Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Aicinājums iestāties par demokrātiju Baltkrievijā
  • ALA valde tiekas virtuālā sēdē
  • Latvijas Valsts prezidents Egils Levits apsveic Gaŗezeru
  • Vīruss un pelējums apdraud Kronvalda zāles ēkas Gaŗezerā
  • Godiniet savus sabiedriskos darbiniekus!
  • “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti: Kristers
In this issue of InfoGram:
  • Supporting Democracy in Belarus
  • ALA Board Holds Another Virtual Meeting
  • President of Latvia Egils Levits Congratulates Gaŗezers Summer High School
  • Covid and Mold!
  • Nominations for ALA Lifetime Achievement Awards
  • Angel Heart Society Success Stories: Kristers

Aicinājums iestāties par demokrātiju Baltkrievijā

9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Jau vēlēšanu kampaņas laikā miermīlīgi protesti, kuros piedalījās ievērojams skaits iedzīvotāju, saskārās ar valdošā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma pretestību – vardarbības lietošanu, protestētāju un viņu atbalstītāju, kā arī mediju pārstāvju, novērotāju, opozīcijas kandidātu aizturēšanu. Amerikas Latviešu apvienība kopā ar Apvienoto baltiešu komiteju (JBANC) ASV izsūtīja paziņojumu, kurā aicina izbeigt vardarbību un demokrātisko brīvību ierobežošanu. Paziņojuma tekstu varat lasīt šeit: https://alausa.org/en/aktualitates/jbanc-statement-on-the-situation-in-belarus/. Aicinājumu vērsties pret A. Lukašenko režīma vardarbīgo nostāju izteikusi arī Pasaules Brīvo latviešu apvienība, kuras dalīborganizācija ir arī ALA. Paziņojuma tekstus varat lasīt šeit: https://www.pbla.lv/pbla-nosuta-vestuli-latvijas-un-baltkrievijas-valstu-valdibam/. (Foto: Facebook)

ALA valde tiekas virtuālā sēdē

11. augustā ALA valde noturēja virtuālu sēdi Zoom platformā. Bija nepieciešams pārrunāt daudzus svarīgus jautājumus un pieņemt vairākus nozīmīgus lēmumus. Sakarā ar pastāvošo pandēmijas situāciju valstī, valde vienojās atcelt oktobra nogalē Sentpaulā, Minesotā plānotā ALA 69. kongresa norisi klātienē. Par kongresa norisi virtuāli valde lems 30. augustā. Pēc ALA Izglītības nozares vadītājas Elisas Freimanes ierosinājuma ar mērķi atbalstīt latvisko izglītību latviešu diasporā, valde vienbalsīgi nolēma piešķirt ievērojamu ziedojumu ASV latviešu skolām un nometnēm. Atbalsta apjoms tiks aprēķināts pēc skolēnu skaita, balstoties uz pēdējo trīs mācību gadu skolu un nometņu iesniegtiem datiem. Sīkāka informācija par ziedojumu sekos mūsu medijos. Valdes sēdes darba kārtībā bija vēl vairāki jautājumi par apvienības turpmāko darbību. Nākamā virtuālā sēde paredzēta 30. augustā.

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits apsveic Gaŗezeru

Amerikas Latviešu apvienība pievienojas Latvijas Valsts prezidenta sveicienam Gaŗezera skolēniem, skolotājiem un darbiniekiem, cerot, ka visi satiksimies nākamajā vasarā klātienē! “Virtuālas nodarbības, protams, nevar aizstāt prieku, ko sniedz klātienes vasaras nodarbības, taču latvietim nekas nav par grūtu, ja ir kāds šķērslis, tad tas ir domāts tikai un vienīgi, lai norūdītu mūsu raksturu un atraisītu radošu pieeju dzīvei,” prezidents saka virtuālajā sveicienā. Gaŗezera Vasaras vidusskolas 56. mācību vasarā, kas šovasar notika virtuāli, mācījās 115 jaunieši. ALA priekšsēdis Pēteris Blumbergs ir nosūtījis vēstuli Valsts prezidentam kancelejai, kurā pateicas par lielisko sadarbību un atbalstu latviešu diasporai ASV. Prezidenta apsveikumu varat redzēt šeit: https://alausa.org/aktualitates/latvijas-valsts-prezidenta-sveiciens-garezera-skoleniem-skolotajiem-un-darbiniekiem/ (Foto: Valsts prezidenta kanceleja)

Vīruss un pelējums apdraud Kronvalda zāles ēkas Gaŗezerā

1972. gadā celtā Kronvalda zāle ir Gaŗezera Vasaras vidusskolas sirds. Visus vidusskolas pastāvēšanas gadus zālē, pirms došanās uz mācību stundām, satiekas visi skolas audzēkņi un skolotāji. Ēkas blakus telpās atrodas skolas bibliotēka, Ģeogrāfijas, Vēstures klašu telpas un Mācību centrs, kur audzēkņiem pieejami datori, skolotājiem – mācību palīgmateriāli. Trešajā stāvā atrodas Klinklāva Mākslas galerija un O. Grīna Tautas mākslas muzejs. Pagājušajā vasarā Kronvalda zāles telpās atklāja pelējumu. Izpētes komisijas spriedums bija nežēlīgs – ēka nav glābjama, tā jānojauc. ALA Kultūras nozares vadītāja, Klinklāva Mākslas galerijas vadītāja Līga Ejupe stāsta, ka daudzu gadu laikā galerijā uzkrāta un izveidota ievērojama gleznu kolekcija, kas lepojas ar daudziem pasaulslavenu latviešu mākslinieku darbiem, tai skaitā latviešu tēlotājmākslas pamatlicējiem, trimdas mākslas paraugiem un jaunās diasporas mākslinieku darbiem no ASV, Kanādas, Eiropas, Austrālijas, Brazīlijas. Kolekcijā ir vairāk nekā 500 mākslas darbu – gleznas, grafikas, skulptūras, un tā tiek uzskatīta par lielāko latviešu mākslas kolekciju ārpus Latvijas. Kritiskais Kronvalda zāles ēkas stāvoklis nozīmē arī mākslas darbu glābšanu un pārvietošanu, kas ir bijis šīs vasaras Garezera lielo darbu sarakstā, jo nepieciešams pārbaudīt katra darba inventāra informāciju, pirms to rūpīgi iepako, lai rudenī aizvestu uz noliktavu. Lai palīdzētu segt izdevumus, Klinklāva Mākslas galerija piedāvā ekskluzīvu iespēju iegādāties latviešu meistaru darbus. Astoņas izvēlētās gleznas var apskatīt šeit: https://garezers.org/galerija/

Godiniet savus sabiedriskos darbiniekus!

Līdz 31. augustam vēl iespējams pieteikt kandidātus ALA atzinības rakstiem. Kandidātus piesakot, lūdzam izpildīt veidlapu: https://bit.ly/30wzdBK. Atzinības rakstu piešķiršanas noteikumi un alfabētisks saraksts ar Atzinības rakstu saņēmējiem kopš 1996. gada ir atrodami šeit: https://alausa.org/musu-darbiba/kultura/.

“Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti: Kristers

Kristers Kalniņš uzaudzis trīs bērnu ģimenē, kuras vienīgā aprūpētāja ir mamma Danuta. Kopš mazotnes Kristers ir ļoti talantīgs basketbolā. Lai veicinātu talantīgā, sportiskā un atbildīgā jaunieša attīstību, ir jāiegulda liels un mērķtiecīgs darbs. Kā savā lūgumā viņu atbalstīt raksta pats Kristers: “Es trenējos Bauskas sporta skolas komandā. Ar komandu esam piedalījušies sacensībās un esam pārveduši mājās daudz medaļu. Lai uzlabotu savus rezultātus, apmeklēju gan vieglatlētikas treniņus, gan baseinu, piedalos sporta nometnēs. Es būtu ļoti laimīgs, ja varētu piedalīties basketbola nometnē, ko vada Kristaps Porziņģis. Man ļoti gribētos arī kādreiz aizbraukt uz Ameriku un redzēt, kā amerikāņu bērni trenējas basketbolā. Sapņoju klātienē noskatīties kādu spēli ar mūsu slavenajiem basketbolistiem. Kad izaugšu liels, gribu kļūt par NBA basketbolistu. Paldies, ja varēsiet piepildīt kādu no maniem sapņiem.” Biedrība “Eņģeļa sirds” dalās ar priecīgu ziņu, ka Kristeram sagādāta iespēja piedalīties vasaras nometnē Latvijā, tāpat ar biedrības un Gintas Oses atbalstu, kura uzņēma Kristeru savā ģimenē ASV, viņš divas nedēļas ciemojās ASV, kur piepildījās lielais sapnis - redzēt NBA spēli klātienē. Turklāt zēns ne tikai redzēja, kā trenējas vietējie basketbolisti, bet arī uzspēlēja Jordan Kappen Milwaukee Bucks Youth Basketball komandas sastāvā. Kristers un viņa mamma no sirds pateicas visiem atbalstītājiem, kas iesaistījušies līdz šim zēna sapņu piepildīšanā. Šonedēļ no puiša mammas saņēmām lielisku ziņu, ka Kristers uzņemts Latvijas basketbola izlases U14 sastāvā, kas jaunam basketbola spēlētājam Latvijā ir augstākais sasniegums. Lai turpinātu mērķtiecīgi un ar labiem rezultātiem iesākto, Kristeram nepieciešams finansiāls atbalsts nometnēm, ceļa izdevumiem un sporta inventāram. Sīkāka informācija par biedrību: http://engelasirds.lv/

Supporting Democracy in Belarus

A presidential election took place on August 9 in Belarus. During the time leading up to the election, peaceful protests, in which a significant proportion of Belarus citizens were involved, were met with firm efforts by President Aleksandra Lukashenko to quiet the protests – with violence and imprisonment. The American Latvian Association, along with the Joint Baltic American National Committee (JBANC) prepared a joint statement for release, which invited the government to end its violence and the oppression of democratic freedoms. The statement can be read here: https://alausa.org/en/aktualitates/jbanc-statement-on-the-situation-in-belarus/. The World Federation of Free Latvians (WFFL), has also prepared letters addressed to the Latvian and Belarussian governments: https://www.pbla.lv/pbla-nosuta-vestuli-latvijas-un-baltkrievijas-valstu-valdibam/. (Photo: Facebook)

ALA Board Holds Another Virtual Meeting

The ALA board held another virtual meeting in Zoom on August 11. It was necessary to discuss and make resolutions on some time-sensitive issues. Due to the continuing coronavirus pandemic health emergency, the board agreed to cancel the in-person 69th ALA Congress, which had been re-scheduled for the last weekend of October in St. Paul, Minnesota. The board will make further decisions regarding a virtual congress program during its board meeting on August 30. Following the recommendation of Elisa Freimane, ALA’s Director of Education, the board resolved to support U.S. Latvian schools and camps with a significant grant. Amounts for each institution will be calculated based on student count for the last three years. More information will follow on our website.

President of Latvia Egils Levits Congratulates Gaŗezers Summer High School

ALA joins the President of Latvia in congratulating Gaŗezers students, teachers and community on a successful completion of a virtual program this summer. We hope that we will all be able to meet in person next summer! 115 students participated in GVV’s 56th year of operation this summer. ALA’s president Pēteris Blumbergs has sent a letter to President Levits, thanking him for his cooperation and continued support of the Latvian diaspora’s education. President Levits’ congratulatory video can be viewed here: https://alausa.org/aktualitates/latvijas-valsts-prezidenta-sveiciens-garezera-skoleniem-skolotajiem-un-darbiniekiem/ (Photo: Chancery of the President of Latvia)

Covid and Mold!

The Kronvalda building at the Latvian Center Garezers is the heart of the Summer High School. The building houses the large assembly hall, the school library, the History and Geography classes and the Resource Center, where students can use computers and receive help with homework. The third floor houses the Klinklava Art Gallery and the O. Grins Folk Art museum. Unfortunately, last year the Garezers Board declared the building mold-infested and it will need to be demolished. Over the years, Garezers has amassed a large collection of art - the largest collection of Latvian art in the diaspora. Included in the collection are paintings, graphic works, sculptures and photographs. Among the pieces are works by Latvian Old Masters, pieces by exile artists from the US, Canada, Europe, Australia and Brazil, as well as new works by diaspora artists. Because of the critical state of the building, the large collection has to be carefully inventoried and packed for storage this fall. To help cover costs, the gallery is offering a rare sale of exclusive master paintings. To learn more please visit: https://garezers.org/galerija/

Nominations for ALA Lifetime Achievement Awards

ALA is accepting nominations for this year's ALA Lifetime Achievement Awards until August 31st! Please submit your nomination by filling out this form: https://bit.ly/30wzdBK. Award guidelines and an alphabetical list of past recipients can be found on ALA's website: https://alausa.org/musu-darbiba/kultura/.

Angel Heart Society Success Stories: Kristers

“The Angels Heart Society” first met Krister Kalniņš last summer in Latvia, with the project "Travel your homeland". A responsible, talented and athletic young man who lives in a family of three children being raised by their mother, Danuta. Kristers has excelled at basketball, even as a youth. In order to further develop his talent, a lot of hard work is needed. One and a half years ago, Kristers wrote in his application for support from the society: “I trained on the Bauska Sports School team. We participated in competitions and won many medals. To improve my skills, I train in track and field, swim, and during the summer I participate in sports camps. I would be very happy if I could participate in a basketball camp led by Kristaps Porziņģis. I would also very much like to go to America someday and see how kids there train in basketball. I dream of going to an NBA game in person. When I grow up, I want to become an NBA basketball player. I would be thankful if you could fulfill one of my dreams.” Today, with great pride and satisfaction, we share news of Kristers. With the support of both the society and Gintas Osis, who hosted Kristers in the United States for two weeks, Kristers participated in a summer camp in Latvia and in the United States, his dream of seeing an NBA game in person came true. In addition, he not only saw local basketball players train, but also played with the Jordan Kappen’s Milwaukee Bucks Youth Basketball team. Kristers and his mother sincerely thank all the supporters who have been involved in fulfilling the boy's dreams so far. This week we received great news from Krister's mother that he has been admitted to the elite U14 Latvian basketball team. This is the highest achievement for a young athlete in Latvia. In order to continue his training, Kristers needs financial support for camps, travel expenses and sports equipment. The minimum amount for such expenses is about 500 euros. http://engelasirds.lv/

This email was sent from #[CAMPAIGN:SENDER_NAME]# to #[EMAIL]#.

#[LIST:COMPANY]# | #[LIST:ADDRESS]#

Click here to unsubscribe | Update your profile