Jūlijs 2023

Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Gaŗezera audzēkņi mācās, kā aizsargāt Latvijas brīvību
  • ASV baltieši uzrunā Kongresu Baltijas aizsardzībai
  • Aizvadīts Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forums 2023
  • ALA pārstāvji tiekas ar Labdarība Latvijā nozares sadarbības partneriem
  • “Sveika, Latvija” jūnija grupas jaunieši intervijā Latvijas Radio
  • ALA informācijas nozare iesaka
  • Apbalvoti diasporas skolu konkursa „ZELTA PŪKA” uzvarētāji
  • Pasaules Latviešu saieta nams Dziesmu svētkos Latvijā
In this issue of InfoGram:
  • Gaŗezers Students Learn How to Protect Latvia's Freedom
  • Baltic Americans Call on Congress for Baltic Defense
  • World Latvian Economics and Innovations Forum 2023
  • ALA Representatives Meet with Charity Partners in Latvia
  • “Sveika, Latvija!" June Group Interviewed by Latvian Radio
  • ALA Information Office Recommendations
  • Winners of Diaspora School Contest "ZELTA PŪKA"
  • World Latvian Celebration at the Song Festival in Latvia

Gaŗezera audzēkņi mācās, kā aizsargāt Latvijas brīvību

Jūlija mēnesī Gaŗezera Vasaras vidusskola nosvinēja 30. gadu jubileju partnerībai starp Michigan National Guard un Latvijas Bruņotiem spēkiem. Maj. Megan Breen un komanda atbrauca ar Stryker izlūkošanas smago mašīnu, un Airis Rikveilis, Aizsardzības padomnieks no Latvijas Aizsardzības ministrijas, piedalījās neklātienē video sarunā. Pārstāvji pastāstīja par partnerības vēsturi - kā tā palīdzēja Latvijai iekļūt NATO - un savstarpējo vērtību abām pusēm. Vizīte bija daļa no nedēļas kursa, ko ALA Sabiedrisko attiecību vadītājs Dzintars Dzilna pasniedza par trimdas politisko vēsturi. 4. klase mācījās kā 2. Pasaules kaŗa latviešu trimda palīdzēja Latvijai atgūt brīvību, un kā mēs, kā latviešu diaspora, šodien varam turpmāk strādāt, lai aizsargātu Latvijas brīvību.

ASV baltieši uzrunā Kongresu Baltijas aizsardzībai

Apvienotā baltiešu komiteja (JBANC) rīkoja savu ikgadējo Baltijas interešu aizstāvības dienu pasākumu 17. jūlija nedēļā, organizējot 25 tikšanās starp ASV baltiešu vēlētājiem un viņu attiecīgajiem Pārstāvju palātas un Senāta pārstāvjiem, gan klātienē Kapitolijā, gan tiešsaistē. Dalībnieki aicināja savām ievēlētajām amatpersonām atbalstīt vairākus likumprojektus, tostarp Baltijas drošības iniciatīva (līdzekļi Baltijas aizsardzībai), Krievijas Vāgnera grupas noteikšanai par valsts atbalstītu teroristu organizāciju, un Krievijas jebkādu Ukrainas teritorijas suverenitātes prasību neatzīšanas kodifikāciju. Klātesošie dalībnieki arī pievienojās Baltijas vēstniecībām Rock Creek kapsētā, lai pieminētu Samneru Velsu un Loju Hendersonu, autori Velsas deklarācijai, kas noteica 50 gadu ASV politiku neatzīt padomju okupāciju Baltijas valstīs. Latviešu dalībnieki arī pieminēja bijušos LV diplomātus padomju laikos, Anatolu Dinbergu un Jūliju Feldmani, kuri ir apbedīti Rock Creek kapsētā. Kopā ar saviem partneriem Igauņu amerikāņu nacionālā padome un Lietuviešu amerikāņu padome, ALA ir JBANC mātes organizācija.

Aizvadīts Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forums 2023

Piedaloties valsts augstākajām amatpersonām un ap 500 dalībniekiem no 25 pasaules valstīm 5. jūlijā Rīgā aizvadīts Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forums 2023, iezīmējot tieši 10 gadus, kopš forums pirmo reizi vienuviet pulcēja Rīgā diasporas latviešu uzņēmējus no visas pasaules ar mērķi uzņemt un attīstīt biznesa kontaktus ar Latvijas uzņēmējiem. Kopš tā laika PLEIF ir notikuši Rīgā, Valmierā un Melburnā, un divus gadus attālināti izveidojot arī neatkarīgus atzarus ASV ar “Spotlight Latvia” biznesa konferencēm, kuras rīko Latvijas Tirdzniecības palāta ASV. Pasaules Latviešu Ekonomikas un Inovāciju Forumu rīko Pasaules Brīvo latviešu apvienība un Latvijas Republikas Ārlietu Ministrija. Pasākumu finansiāli atbalstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Rīgas dome, Amerikas latviešu apvienība un Nodarbinātības valsts aģentūra, kā arī vairākas privātpersonas. Pilnu rakstu par šo forumu variet izlasīt PBLA mājas lapā.

ALA pārstāvji tiekas ar Labdarība Latvijā nozares sadarbības partneriem

ALA Labdarība Latvijā (LL) nozares vadītāja Diāna Kārkliņa šovasar ne tikai piedalījās Dziesmu un deju svētkos, bet arī paspēja tikties ar LL sadarbības partneriem. “Starp Svētku mēģinājumiem un pasākumiem, iznāca tikšanās ar divām Labdarība Latvijā atbalstītām organizācijām "Enģeļa sirds" un "Ronald McDonald house charities - Latvijā". Abas organizācijas aktīvi piedalījās Pasaules Latviešu Ekonomikas un Inovācijas Forumā (PLEIF). Pārrunājām nākošā gada plānus, kur ir vislielākās vajadzības un kā stiprināt mūsu tālāko sadarbību,” raksta Diāna. Foto: Inese Stravelli (ALA), Ivanda Bite (Eņģeļa sirds), Ginta Ose (Eņģeļa sirds), Mārtiņš Andersons (ALA), Ieva Duļevska (Eņģeļa sirds).

“Sveika, Latvija” jūnija grupas jaunieši intervijā Latvijas Radio

Šīs vasaras “Sveika, Latvija” jūnija grupai bija izdevība pabūt Latvijas Radio studijā un pastāstīt par to, ko viņiem nozīmē latvietība un ko nozīmē būt latvietim ārpus Latvijas. Daži jaunieši uz Latviju atlidojuši pirmo reizi, bet citi tur pabijuši jau vairākas reizes. Pilnu interviju variet noklausīties šeit. Kopš 1997. g., ALA ir rīkojusi izglītojošus ceļojumus latviešu izcelsmes jauniešiem uz Latviju ar mērķi piedāvāt piedzīvojumu, kas dos vēlēšanos uzturēt un tālāk veidot savu latvisko identitāti, lietot un uzlabot savu latviešu valodu, stiprināt savas saites ar latviešu sabiedrību, kā arī veidot un uzturēt kontaktus ar Latviju.

ALA informācijas nozare iesaka

  • Šodienas straujajā ikdienas ziņu un notikumu plūsmā reti kurš visam var izsekot līdzi, bet portālā www.latviesi.com variet ērti uzzināt gan par ārzemju latviešu (ieskaitot ASV dzīvojošo) jaunumiem, gan gaidāmajiem pasākumiem.

  • ASV dzīvojošo latviešu dzīve ir cieši saistīta ar to, kas notiek Latvijā. Latvijas Ārlietu ministrijas paspārnē izveidotā Diasporas konsultatīvā padome jeb DKP ir padomdevēja institūcija, kura pārstāv ārzemju latviešu intereses. Šajā padomē aktīvi piedalās ALA priekšsēdis Mārtiņš Andersons. Par Diasporas konsultatīvās padomes darbu varat uzzināt, ja sekosiet DKP Facebook lapai.

Apbalvoti diasporas skolu konkursa „ZELTA PŪKA” uzvarētāji

Jūnija ALA Infogrammā ziņojām par Latviešu valodas aģentūras (LVA) rīkoto konkursu “Zelta Pūka”, kurā jebkurš varēja nobalsot par savu mīļāko latviešu skolas pārstāvi 10 dažādās nomināciju kategorijās. Priecājamies, ka balvu nominācijā „Liepa” – diasporas skolotājs, kurš ir izcils un neatlaidīgs latvisko tradīciju sargātājs un turpinātājs – ieguva Laila Medne no Ņūdžersijas Latviešu skolas! Svinīgā apbalvošanas ceremonija notika 11. jūlijā LVA diasporas izglītotāju vasaras skolā. Par pārējo nomināciju ieguvējiem varat lasīt šeit.

Pasaules Latviešu saieta nams Dziesmu svētkos Latvijā

Vasaras laikā Kultūras nozare neatpūšas brīvdienās, bet veicina kultūru visur, kur mīt latvieši! Kultūras nozare spēlēja lielu lomu koordinējot un gatavojot Amerikas dziesmu svētku dalībniekus uzstāties Pasaules Latviešu saieta namā 3. jūlijā, Ķīpsalā. No 400 dziesmu svētku dalībniekiem, kas brauca no ASV piedalīties dziesmu svētkos, 90 uzstājās arī ASV koncertā Pasaules latviešu saietā. Krisītes Skares vadībā, latviešu dejotāji, dziedātāji, un instrumentālisti no visas plašās Amerikas piedāvāja pasākuma apmeklētājiem skaistu, rūpīgi sagatavotu, augstā mākslinieciskajā līmenī muzikālu programmu Līgo tēmā. Foto: Pasaules latviešu saieta diasporas koordinatori saņem pateicību no Latvijas nacionālo kultūras centru.





Gaŗezers Students Learn How to Protect Latvia's Freedom

In July, Gaŗezers Summer High School celebrated the 30th anniversary of the partnership between the Michigan National Guard (MING) and the Latvian Armed Forces. Maj. Megan Breen and the MING team arrived with a Stryker reconnaissance vehicle, and Airis Rikveilis, Defense Counselor from Latvia's Ministry of Defense, joined via video call. The representatives discussed the history of the partnership - including how it helped Latvia join NATO - and the partnership's value for both sides. The visit was part of a week-long course taught by ALA Director of Public Affairs Dzintars Dzilna on the history of Latvian-American political exile community. The senior class learned how the Latvian exile community helped Latvia regain its freedom, and how we as the Latvian diaspora can continue today to protect Latvia's freedom.

Baltic Americans Call on Congress for Baltic Defense

The Joint Baltic American National Committee (JBANC) held its annual Baltic Advocacy Days event during the week of July 17, organizing 25 meetings between Baltic-American constituents and their respective House and Senate representatives, both onsite on Capitol Hill and via online calls. Constituents asked their elected officials for support on several pieces of legislation, including the Baltic Security Initiative (matching funds for Baltic defense), designation of Russia's Wagner Group as a state-supported terrorist organization, and codifying non-recognition of any claims of sovereignty by Russia of Ukraine territory. Onsite participants also joined the Baltic embassies in Rock Creek Cemetery to memorialize Sumner Welles and Loy Henderson, authors of the Welles Declaration, which set a 50-year U.S. policy of non-recognition of the Soviet occupation of the Baltic countries. The Latvian participants also commemorated Anatols Dinbergs and Jūlijs Feldmanis, Latvia's diplomats during Soviet times who are also interred at Rock Creek. Along with its partners the Estonian American National Council and the Lithuanian American Council, ALA is a parent organization of JBANC.

World Latvian Economics and Innovations Forum 2023

With the participation of country officials and around 500 participants from 25 countries of the world, the World Latvian Economics and Innovations Forum 2023 was held in Riga on July 5, marking exactly 10 years since the forum first gathered in one place in Riga diaspora Latvian entrepreneurs from all over the world with the aim of welcoming and developing business contacts. Since then, PLEIF has been held in Riga, Valmiera and Melbourne, and two years later, independent branches were also established in the USA with the "Spotlight Latvia" business conferences organized by the Latvian American Chamber of Commerce (LACC). The World Latvian Economics and Innovations Forum is organized by the World Federation of Free Latvians (WFFL/PBLA) and the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Latvia. The event was financially supported by the Latvian Investment and Development Agency, the Riga City Council, the American Latvian Association and the State Employment Agency, as well as several private individuals. You can read the full article about this forum on the WFFL/PBLA website.

ALA Representatives Meet with Charity Partners in Latvia

Diāna Kārkliņa, head of ALA’s Support & Aid to Latvia office, not only participated in the Song and Dance Festival in Riga this summer, but also managed to meet with LL's cooperation partners. "Between the festival rehearsals and events, there was a meeting with two organizations supported by ALA, "Angel’s Heart" and "Ronald McDonald House Charities in Latvia". Both organizations actively participated in the World Latvian Economics and Innovations Forum (PLEIF). We discussed plans for next year, where there are the greatest needs and how to strengthen our further cooperation,” says Diāna. Photo: Inese Stravelli (ALA), Ivanda Bite (Angel’s Heart), Ginta Ose (Angel’s Heart), Mārtiņš Andersons (ALA), Ieva Duļevska (Angel’s Heart).

“Sveika, Latvija!" June Group Interviewed by Latvian Radio

The June group of this summer's "Sveika, Latvija!" had the opportunity to be in the Latvian Radio studio and talk about what Latvian identity means to them and what it means to be a Latvian outside of Latvia. Some of these teens have flown to Latvia for the first time, while others have already been there several times. You can listen to the full interview here. Since 1997, ALA has organized educational trips for young people of Latvian origin to Latvia with the aim of offering an adventure that will give them the desire to maintain and further develop their Latvian identity, use and improve their Latvian language, strengthen their ties with the Latvian community, as well as create and maintain contacts with Latvia.

ALA Information Office Recommendations

  • In today's fast daily flow of news and events, hardly anyone can follow everything, but on the portal www.latviesi.com you can easily find out about the news of diaspora Latvians (including those living in the USA) and upcoming events.

  • The life of Latvians living in the USA is closely tied to what is happening in Latvia. The Diaspora Consultative Council, or DKP, established under the auspices of the Ministry of Foreign Affairs of Latvia, is an advisory body that represents the interests of Latvians abroad. ALA chairman Mārtiņš Andersons actively participates in this council. You can learn about the work of the Diaspora Advisory Council by following the DKP Facebook page.

Winners of Diaspora School Contest "ZELTA PŪKA"

In the June ALA Infogram, we reported on the contest "Golden Pūka" organized by the Latvian Language Agency (LVA), in which anyone could vote for their favorite Latvian school representative in 10 different nomination categories. We are glad that Laila Medne from the New Jersey Latvian School won the award in the nomination "Liepa" - a diaspora teacher who is an excellent and persistent defender of Latvian traditions! The celebratory awarding ceremony took place on July 11 at the summer school of LVA diaspora educators. You can read about the winners of the other nominations here.

World Latvian Celebration at the Song Festival in Latvia

During the summer, the ALA Cultural Office does not rest during the holidays, but promotes culture everywhere Latvians live! The Cultural Office played a large role in coordinating and preparing the participants of the Latvian Song and Dance Festival to perform at the World Latvian Celebration on July 3 in Ķīpsala. Of the 400 participants of the song festival who traveled from the USA to participate in the song festival, 90 also performed at the US concert at the World Latvian Celebration. Led by Krisīte Skare, Latvian dancers, singers and instrumentalists from all over America offered the visitors of the event a beautiful, carefully prepared, high artistic level musical program on the theme of Līgo (Latvian midsummer). Photo: The United American Latvian Choir sings at the World Latvian Celebration under the leadership of diaspora chief conductor Ivars Cinkus.