Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • ALA valde satiekas attālināti un pārrunā nākotnes plānus
  • Vai Rīga jau gatava?
  • PBLA dalīborganizāciju pārstāvju tikšanās
  • Piesakies 2x2 semināram!
  • Iespēja noskatīties filmu par Amerikas Latviešu apvienības vēsturi
  • Gaidot Dziesmu svētkus, Mineapoles-St. Paulas skola rīko konkursu!
  • Gada nogalē aicinām noskatīties jaunu video par Latviju!
  • Latvija piedāvā iespējas investēt zaļajā enerģētikā
  • 2022. gada 1. aprīlī plānota Spotlight Latvia biznesa konference
  • Palīdzēsim biedrībai "Eņğeļa Sirds" iegādāties Ziemassvētku dāvanas bērniem Latvijā!
In this issue of InfoGram:
  • ALA Board Holds Virtual Meeting and Discusses Future Plans
  • Is Rīga Ready?
  • WFFL Member Organization Annual Meeting
  • Register for the 2x2 Seminar!
  • Opportunity to Watch Historical Documentary about American Latvians
  • Minneapolis-St. Paul Latvian School Holds Contest to Promote Song Festival
  • Latvia: Not Just a Dot on the Map
  • Latvia – The Best Location to Invest in Smart Renewable Energy
  • Spotlight Latvia Business Conference on April 1, 2022
  • At Christmas - the "Angel Heart" Society Hosts Fundraising Campaign "Let’s Gift Knowledge!”

ALA valde satiekas attālināti un pārrunā nākotnes plānus

11. decembrī ALA valde attālināti satikās uz pēdējo sēdi šajā gadā. To vadīja jaunievēlētais valdes priekšsēdis Mārtiņš Andersons. Valde pārrunāja vairākus apvienības darbībai svarīgus jautājumus. Ņemot vērā ALA 70. kongresa dalībnieku aptaujas rezultātus, valde nolēma par nākamā kongresa vietu apstiprināt Bostonu, MA. Kā apstiprināja ALA Kultūras nozares vadītāja, bostoniete Valda Grinberga, Bostonas latviešu sabiedrība izteikusi gatavību sarīkot kongresu savā pilsētā. Kongresa norise plānota 2022. gada 20.-23. oktobrī. Tāpat valde apstiprināja 30. novembra finanšu atskaiti un izveidoja darba grupu, kas izstrādās precīzākus noteikumus un anketu, lai pieteiktos ALA finansiālam atbalstam. Ja epidemioloģiskā situācija atļaus, nākamā valdes sēde plānota klātienē Ziemeļkalifornijā, 2022. gada martā.

Vai Rīga jau gatava?

4. decembrī Rīgā norisinājās Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF), ko jau septīto reizi rīkoja Pasaules Brīvo latviešu apvienība un Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, sadarbībā ar Amerikas Tirdzniecības kameru un uzņēmumu “Erda”. Šī gada forums bija veltīts Latvijas galvaspilsētas Rīgas attīstībai un pilsētas starptautiskajai konkurētspējai. Foruma darbu atklāja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Pasākuma piedalījās valsts, pašvaldības pārstāvji un starptautiskie eksperti. Skatītājiem bija iespēja vērot forumu attālināti, kā arī uzdot jautājumus tiešsaistē. “Ar šā gada konferenci vēlamies uzsvērt, ka ikviena krīze paver jaunas iespējas un mudina mūs attīstīties un pielāgoties. Rīgai kā internacionālai pilsētai un Baltijas valstu centram ir neskaitāmas priekšrocības un jau esošie nākotnes plāni, kas Rīgu iezīmē kā starptautiski konkurētspējīgu un dinamisku pilsētu un ekonomiskās izaugsmes centru,” uzsvēra PBLA priekšsēde Kristīne Saulīte, kas atzina, ka par pasākumu bija liela skatītāju interese, forums izdevās labi un veicināja domu apmaiņu par Rīgas attīstībai būtiskiem jautājumiem. (Foto: PBLA, Valsts prezidents E.Levits atklāj PLEIF)

PBLA dalīborganizāciju pārstāvju tikšanās

Pasaules Brīvo latviešu apvienības sēde 5. un 6. decembrī arī šogad notika tiešsaistes formātā. Klātienē sēdē piedalījās apvienības vadība un biroja darbinieki, tiešsaistē - valdes locekļi no visām PBLA dalīborganizācijām. Sēdes pirmā diena bija atklāta informācijas diena, ko tiešsaistē varēja vērot ikviens interesents. Pēc informatīvā ziņojuma par apvienības darbību notika diskusijas par gatavošanos un iesaisti LR 14. Saeimas vēlēšanās, par Dziesmu svētku tradīciju uzturēšanu ārpus Latvijas – gaidāmajiem Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem Minesotā, ASV, kultūras dienām Eslingenā, Vācijā un par latviešu kultūras tradīciju uzturēšanu pasaulē. Pirmās sēdes dienas dalībniekus izklaidēja akustiskā folkgrupa “Rahu the Fool”. Sēdes otrajā dienā uz sarunām satikās PBLA dalīborganizāciju pārstāvji un sadarbības partneri Latvijā. Sēdē piedalījās arī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, ĀM speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele. Sīkāk par sēdi lasiet šeit: https://www.pbla.lv/noslegusies-gadskarteja-pbla-valdes-sede/ (Foto: PBLA, apvienības vadība un biroja darbinieki: K.Saulīte, M.Andersons, R.Eglītis, J.Andersons, L.Egle)

Piesakies 2x2 semināram!

Sākusies pieteikšanās uz pasaules jauniešu semināru 2x2 semināru “Saules vārtos”! Pēc 12 gadu prombūtnes, 2x2 atgriežas ASV, Minesotas ziemeļrietumos, nedēļu pirms Dziesmu svētkiem, no 22. - 28. jūnijam. Dalībniekiem būs iespēja piedalīties Dziesmu svētkos ar tautas deju kopu dejotājiem un kopkora koncerta dziedātājiem. Jo ātrāk piesakies, jo lielāka iespēja, ka varēsi piedalīties iecerētajā projektā un ievirzē. Nenokavē “agro putniņu” dalības maksu - pieejama līdz 2021. g. beigām! Seminārs ir nedēļu gara nometne, kurā sanāk apmēram 100 latviešu jauniešu, 18-30 gadu vecumā, lai pulcētos un priecātos un lai pārrunātu svarīgas tēmas par piederību savai tautai. Tieši šai vecuma grupai ir arvien mazāk iespēju tikties ar saviem latviskajiem laika un domu biedriem, un 2x2 ir viena no retajām vietām, kur iespējams pēc latviešu vidusskolas beigšanas paplašināt savas zināšanas un turpināt attīstīt sevī latvisko. Sīkāk šeit: https://ej.uz/2x2-saules-vartos

Iespēja noskatīties filmu par Amerikas Latviešu apvienības vēsturi

Ziemassvētku laikā ALA dāvina Amerikas latviešiem iespēju noskatīties vēsturisku dokumentālo filmu par apvienības un Amerikas latviešu darbību – “Latvijas 50 gadi”. Ar Latvijas Nacionālā arhīva atļauju filma būs pieejama internetā no 2021. gada 23. decembra līdz 2022. gada 1. janvārim. Video saite būs atrodama ALA mājaslapā www.alausa.org. (Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs)

Gaidot Dziesmu svētkus, Mineapoles-St. Paulas skola rīko konkursu!

Mineapoles / St. Paulas latviešu skolā šis mācību gads ir īpašs, jo kopā ar visu Minesotas latviešu sabiedrību gatavojamies nākamā gada vasarai, kad no 29. jūnija līdz 4. jūlijam St. Paulā, MN pavalsts galvaspilsētā, notiks XV Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki ASV. Lai vairotu interesi un sajūsmu par svētkiem ASV latviešu bērnu un jauniešu vidū, Mineapoles / St. Paulas latviešu skola rīko radošo darbu konkursu "Dziesmu svētki - mani svētki". Konkursa laiks pagarināts līdz 2022. gada janvārim. Tuvākas ziņas par iesniegšanas datumu sekos. Konkursā var piedalīties ar literāru darbu vai vizuālās mākslas darbu. Darbus vispirms izvērtē vietējā latviešu skolā, bet labākos darbus līdz 20. decembrim digitāli iesniedz Mineapoles/ St. Paulas skolai. Labāko darbu autori kā balvas saņems 2 biļetes (1 bērnu/jauniešu + 1 pieaugušo) uz Dziesmu svētku kopkora koncertu/deju lieluzvedumu/jaunrades deju koncertu. Uzvarētāji saņems arī krekliņu ar Minesotas Dziesmu svētku logo. Balvu ieguvušie zīmējumi tiks izlikti apskatīšanai svētku norises vietā. Balvu ieguvušo literāro darbu fragmenti tiks izmantoti Dziesmu svētku atklāšanas pasākumā un citos svētku notikumos. Sīkāk šeit: https://docs.google.com/document/d/19XqU5pQrfxFgBMPKKzlB__u8MjajkP0uvYgIYtL4AyU/edit?usp=sharing

Gada nogalē aicinām noskatīties jaunu video par Latviju!

Mūsu cilvēki, inovācijas un tehnoloģiskie risinājumi – tas viss skatāms vienkopus jaunajā video par Latviju! Aicinām to noskatīties pašiem, kā arī dalīties ar to savos sociālo tīklu kontos un citos kanālos. Video skatāms šeit.

Latvija piedāvā iespējas investēt zaļajā enerģētikā

Latvija ir viena no zaļākajām valstīm Eiropā, kā arī 3. vietā pēc atjaunojamo enerģijas resursu ražošanas. Viedās enerģētikas ekosistēma šeit apvieno inovatīvus uzņēmumus ar ilgtspējīgiem risinājumiem, kā arī nodrošina jaunas iespējas ar “Zaļā koridora” atbalstu. Vairāk uzzini šajā rakstā!

2022. gada 1. aprīlī plānota Spotlight Latvia biznesa konference

Latvian American Chamber of Commerce ziņo, ka nākamā Spotlight Latvia biznesa konference plānota 2022. gada 1. aprīlī Losandželosā, Kalifornijā. Ja jums interesē attīstīt karjeras iespējas vai atrast jaunus biznesa partnerus “Izklaides, multimediju un tehnoloģiju” jomā, attīstot partnerību starp Latviju un ASV, aicinām rezervēt datumu un reģistrēties dalībai konferencē pasākuma mājaslapā: http://www.spotlightlatvia.com.

Palīdzēsim biedrībai "Eņğeļa Sirds" iegādāties Ziemassvētku dāvanas bērniem Latvijā!

Mēs visi ļoti gaidām svētku sajūtu, jo īpaši bērni. Vecāki ikvienā ģimenē cenšas sagādāt svētkos kādu pārsteigumu saviem bērniem, bet daudzām ģimenēm Latvijā nepietiek līdzekļu Ziemassvētku dāvanām. Tādēļ biedrība vēlas radīt prieku, sarūpējot svētku pārsteigumu šo ģimeņu atvasēm, rīkojot ziedojuma vākšanas akciju "Dāvināsim zinātkārumus!” Gatavojot pārsteigumus, biedrība iegādāsies dāvanas, kas bagātina bērnu zināšanas. Tās var būt gan izzinošas grāmatas par ceļojumiem, zinātni, intelektuālās spēles, kā arī dāvanas radošiem darbiem, zīmēšanas bloki, krāsas, otas vai sporta preces. Lai pārsteigums būtu saldāks, tiks pievienoti arī kārumi. Ja arī jūs vēlaties pievienoties biedrības “Eņģeļa sirds” akcijai, aicinām veikt ziedojumu, ziedojot ALA ar norādījumu “Dāvināsim zinātkārumus!” https://alausa.org/piedalies/ziedo-ala/

Lai Jums skaists svētku laiks!


ALA Board Holds Virtual Meeting and Discusses Future Plans

On December 11th, the ALA board met virtually for their last meeting of the year. The meeting was led by the new board president, Mārtiņš Andersons. The board discussed several important issues regarding plans for the upcoming year. Taking into account the ALA 70th Congress survey results, the board resolved to hold the next ALA Congress in Boston, MA from October 20th-23rd. As the Director of Cultural Affairs, Valda Grinberga, reported, there is already a lot of interest from locals to host the congress event. Also during this meeting, the board approved the November 30th financial statements and created a working group that would develop guidelines and an application form for grants/funding from ALA. If the Covid situation allows, the next board meeting will be held in-person in March 2022 in northern California.

Is Rīga Ready?

On December 4th, Rīga hosted the World Latvian Economic and Innovation Forum (PLEIF), which is already the seventh conference of this name, organized by the World Federation of Free Latvians (WFFL) and Latvian Ministry of Foreign Affairs, in cooperation with the American Chamber of Commerce and “Erda”. This year the forum focused on development of Latvia’s capital city Rīga and its international competitiveness. The forum was begun with an address by the President of Latvia, Egils Levits. There was an opportunity to participate in this event virtually, as well as to submit questions for speakers online. (Photo: WFFL, President of Latvia E. Levits)

WFFL Member Organization Annual Meeting

The World Federation of Free Latvians held its annual meeting on December 5-6 in virtual format. WFFL leadership and employees participated in-person from Rīga, and member organizations from across the world, including ALA, participated virtually. The first meeting day was informational in theme, and the meeting was broadcast online to the public. After a report from WFFL on its activities from the past year, there was a discussion about the 14th Saeima elections in Latvia, and then a discussion about upholding the Latvian song and dance festival tradition outside of Latvia. The first day of the meeting also featured musical interludes by group “Rahu the Fool”. On the second day of the meeting, representatives of the member organizations met to discuss their partnership and activities. Also participating in the meeting were Parliamentary Secretary Zanda Kalniņa-Lukaševica from the Ministry of Foreign Affairs and Ambassador to the Diaspora Elita Gavele. More about the meeting (in Latvian): https://www.pbla.lv/noslegusies-gadskarteja-pbla-valdes-sede/ (Photo: WFFL, leadership and employees: K.Saulīte, M.Andersons, R.Eglītis, J.Andersons, L.Egle)

Register for the 2x2 Seminar!

Registration has opened for the 2x2 seminar “Saules vārtos”! This event will be held on the week before the Latvian song and dance festival in Minnesota, on June 22-28. Participants will also have an opportunity to participate in the song festival either in folk dancing or the choir. The earlier you register, the more chance that you will be able to participate in your chosen project! The “early bird” registration fee is available until the end of 2021. The seminar is a week-long camp for approximately 100 Latvian young professionals from ages 18-30, who will meet to celebrate their heritage and discuss important topics relating to the preservation of Latvian culture. For more information (in Latvian): https://ej.uz/2x2-saules-vartos.

Opportunity to Watch Historical Documentary about American Latvians

As a Christmas gift, ALA will offer our members and friends the opportunity to watch the historical documentary about ALA and American Latvian activities – “Latvijas 50 gadi”. With permission from the Latvian National archives, ALA will offer this film for viewing from December 23. until January 1, 2022. The link to the film will be available to all interested viewers on our webpage, www.alausa.org, during this period.

Minneapolis-St. Paul Latvian School Holds Contest to Promote Song Festival

The Minneapolis – St. Paul Latvian School is holding a creative contest “Song Festival – My Festival”, to promote the Latvian song and dance festival in Minnesota, which will take place from June 29 – July 4, 2022. The competition deadline has been extended to January 2022 (date TBD). Participants may submit a literary work or visual art work. The winner will receive 2 tickets (1 youth and 1 adult) to the choir concert at the song and dance festival, as well as a song festival t-shirt. The winning literary work and/or artwork will also be displayed at the festival. For more information: https://docs.google.com/document/d/19XqU5pQrfxFgBMPKKzlB__u8MjajkP0uvYgIYtL4AyU/edit?usp=sharing

Latvia: Not Just a Dot on the Map

Latvia. What may seem like a simple dot on the map has entire constellations in it! Zoom in and explore the endless web of smaller dots that shape us: from unicorns defining both the game on the basketball court and global business landscape, to women with a remarkably strong voice in management, science and classical music. We are a hub that connects the East and the West with nothing less than one of the TOP 10 innovative airlines, and we also came up with armored vehicles loved by luxury-loving singers and Hollywood movie directors. Watch the video and dive in!

Latvia – The Best Location to Invest in Smart Renewable Energy

Whichever way you look at it, Latvia is the land of smart renewable energy opportunity. Latvia is Europe's 3rd largest manufacturer of renewable energy (Eurostat, 2019), thanks to harnessing its strong rivers in the form of clean, hydroelectric power. It's the 2nd-greenest country in the EU based on CO2 emissions, and has over 2000 specialist employees working in the field. On top of that, it's been calculated that the Baltic Sea on Latvia's coast has the potential to generate up to 1100 megawatts in renewable wind energy, which is currently unused. 41% of Latvia's energy consumption comes from renewable energy, thanks to strong hydroelectric power, which is Europe's 2nd highest rate. Read more here.

Spotlight Latvia Business Conference on April 1, 2022

The Latvian American Chamber of Commerce has announced that the next Spotlight Latvia business conference will be in Los Angeles, CA on April 1, 2022. If you are interested in business opportunities within the “Entertainment, Multimedia and Technology” field in either the U.S. or Latvia, then we invite you to save the date and register for the event on its website: http://www.spotlightlatvia.com.

At Christmas - the "Angel Heart" Society Hosts Fundraising Campaign "Let’s Gift Knowledge!”

We are all looking forward to that special holiday feeling, children in particular. In every family, parents try to surprise their children, but there are many parents who do not have enough money for Christmas presents. That's why we want to bring joy to everyone with a special surprise at Christmas! Gifts can be different, but in our opinion, the most useful gifts are those that do not lose their value even after the holidays. When preparing the surprises, we will find gifts that enrich children's knowledge. These can be educational books on travel, science, intellectual games, as well as gifts for creativity - drawing pads, paints, brushes, or sporting goods. To make the surprise sweeter, we will add a sweet treat. If you want to join our campaign, we invite you to donate by donating to ALA with the instruction "Let’s Gift Knowledge!" With the donated money, we will purchase the gifts. Join us and together we will give joy and surprise to Latvian children at Christmas! https://alausa.org/en/participate/donate-to-ala/

Happy Holidays from ALA!

This email was sent from #[CAMPAIGN:SENDER_NAME]# to #[EMAIL]#.

#[LIST:COMPANY]# | #[LIST:ADDRESS]#

Click here to unsubscribe | Update your profile