Augusts 2023

Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Sākusies ALA 72. kongresa reģistrācija un viesnīcas istabu rezervēšana
  • ALA valde gatavojas rudens sēdei
  • ALA priekšsēdis Mārtiņš Andersons ciemojas biedrības “Eņģeļa sirds” pasākumā
  • ALA Sabiedrisko attiecību nozare ziņo
  • Apvienotā baltiešu komiteja (ABK), (JBANC) ziņo
  • ALA Kultūras nozare aicina atbalstīt filmu “Zeme, kas dzied”
  • ALA informācijas nozare iesaka
  • ALA valde sveic jauno Latvijas vēstnieci ANO Sanitu Pavļutu-Deslandes
  • Hjūstonā, Teksasas pavalstī, būs iespēja noformēt Latvijas pasi un/vai personas apliecību (eID karti)
  • Vēl viena veiksmīga vasara “Kursā”
  • Koši, koši, jauki, jauki, ka Dievs deva vasariņ; 2023. g. vasara Ņujorkas draudzes Katskiļu nomentnē
  • Vebināru ciklā "Mini Spotlight": TestDevLab un Printful biznesa pieredzes stāsti ASV tirgū
  • Apstiprināta koda pielāgošana starp Delta Air Lines un airBaltic
  • Ziedo un Atbalsti ALA!
In this issue of InfoGram:
  • Register for the 72nd ALA Congress!
  • ALA Preparing for its Autumn Meeting
  • ALA President Mārtiņš Andersons Visits Angel Heart Society
  • ALA Public Affairs Office Report
  • JBANC Report
  • ALA Cultural Office Invites Support for “The Land that Sings” Film
  • ALA Information Office Recommendations
  • The ALA Board Congratulates the New Ambassador of Latvia to the UN, Sanita Pavļuta-Deslandes
  • Latvian Passport Station in Houston, Texas
  • Another Successful Summer for Kursa
  • 2023 New York Summer in the Catskills
  • Series of Webinars - Mini Spotlight: Stories of TestDevLab and Printful
  • Partnership between Delta Air Lines and airBaltic Approved
  • Donate and Support ALA!

Sākusies ALA 72. kongresa reģistrācija un viesnīcas istabu rezervēšana

Aicinām rezervēt datumu Amerikas Latviešu apvienības (ALA) 72. kongresam! Kongress šogad notiks no 12.-15. oktobrim Karmelā, Indianā! ALA kongress ir visiem - īpaši šogad centīsimies piedāvāt pasākumus un pārrunāt tēmas, kas arī interesē tādiem latviešiem ASV, kuriem nav delegātu balsstiesības un/vai nav iepriekš apmeklējuši ALA kongresu. Istabu kongresa viesnīcā var rezervēt līdz 22. septembrim Marriott viesnīcas mājas lapā šeit. Delegātu reģistrācija un citu viesu pieteikšanās notiek līdz 1. oktobrim.

ALA valde gatavojas rudens sēdei

ALA valdes kārtējā sēde klātienē notiks no 25. līdz 27. augustam Katskiļos, Ņujorkas ev. lut. draudzes īpašumā. Šajā sēdē planots pārrunāt katras ALA nozares vadītāja/as darbības ziņojumus. Tiks arī apspriesti jautājumi par ALA 72. kongresa plānošanu. ALA valde turpina izvērtēt apvienības finanšu pārvaldības iespējas, kā arī sadarbību ar citām organizācijām. Pieņemsim lēmumus par vispārējās darbības uzlabošanu nākotnes izaugsmei.

ALA priekšsēdis Mārtiņš Andersons ciemojas biedrības “Eņģeļa sirds” pasākumā

Šī gada 29. jūlijā ALA Labdarība Latvijai nozares sadarbības partnere biedrība “Eņģeļa sirds” (https://engelasirds.lv/) ar Bauskas novada Sociālā dienesta atbalstu rīkoja pasākumu, kurā piedalījās 27 jaunieši no Bauskas novada. Šajā pasākumā piedalījās arī ALA priekšsēdis Mārtiņš Andersons. “Eņģeļa sirds” biedrības pārstāvji atzīst, ka ALA sniedz lielu atbalstu tās projektu īstenošanai un “ir svarīgi parādīt mūsu biedrības paveikto atbalstītājiem”. Pasākuma mērķis bija veicināt bērnu un jauniešu socializēšanos, kā arī izglītot un motivēt dalībniekus aktīvi un radoši darboties. Pasākumā bērniem bija iespēja iepazīties ar to, kā notiek piena aitu audzēšana, izveidot pašiem savus burgerus meistarklasē, kā arī savām rokām darināt māla bļodas. Vairāk par šo variet lasīt šeit.

ALA Sabiedrisko attiecību nozare ziņo

Jūlijā Senāta Aizsardzības apropriāciju komiteja apstiprināja savu 2024. fiskālo gada izdevumu likumprojektu, kas ietver $228M Baltijas drošības iniciatīvai (BSI). Pēdējos trīs gadus finansētā ($168M-$225M gadā) BSI ir palīdzējusi Baltijas valstīm tālāk attīstīt kritisko gaisa un jūras aizsardzību, uzkrāt munīciju un veicināt sadarbību ar NATO sabiedrotajiem. Diemžēl Pārstāvju palātas (House) Aizsardzības apropriāciju komitejas likumprojekta versijā jūnijā nebija iekļauts BSI, lai gan House Nacionālās aizsardzības atļaujas likuma (NDAA) versijā bija iekļauta BSI autorizāciju $210M apmērā. Turpinoties autorizācijas un apropriāciju piešķiršanas procesiem nākamajos mēnešos, ALA un tās partnerorganizācija Apvienotā baltiešu komiteja (ABK) jeb (JBANC) turpinās informēt Kongresa locekļus par BSI un citu pasākumu nozīmi, lai atturētu Maskavas agresiju pret Baltiju un aizsargātu mūsu intereses.

Apvienotā baltiešu komiteja (ABK), (JBANC) ziņo

Apvienotā baltiešu komiteja (ABK) jeb JBANC (angļu val.) savā Facebook lapā ziņo, ka Senāta Baltijas atbalsta grupā (Senate Baltic Freedom Caucus (SBFC)) ir pievienojušies trīs jauni senatori - Ted Budd (R-NC), Lindsey Graham (R-SC), un Chris Van Hollen (D-MD). Divpartiju SBFC tagad ir 18 locekļi no 16 štatiem. Pašlaik šajā grupā ir deviņi demokrātu un deviņi republikāņu pārstāvji.

ALA Kultūras nozare aicina atbalstīt filmu “Zeme, kas dzied”

2023. gada 23. aprīlī, Amerikas Latviešu apvienības (ALA) Kultūras nozare rīkoja izglītojošu un interesantu pasākumu ar vēsturiskās spēlfilmas “Zeme, kas dzied” veidotājiem. Filmēšana ir pabeigta, bet vēl nepieciešami līdzekļi svarīgam filmas pēcapstrādes (post-production) posmam. Lai ziedotu filmai, aicinām izmantot filmas atbalsta platformu: www.filmaibut.lv. Tāpat arī variet ielūkoties “Zeme, kas dzied” oficiālajā tīmekļa vietnē, kurā izvietots saturs, par ko stāstīja sarunā – podkāsti un raksti, kā arī pieejama visa informācija par filmu. Pieejams šeit: https://zemekasdzied.lv/lv. Ja nebija iespēja piedalīties šinī ļoti vērtīgā pasākumā, vai arī ja apmeklējāt pasākumu bet ir vēlēšanās no jauna noskatīties, katram ir iespēja baudīt video ierakstu šeit. Variet vairāk ielūkoties filmas aizkadros: https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/12.01.2023-latvijas-filmas-latvijas-sodienai-zeme-kas-dzied.id282952.

ALA informācijas nozare iesaka

  • Kaut kad sarunās ar draugiem droši vien būsiet varbūt dzirdējuši par mākslīgā intelekta straujo attīstību. Ja šī tēma jums ir jauna un nepazīstama, tad te būs informācija par to, kā šī jau plaši izmantotā GPT jeb Generative Pretrained Transformer tehnoloģija arī Latvijā tiek izmantota. Par to, kādas ir iespējas un kas vēl tik labi nedarbojas, variet lasīt domnīcas “Providus” vadošās pētnieces Ivetas Kažokas rakstu šeit.

  • Džons Ross, 72 gadus vecs amerikāņu pensionārs, meklējot lielāku izaicinājumu, izlēmis dažos gados ar pārtraukumiem noiet Santjago ceļa maršrutu, kas ved pāri visai Eiropai. Šovasar sācis no augstākā punkta ziemeļos – Tallinā, un tā nonācis Latvijā. Pirms ierašanās Baltijas valstīs Džonam bijis aptuvens priekšstats par Baltijas valstīm. "Priekšstats? Zināju vienīgi, kur tās [Baltijas valstis] atrodas, un zināju, ka tās ir slavenas ar savu dzintaru, jo tepat ir Baltijas jūra. Atrašanās vieta, brīvība, vēsture, bet ne visos sīkumos. Pilnu rakstu par Džona iespaidiem Latvijā un pārdomām par ceļošanu lasiet šeit.

  • Ja Ziemassvētku dāvanā vēlaties kādam jaunietim uzdāvāt latviešu grāmatas, tad šajā bērnu un jauniešu grāmatu apskatā varbūt atradīsiet ko piemērotu! Laicīgi jāpasūta, lai var paspēt līdz svētkiem!

ALA valde sveic jauno Latvijas vēstnieci ANO Sanitu Pavļutu-Deslandes

ALA valde sveic jauno Latvijas pastāvīgo pārstāvi Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Ņujorkā Sanitu Pavļutu-Deslandes. Ārlietu ministrijas (ĀM) ziņojumu variet lasīt šeit. Savukārt, nu jau bijušais Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs turpmāk pildīs Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē sekretariāta speciālo uzdevumu vēstnieka-sekretariāta vadītāja pienākumus. ALA valde sirsnīgi pateicas par veiksmīgo sadarbību ar vēstnieku Pildegoviču un vēl panākumus jaunajā darbā!

Hjūstonā, Teksasas pavalstī, būs iespēja noformēt Latvijas pasi un/vai personas apliecību (eID karti)

Latvijas Republikas vēstniecība Amerikas Savienotajās Valstīs izziņo pārvietojamās pasu stacijas izbraukumu 2023. gada 9.-11. oktobrī (datums tiks precizēts) Hjūstonā, Teksasas pavalstī. Dokumentu noformēšanas norises vieta: 2120 Troon Rd, Houston, TX 77019. Pieteikšanās līdz 3. septembrim. Informācija par pieteikšanos dokumentu noformēšanai ir pieejama šeit. Pases un eID izgatavošanas termiņš 8-10 nedēļas.

Vēl viena veiksmīga vasara “Kursā”

2023. gada vasara Kursas vasaras vidusskolā ir noslēgusies! Apsveicam četrus absolventus šogad; kopā mācijās 28 jaunieši no Rietumkrasta ASV līdz Liepājai, kā arī no pilsētām starp tām – tai skaitā no Kolorādo, Masačūsetas, Merilandes, Minesotas, Ņujorkas un Ohaijo. Septiņi skolotāji no Latvijas mācīja valodu, ģeogrāfiju, dziedāšanu, keramiku, latvisko virtuvi un latviešu tautas tērpu vēsturi. Starp mācībām arī notika Kursas pirmais “12 stundu filmu projekts”, kā arī Novusa turnīrs. Vakaros pēc vakara nodarbībām jauniešiem bija “Radošais brīvais laiks”, kad varēja spēlēt Novusu vai citas latviešu galda spēles; strādāt pie Gada grāmatas redakcijas; vai arī kopā muzicēt ar ziedotiem instrumentiem – bungu komplekts kopā ar basģitāru un divām ģitārām. Šogad arī viesojās Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāvji, kuri bija Kursā pirmo reizi kopš 2019. gada. Ar Latviešu valodas aģentūras (LVA) atbalstītajiem jauniegādātiem datoriem varēja efektīgi nolikt Valodas prasmes eksāmenus. Pateicamies visiem ziedotājiem un atbalstītajiem, tai skaitā, ALA, par atbalstu skolēnu stipendijām un jaunām mītnes durvīm! Gaidam jaunus skolniekus 2024. gadā!

Koši, koši, jauki, jauki, ka Dievs deva vasariņ; 2023. g. vasara Ņujorkas draudzes Katskiļu nomentnē

Šovasar Katskiļu kalnos latviešu izcelsmes bērniem no visām malām bija iespēja sportot, peldēties, celt meža mājas, radīt mākslu, dejot, dziedāt un draudzēties Ņujorkas ev. lut. draudzes nometnē. Nometne šovasar piedāvāja divus periodus, kuros piedaīlājs bērni ar latviešu valodas prasmēm, un vienu “mantojuma” periodu, kurā programu noturēja angļu valodā, bet iepazīstināja bērnus ar latviešu kultūras bagātību. Piedalījās pārsvarā bērni no austrumkrasta bet arī no Čikāgas, Teksasas, un pat Latvijas. Daži atbrauca uz divām nedeļām, daži uz četrām, un visizturīgākie pat palika uz visām sešam nedēļām. Vienlaikus ar bērnu nometni, mēs arī organizējām trīs “Īkšķīšu”’ nedēļas, kurās piedalījās 66 nākotnes nometnieki. Nometnes vadība (Māra Dajevska, Inga Garbarino, Jason Meilands un Ērika Dajevska) ar sirsnību, spēku, enerģiju un izturību gādāja par to, ka programa noritēja pēc plāna un ka bērniem bija prieks un labsajūta. Šovasar vislielākais izaicinājums bija vadītāju trūkums - nometnes komiteja aicina visus - gan vecākus, gan jauniešus - apsvērt nākamvasar pieteikties uz darbu nometnē! Foto: Līga Svikss

Vebināru ciklā "Mini Spotlight": TestDevLab un Printful biznesa pieredzes stāsti ASV tirgū

Pirmdien, 21. augustā plkst. 19.00 notiks jau otrais vebinārs ciklā "Mini Spotlight", kurā tiks diskutēts par biznesa iespējām Latvijā un eksporta potenciālu, kā arī iepazīstināts ar Latvijas uzņēmumu veiksmes stāstiem Amerikas tirgū, veicinot Latvijas starptautisko atpazīstamību un ekonomisko sadarbību ar ASV. Vairāk informācijas: https://www.liaa.gov.lv/lv/jaunums/vebinaru-cikla-mini-spotlight-testdevlab-un-printful-biznesa-pieredzes-stasti-asv-tirgu

Apstiprināta koda pielāgošana starp Delta Air Lines un airBaltic

Nesen apstiprināta Delta Air Lines un Airbaltic sadarbība. Abas aviokompānijas pieteicās Amerikas Savienoto Valstu Transporta departamentam (DOT) vairāk nekā pirms diviem gadiem. Šīs sadarbības ietvaros Delta saviem pasažieriem var piedāvāt ērtu savienojumus ar Baltijas valstīm. ALA sadarbojās ar Ārlietu ministriju, ziņojot statistiku par latviešiem ASV, lai palīdzētu veicināt šo aviolīniju partnerību. Vairāk informācijas angļu valodā: https://simpleflying.com/delta-air-lines-air-baltic-first-approval-codeshare/

Ziedo un Atbalsti ALA!

ALAs daudzpusīgais darbs pārstāv latviešu sabiedrības intereses ASV, atbalsta mūsu kultūras pasākumus un skolas un veic labdarības darbu ASV un Latvijā. Ziedojumi no ALAs biedriem un labvēļiem sastāda lielu daļu no mūsu organizācijas gadskārtējā budžeta. Bez Jūsu ziedojumiem ALA nevarētu veikt visu iecerēto un vajadzīgo. Esam pateicīgi par Jūsu atbalstu! ALA ir no nodokļiem atbrīvota bezpeļņas organizācija.

Ziedo un Atbalsti ALA!

Vai esi ALA biedrs?

Register for the 72nd ALA Congress!

We invite you to save the date for the American Latvian Association 72nd Congress! This year the ALA Congress will be in Carmel, Indiana from October 12 – 15! ALA Congress is for everyone – especially this year we will strive to offer events and discussion topics that interest also Latvians in the U.S. who do not have delegate voting rights and/or who have not attended a Congress previously. You can reserve your room in the Congress hotel until September 22nd here on the Marriott website. Delegate registration and other guest tickets can be taken care of the ALA website until October 1st.

ALA Preparing for its Autumn Meeting

The regular meeting of the ALA board will be held in-person from August 25 to 27 at the Latvian church property “Katskiļi” in the Catskills, New York. At this meeting, we are planning to discuss the performance reports of each ALA office / board member and to finish planning the ALA Congress. The ALA board continues to evaluate financial management of the association, as well as cooperation with other organizations. Let's make decisions to improve overall operations for future growth!

ALA President Mārtiņš Andersons Visits Angel Heart Society

On July 29th of this year, ALA “Support & Aid to Latvia” partner, the association "Angel Heart" (https://engelasirds.lv/), with the support of social services of the Bauska region, held an event in which 27 young people from the Bauska region participated. ALA president Mārtiņš Andersons also took part in this event. Representatives of the "Angel Heart" society claim that ALA provides great support for the implementation of its projects and "it is important to show the supporters of our society what it has done". The purpose of the event was to promote the socialization of children and young people, as well as to educate and motivate the participants to be active and creative. At the event, children had the opportunity to learn how dairy sheep are raised, create their own burgers in a master class, and make clay bowls with their own hands. You can read more about this here (in Latvian).

ALA Public Affairs Office Report

In July, the Senate Defense Appropriations Committee approved its FY2024 spending bill that includes $228M in matching funds for the Baltic Security Initiative (BSI). Funded for the past three years ($168M-$225M annually), the BSI helps the Baltics further develop critical air and sea defenses, stockpile ammunition and bolster interoperability with NATO allies. Unfortunately, the House's version of its Defense Appropriations Committee bill in June did not include the BSI, although the House version of the National Defense Authorization Act (NDAA) did include an authorization for BSI at $210M. As the authorization and appropriations processes proceed in the coming months, ALA and its partner organization the Joint Baltic American National Committee (JBANC) will continue to inform Members of Congress of the importance of BSI and other measures to deter Moscow's aggression against the Baltics and protect our interests there.

JBANC Report

JBANC welcomes three new members to the Senate Baltic Freedom Caucus – Senators Ted Budd, Lindsey Graham, and Chris Van Hollen! The bipartisan SBFC now stands at 18 members from 16 states – the highwater mark for the Caucus, which was established in 1997. There are currently nine Democrats and nine Republicans in the Caucus.

ALA Cultural Office Invites Support for “The Land that Sings” Film

On April 23, 2023, the ALA Cultural office held an educational and interesting event with the creators of the historical feature film "The Land that Sings". Filming has been completed, but funds are still needed for an important post-production stage of the film. To donate to the film, we invite you to use the film's support platform: www.filmaibut.lv. You can also take a look at the official website of "The Land That Sings", where the content discussed in the conversation - podcasts and articles - as well as all information about the film is available. Available here: https://zemekasdzied.lv/lv. If you did not have the opportunity to participate in this very valuable event, or if you attended the event but want to watch it again, everyone can enjoy the video here. You can take a closer look behind the scenes of the film: https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/12.01.2023-latvijas-filmas-latvijas-sodienai-zeme-kas-dzied.id282952.

ALA Information Office Recommendations

  • At some point in conversations with friends, you have probably heard about the rapid development of artificial intelligence. If this topic is new and unfamiliar to you, then here you will find information about how this already widely used GPT or Generative Pretrained Transformer technology is also used in Latvia. You can read the article by Iveta Kažoka, the leading researcher of the think tank "Providus", about what options are available and what is not working so well.

  • John Ross, a 72-year-old American retiree, looking for a bigger challenge, has decided to intermittently walk the route of the Way of Santiago, which crosses all of Europe, in a few years. This summer, he started from the highest point in the north - Tallinn, and ended up in Latvia. Before coming to the Baltic States, John had a rough idea of the Baltic States. "Background? I only knew where they [Baltic countries] were, and I knew they were famous for their amber, because the Baltic Sea is here. Location, freedom, history, but not all the details. Full article about John's impressions of Latvia and for thoughts on traveling read on here.

  • If you would like to give Latvian books to your children as a Christmas gift, then you might find something suitable in this review of children's and youth books! Order soon, so they come in time for the holidays!

The ALA Board Congratulates the New Ambassador of Latvia to the UN, Sanita Pavļuta-Deslandes

The ALA board welcomes the new Permanent Representative of Latvia to the United Nations (UN) in New York, Sanita Pavļuta-Deslandes. You can read the report of the Ministry of Foreign Affairs (MFA) here. On the other hand, the former Latvian ambassador to the UN, Andrejs Pildegovičs, will continue to fulfill the duties of the ambassador-secretariat head of the special tasks of the secretariat of Latvia's candidature in the UN Security Council. The ALA board sincerely thanks you for the successful cooperation with Ambassador Pildegovičs and further success in your new work!

Latvian Passport Station in Houston, Texas

The Embassy of the Republic of Latvia in the US has announced a visit of the mobile passport station on October 9-11, 2023 in Houston, Texas (exact date to be confirmed). Location: 2120 Troon Rd, Houston, TX 77019. Registration for an appointment must be done by September 3rd. Information on applying is available here. Passport and eID production period is estimated 8-10 weeks.

Another Successful Summer for Kursa

Summer 2023 courses in the summer high school Kursa have ended! Congratulations to four graduates this year; a total of 28 young participants this year, from the West Coast of the US to Liepāja, as well as from cities in between - including from Colorado, Massachusetts, Maryland, Minnesota, New York and Ohio. Seven teachers from Latvia taught language, geography, singing, ceramics, Latvian cuisine and the history of Latvian folk costumes. In the evenings, after evening classes, young people had "creative free time", when they could play Novus or other Latvian board games, work on the editorial board of the yearbook, or play music together with donated instruments – a drum set together with a bass guitar and two guitars. This year, representatives of the State Education Content Center (VISC) also visited, who were at the camp for the first time since 2019. With the newly purchased computers supported by the Latvian Language Agency (LVA), language proficiency exams could be passed effectively. We thank all donors and supporters, including ALA, for supporting student scholarships and new doors for the camp! Kursa awaits new students for 2024!

2023 New York Summer in the Catskills

This summer, in the Catskill mountains, children of Latvian heritage from all over the US had the opportunity to play sports, swim, build forest houses, create art, dance, sing and make friends in the New York Ev. Lut. church's “Katskiļi” camp. The youth improved their Latvian language skills, and there was one "heritage" period, in which the program was held in English but the children were introduced to the richness of Latvian culture. Mostly children from the east coast participated, but some also from Chicago, Texas, and even Latvia. Some came for two weeks, some for four, and some even stayed for the whole six weeks. Simultaneously with the children's camp, three "Thumbs" weeks of younger children were organized, in which 66 future campers participated. The management of the camp (Mara Dajevska, Inga Garbarino, Jason Meilands and Erika Dajevska) ensured that the program went according to plan and that the children experienced joy and were well taken care of. The biggest challenge this summer was the lack of leaders - the camp committee invites everyone - both parents and young people - to consider applying for a job at the camp next summer! Photo: Līga Sviks

Series of Webinars - Mini Spotlight: Stories of TestDevLab and Printful

On Monday, August 21st at 19:00, the second webinar in our Mini Spotlight series will take place where business opportunities in Latvia and export potential will be discussed and the success stories of Latvian entrepreneurs in the US market will be told, to promote Latvia’s international visibility and economic cooperation with the US.More information: https://www.liaa.gov.lv/en/article/series-webinars-mini-spotlight-stories-testdevlab-and-printful-business-experience-us-market

Partnership between Delta Air Lines and airBaltic Approved

A partnership between Delta Air Lines and Airbaltic was recently confirmed. Both airlines applied to the United States Department of Transportation (DOT) more than two years ago. As part of this cooperation, Delta can offer its passengers convenient connections with the Baltic States. ALA helped provide the Ministry of Foreign Affairs with statistics on Latvians in the US to help promote this airline partnership. More information: https://simpleflying.com/delta-air-lines-air-baltic-first-approval-codeshare/

Donate and Support ALA!

The multifaceted work of ALA represents the interests of the Latvian community in the US, supports our cultural events and schools, and carries out charity work in the US and Latvia. Donations from ALA members and benefactors make up a large portion of our organization's annual budget. Without your donations, ALA would not be able to do everything it envisions and needs! We are grateful for your support! ALA is a tax-exempt non-profit organization.

Donate and Support ALA!

Are you also an ALA Member?