Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Izsludināti diasporas projektu pieteikšanās termiņi
  • LELBĀL arhibīskape tikusies ar Latvijas Valsts prezidentu
  • Amerikas Latviešu apvienības un Apvienotās baltiešu komitejas pārstāvji Vašingtonā tiekas ar jauniecelto ASV vēstnieku Latvijā
  • Amerikas baltieši vienoti, aizstāvot Baltijas valstu intereses
  • Pasaules latviešu uzņēmēji tiekas Valmierā
  • Sabiedriskie darbinieki ASV saņems Latvijas Valsts augstāko apbalvojumu
  • Ar panākumiem noslēgusies Latvian Voices koncertturneja ASV
  • “Pārnēsājamās ainavas” Ņujorkā
In this issue of InfoGram:
  • Call for Proposals for Diaspora Projects
  • LELBĀL Archbishop Meets with the President of Latvia
  • ALA and JBANC Meet with the New U.S. Ambassador to Latvia
  • Results from the 2nd Annual Baltic Advocacy Day
  • World Latvian Business Leaders Will Meet in Valmiera
  • Individuals from the U.S. Latvian Community to be Awarded
  • Latvian Voices Concert Tour Concludes
  • “Portable Landscapes” Exhibit in New York

Izsludināti diasporas projektu pieteikšanās termiņi

Latvijas Ārlietu ministrija izsludinājusi projektu pieteikšanās termiņus 2020. gadā plānotajiem diasporas atbalsta projektiem. Realizējot Diasporas likumā noteiktos mērķus un uzdevumus, Komisija noteikusi nākamā gada diasporas atbalsta projektiem šādas prioritātes: diasporas pilsoniskās un politiskās iesaistes veicināšana, diasporas pašorganizēšanās veicināšanas pasākumi ar mērķi stiprināt nacionālo identitāti un piederības sajūtu Latvijai, pasākumi bērnu un jauniešu latviskās identitātes saglabāšanai, pasākumi diasporas iesaistei Latvijas tautsaimniecības, valsts pārvaldes un zinātnes attīstīšanā. Papildu informācija šeit: https://www.mfa.gov.lv/aktualitates/zinas/64711-arlietu-ministrija-izsludina-projektu-pieteiksanas-terminus-2020-gada-planotajiem-diasporas-atbalsta-projektiem

LELBĀL arhibīskape tikusies ar Latvijas Valsts prezidentu

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits 28. oktobrī Rīgas pilī tikās ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas (LELBĀL) arhibīskapi Laumu Zušēvicu, ar kuru pārrunāja aktualitātes pasaules latviešu luteriskajās draudzēs. Arhibīskape prezidentu informēja par to, ka tikusies ar tieslietu ministru Jāni Bordānu, kurš apstiprinājis, ka veidos darba grupu, lai izskatītu jautājumu par LELBĀL reģistrāciju Latvijā. Prezidents izteicās, ka šāds solis atbilstu remigrācijas politikas nostādnēm, jo, kā viņš jau agrāk izteicies - Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) un LELBĀL ir “viena stumbra divi zari”, kam ir kopīgas saknes un savs teoloģisks skatījums uz atsevišķiem jautājumiem.
Atgādināsim, ka Amerikas Latviešu apvienība 2018. gadā konsekventi iestājās pret likumprojekta preambulu, kas noteiktu Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu par vienīgo tiesību pārmantotāju tai baznīcai, kas Latvijā darbojās līdz 1940. gadam.

Amerikas Latviešu apvienības un Apvienotās baltiešu komitejas pārstāvji Vašingtonā tiekas ar jauniecelto ASV vēstnieku Latvijā

Pirms došanās uz Rīgu jaunieceltais ASV vēstnieks Latvijā Džons Leslijs Kārvails (John Leslie Carwile) Valsts departamentā Vašingtonā D.C. 15. oktobrī satikās ar Amerikas baltiešu organizāciju pārstāvjiem. Amerikas Latviešu apvienību tikšanās reizē pārstāvēja priekšsēdis Pēteris Blumbergs un ģenerālsekretāre Marisa Gudrā. Blumbergs vēstniekam aprakstīja apvienības prioritātes, akcentējot ASV lomu Latvijas drošības stiprināšanā. ALA priekšsēdis atzina, ka Amerikas Latviešu apvienība par savu mērķi drošības jomā izvirzījusi nepieciešamību cīnīties ar pieaugošo Krievijas propagandas un dezinformācijas mašinēriju, aicinot amerikāņus atbalstīt NATO Stratēģiskās komunikācijas un izcilības centru (Stratcom) Rīgā. ALA ģenerālsekretāre Marisa Gudrā vēstniekam pastāstīja par ASV latviešu sabiedrības kultūras un izglītības aktivitātēm un sasniegumiem, uzsverot lielisko sadarbību starp apvienību, Latvijas Kultūras, Izglītības un zinātnes ministrijām. Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī abu valstu sadarbības iespējas biznesa vidē. Apvienoto Amerikas baltiešu komiteju (JBANC) tikšanās reizē pārstāvēja tās izpilddirektors Karls Altau vēstnieku informēja par Apvienotās baltiešu komitejas prioritātēm.

Amerikas baltieši vienoti, aizstāvot Baltijas valstu intereses

8. novembrī Vašingtonā, D.C., Baltijas Aizstāvības dienā un 13. gadskārtējā konferencē ASV baltieši atkārtoti apliecināja savu vienotību. Aizstāvības dienā piedalījās gandrīz 40 dalībnieki, tiekoties ar vairāk nekā 30 ASV Kongresa Pārstāvju palātas un Senāta deputātu biroju pārstāvjiem no vairāk nekā desmit pavalstīm. Konferencē visu dienu notika paneļdiskusijas, kurās tika pārrunātas vairākas tēmas, tai skaitā NATO nākotne, Maskavas agresijas taktikas un perspektīvus par Baltijas drošības perspektīvas.

Pasaules latviešu uzņēmēji tiekas Valmierā

2019. gada 21. un 22. novembrī Valmierā norisināsies Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF), ko rīko Pasaules Brīvo latviešu apvienība sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību. PLEIF pulcēs pieredzējušus uzņēmējus un profesionāļus no visas pasaules, kuri daloties savā pieredzē, palīdzēs izprast un iepazīt uzņēmējdarbību tādos reģionos kā ASV, Āzija, Skandināvija un Kanāda. Īpaša uzmanība tiks veltīta arī diskusijai par jauno talantu piesaisti Latvijai. Reģistrācija dalībai un sīkāka informācija par forumu pieejama portālā https://www.pleif.lv/.

Sabiedriskie darbinieki ASV saņems Latvijas Valsts augstāko apbalvojumu

Latvijas gadadienā 18. novembrī prezidents Egils Levits Rīgas pilī pasniegs valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni arī diviem latviešu sabiedriskajiem darbiniekiem, Amerikas Latviešu apvienības Mūža biedriem. Advokāts, sabiedriskais darbinieks un ilggadējais ALA atbalstītājs Ivars Bērziņš (foto) no Ņujorkas saņems Triju Zvaigžņu ordeni un tiks iecelts par ordeņa virsnieku. Ilggadējais Aiovas Latviešu biedrības vadītājs Imants Kalniņš no Aijovas apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un kļūs par ordeņa kavalieri. Amerikas Latviešu apvienība apsveic savus Mūža biedrus ar augstā apbalvojuma saņemšanu!

Ar panākumiem noslēgusies Latvian Voices koncertturneja ASV

Gandrīz divi tūkstoši skatītāju izbaudīja vokālās grupas Latvian Voices sniegumu četrās ASV universitātēs, Kenedija centrā Vašingtonā D.C., kā arī Sietlas simfoniskajā hallē, kur uzstājās kopā ar Magi Ensemble no Vašingtonas Universitātes Sietlā un dziedātājām no Inglemoor High School kora. Profesors Dr. Guntis Šmidchens papildināja vokālās grupas koncertu ar lekciju par “Power of Song” četrās ASV pilsētās. Gandrīz 13 tūkstoši skatītāju sekoja līdzi koncerta tiešraidei no Millenium Stage Kenedija centrā. Koncertturneju finansēja Latvijas Kultūras ministrija un ALA, kas pateicas apvienības izpilddirektorei Marisai Gudrajai un Kultūras nozares vadītājai Līgai Ejupei par ieguldīto darbu turnejas rīkošanā!

“Pārnēsājamās ainavas” Ņujorkā

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar James Gallery šī gada 19. novembrī Ņujorkā atklās vairāku gadu pētniecības un izstāžu projekta “Pārnēsājamās ainavas” noslēdzošo izstādi “Portable Landscapes. Memories and Imaginaries of Refugee Modernism” (“Pārnēsājamās ainavas. Bēgļu modernisms, atmiņas un iztēle”), kas seko atšķirīgiem Latvijas emigrācijas un trimdas stāstiem, aplūkojot tos plašākā mākslas norišu, migrācijas un globalizācijas kontekstā. Izstāde un tās publiskā programma pārskatīs mākslinieciskās un politiskās izteiksmes migrācijas mākslā, atklājot daudzveidīgos naratīvus gan nesenā pagātnē, gan mūsdienās. Izstāde, kas norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, Ņujorkā James Gallery būs skatāma līdz 15. februārim.

Call for Proposals for Diaspora Projects

The Latvian Ministry of Foreign Affairs has published deadlines for project proposals for funding of diaspora projects in 2020. In keeping with the mission of the new Diaspora law, the commission has established the following as goals for projects in the coming year: diaspora civic and political involvement, strengthening of the diaspora’s capacity to self-organize - with the goal of establishing a strong national identity and sense of belonging to Latvia, events for preserving Latvian identity for children and youth, events for the diaspora’s involvement in Latvian economic, government, and science development. More information is available here (in Latvian): https://www.mfa.gov.lv/aktualitates/zinas/64711-arlietu-ministrija-izsludina-projektu-pieteiksanas-terminus-2020-gada-planotajiem-diasporas-atbalsta-projektiem

LELBĀL Archbishop Meets with the President of Latvia

The President of Latvia Egils Levits met with the LELBĀL archbishop Lauma Zušēvics on October 28 in the Riga Castle to discuss current events in Latvian Lutheran congregations across the world. The archbishop informed the president that she had met with Minister of Justice Jānis Bordāns, who confirmed that he has created a working group that is looking into the issue of LELBĀL registration in Latvia. The president stated that this step is consistent with new diaspora policy and LELB and LELBĀL are “two branches of the same tree”, with shared roots, albeit differing theological views on several issues. The American Latvian Association in 2018 publicly affirmed its position against the proposed preamble that would establish LELB as the only lawful successor of the church that operated in Latvia until 1940.

ALA and JBANC Meet with the New U.S. Ambassador to Latvia

Prior to departing for Riga this Fall, the new U.S. ambassador to Latvia John Leslie Carwile met with representatives of the Latvian-American and Baltic-American communities for a briefing. The ALA president, Peteris Blumbergs, described the priorities of American Latvians with respect to America’s role in Latvia. Blumbergs stressed that the military and security relationship is of paramount importance, and he urged continued NATO support at the Adazi military base, American troop presence at the Lielvarde air base, and continuing evolution of the Michigan National Guard relationship with the Latvian Ministry of Defense. Also within the security realm, ALA highlighted the importance of fighting Russian disinformation and propaganda and urged support for the NATO Strategic Communications Center of Excellence in Riga. ALA’s Executive Director Marisa Gudra briefed the ambassador designate on Latvian-American cultural and educational accomplishments and the good relationship ALA has with the Latvian Cultural and Education ministries. Since Carwile is an economics expert the conversation also addressed business development issues. The Baltic-American communities were represented by Karl Altau and Eduards Ozoliņš of JBANC.

Results from the 2nd Annual Baltic Advocacy Day

Baltic-American unity was in full force at the second annual JBANC Baltic Advocacy Day and JBANC's 13th annual Conference. The advocacy day had almost 40 participants visit over 30 House and Senate offices, representing over 10 states. The all-day conference included several panel discussions on a range of topics including the future of NATO, Moscow's evolving tactics of aggression, and perspectives on Baltic security.

World Latvian Business Leaders Will Meet in Valmiera

The World Latvian Economic and Innovation Forum will take place on November 21-22, 2019 in Valmiera, in cooperation with the city leadership. The conference will bring business leaders and professionals from all over the world to share with their experience, and to help analyze and understand the business environment in regions such as the U.S., Asia, Scandinavia, and Canada. The discussions will focus on bringing new talent and businesses to Latvia. For registration and additional information, please visit https://www.pleif.lv.

Individuals from the U.S. Latvian Community to be Awarded

On November 18 in the Riga Castle, President Levits will present the highest award of the Latvian government - the Order of Three Stars to two individuals of the American Latvian community! Lawyer, active community volunteer and long-time ALA supporter Ivars Bērziņš from New York and long-time Iowa Latvian community leader Imants Kalniņš (photo) have both earned the Order of the Three Stars. The American Latvian Association congratulates its two Life members with the receipt of these awards!

Latvian Voices Concert Tour Concludes

Nearly 2000 students and Latvian music lovers had the opportunity to experience the Latvian Voices concerts and workshops in U.S. universities, as well as the Kennedy Center in Washington, DC, and Benaroya Hall in Seattle, WA - where the choir was joined by singers from the Magi Ensemble and Inglemoor High School choir. Professor Dr. Guntis Šmidchens presented a lecture delving into the background of the “Power of Song in Latvia” in four cities. Nearly 13 thousand viewers have watched the livestream or video of the Latvian Voices performance on the Millenium Stage at the Kennedy Center. The tour was financed by the Latvian Ministry of Culture and ALA, who thanks Executive Director Marisa Gudrais and Director of Cultural Affairs Liga Ejups for coordinating the tour!

“Portable Landscapes” Exhibit in New York

On November 19 in New York, Latvian Contemporary Arts Center, in cooperation with James Gallery will be presenting a multiple year research and exhibit project “Portable Landscapes. Memories and Imaginaries of Refugee Modernism”, which follows stories of Latvian emigrants and refugees, analyzing them in a broader context of migration and globalization. The exhibit and program will examine artistic and political influences in migrational art. The exhibit, which is part of Latvia’s centennial program, will be on display in the James Gallery in New York until February 15.

This email was sent from #[CAMPAIGN:SENDER_NAME]# to #[EMAIL]#.

#[LIST:COMPANY]# | #[LIST:ADDRESS]#

Click here to unsubscribe | Update your profile