 participants, their families and friends, and everyone who wanted to participate ina a 2x2 event but never was able to, are invited. In a word - EVERYONE will be warmly welcomed to these 2x2 community events! Tour stops: September 6-8 - Gaŗezers; September 10 - Minneapolis; September 12 - Boston; September 14 - New York; September 15 - Washington DC; September 19 - Denver; September 21 - Los Angeles; September 22 - Seattle. Follow the details on www.2x2pasaule.lv, Facebook and Instagram. The tour is supported by: Latvian Foundation, Latvian Ministry of Foreign Affairs and TILTS.

ALA 73rd Congress in Portland, Oregon

Plans are in motion for the ALA 73rd Congress from October 10-13 in Portland, Oregon! A program of events, as well as the delegate registration form will be available on the ALA website in a couple weeks, on August 10th. Everyone is welcome at the Congress - both representatives of member organizations (delegates), other ALA members, and other Latvians living in the U.S.! Reserve a room at the Hyatt Regency Portland here.