Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Ziņas no Latvijas vēstniecības
  • Latvijai cīņā ar vīrusu palīdz arī ASV vēstniecības
  • Aicinām piedalīties sarunā par ekonomiku krīzes laikā!
  • Noslēdzies mācību gads ASV latviešu skolās
  • Rumaka grāmatu lasīšanas sacensību rezultāti
  • ALA un ALJA rīkotie “Sestdienas vakari” izpelnījušies lielu atsaucību
  • Eņģeļu sirds veiksmes stāsti: Kate
  • Izveidota izglītojoša lietotne “100 Latvians You May Know”
In this issue of InfoGram:
  • Latvian Embassy and Consulate Information
  • U.S. Embassy Assists Latvia With Battling Pandemic
  • Webinar Featuring LIAA Director Kaspars Rožkalns
  • End of the School Year for U.S. Latvian Schools
  • Rumaka Reading Competition Results
  • ALA & ALYA “Saturday Night” Virtual Event Series Finale
  • Angel Heart Society Success Stories: Kate
  • New Mobile App “100 Latvians You May Know”

Ziņas no Latvijas vēstniecības

No 2020. gada 10. jūnija tiek atsākta apmeklētāju pieņemšana Latvijas Republikas vēstniecības ASV (Vašingtonā) Konsulārā nodaļā. Atrodoties Konsulārās nodaļas telpās, mutes un deguna aizsega lietošana ir obligāta. Vīzu pieteikumi tiek pieņemti tikai izņēmuma gadījumos, kas saistīti ar valsts interesēm vai humāniem iemesliem. Vairāk informācijas šeit https://www.mfa.gov.lv/usa/konsulara-informacija.

Latvijai cīņā ar vīrusu palīdz arī ASV vēstniecības

12. jūnijā ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails pasniedza Latvijas Aizsardzības un Veselības ministrijai COVID-19 testēšanas komplektus un laboratorijas aprīkojumu 4000 testu veikšanai. Dāvinājumu saņēma Aizsardzības ministrs Atis Pabriks un Veselības ministre Ilze Viņķele. “Savlaicīgi reaģējot, Latvija ir paveikusi izcilu darbu, cīnoties Pret COVID-19 un pasargājot savus iedzīvotājus,” norādīja vēstnieks Kārvails. “Mums ir gods atbalstīt Latvijas valdības nepārtraukto darbu, piegādājot šos svarīgos testus, un demonstrēt ASV nelokāmo atbalstu Latvijai kā mūsu draugam un sabiedrotajam.”

Aicinām piedalīties sarunā par ekonomiku krīzes laikā!

Spotlight Latvija vebināru cikla noslēgumā Amerikas Latviešu tirdzniecības kamera sadarbībā ar Latvijas Investīciju 23. jūnijā (12.30 PM EDT) piedāvā virtuālu pusdienlaika vebināru par to, kā aģentūra risina jautājumus, kas saistīti ar situāciju COVID-19 krīzes laikā. Vebināra viesis būs LIAA ģenerāldirektors Kaspars Rožkalns, kuram ir liela darba pieredze starptautisku ekonomisko sakaru veidošanā. Sarežģītajā pandēmijas situācijā LIAA turpina darbu, lai palīdzētu Latvijas ražotājiem atrast ceļu uz ārvalstīm, atbalstītu jaunus uzņēmumus, radītu inovācijas un padarītu Latviju par interesantu tūrisma galamērķi. Direktors Rožkalns sniegs 30 minūšu prezentāciju un 15 minūtes atbildēs uz jautājumiem. Sūtiet savus jautājumus Amerikas Latviešu tirdzniecības kamerai uz adresi karina@latvianchamber.com. Vebinārs būs pieejams šeit: https://global.gotomeeting.com/join/630606397.

Noslēdzies mācību gads ASV latviešu skolās

“Mūsu neparastais skolas gads beidzas, un vēl esam neziņā par to, ko nesīs rudens. Pandēmijas laiks ir bijis pilns izaicinājumu,” vēstulē skolu vadītājiem atzīst ALA Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane. Skolas savu virtuālās apmācības darbu organizējušas dažādi. Kalifornijā Ziemeļkalifornijas un Losandželosas skolas mācību gadu mazliet pagarinājušas. Gada noslēgumā Bostonas skola sarīkoja Draudzības dienu ar nodarbībām un tikšanos Zoom platformā, savukārt Čikāgas skolas vadība sagatavoja atvadu video, ko izsūtīja skolas ģimenēm. Ņūdžersijas skolas noslēguma pasākums arī notika Zoom platformā, ar atvadām katrai klasei, tautas deju uzvedumu, runām, atmiņu video. Tomēr īstais 8. klases izlaidums notiks rudenī. Vairākas skolas ir atlikušas izlaidumus uz rudeni, lai sarīkotu absolventiem piedienīgu, svinīgu sarīkojumu.

Rumaka grāmatu lasīšanas sacensību rezultāti

Rumaka grāmatu lasīšanas sacensībās piedalījās 5 skolas.  Apsveicu centīgos lasītājus! Krišjāņa Barona latviešu skolā Čikāgā klašu balvas nopelnīja 2., 4., 5., 6., 8. un vidusskolas klases.  Balvas par labākām vēstulēm uzvarēja Stella Tincu, Jēkabs Brencis, Ulla Ciaciio un Izabella Brence. Mineapoles un St. Paula skolā klašu balvas nopelnīja Bērnudārza, 1./2., 4., 6., 7. klases.  Balvu par labāko vēstuli uzvarēja Silvija Birmane. Losandželosas skolā klašu balvas nopelnīja Bērnudārza, Burtiņu un Valodas klases.  Balvas par labākajām vēstulēm ieguva Eduards Zeltiņš-Kalniņš un Emmett Jennings. Ņūdžersijas skolā klašu balvas nopelnīja 1., 2., 3., 4., un 5. klases.  Balvas par labākām vēstulēm uzvarēja Līva Kilgišova, Tālivaldis Spanier, Madara Bungs, Kristers Leja, Anna Soucie. Vašingtonas DC skolas klašu balvas nopelnīja 6. un 7. klases.  Balvas par labākām vēstulēm uzvarēja Mia Dahncke un Astrīda Rosa.

ALA un ALJA rīkotie “Sestdienas vakari” izpelnījušies lielu atsaucību

Pavasaris ASV latviešu sabiedrībā parasti ir aktīvs laiks. Pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ daudzus pasākumus nācās atcelt. Amerikas Latviešu apvienība (ALA), sadarbojoties ar Amerikas Latviešu jaunatnes apvienību (ALJA), atrada risinājumu, kā nezaudēt kopības sajūtu šajā sarežģītajā laikā. Kopīgi tika īstenota virtuālo pasākumu sērija “Sestdienas vakari kopā ar ALA un ALJA”. Pieslēdzoties Zoom platformā vai sekojot pasākumam Facebook lapā, bija iespēja dziedāt kopā ar grupas ImantaDimanta solistēm, piedalīties viktorīnā, klausīties dzejnieku Kārli Vērdiņu un mūziķi Artu Jēkabsoni, dejot djAiva mūzikas pavadībā, parādīt savu talantus Brīvā Mikrofona vakarā un ielīgot kopā ar leģendārās grupas “Čikāgas piecīši” dalībnieku Armandu Birkenu. Pasākumu cikls virtuālajā vidē ieguva lielu atsaucību, piemāram, pēc Amerikas Latviešu jaunatnes apvienības aprēķiniem, Viktorīnā piedalījās ap 200 dalībnieki un 50 komandas. Vispopulārākais bija vakars kopā ar ImantaDimanta, kurā sadziedājās ap 400 cilvēku.

Eņģeļu sirds veiksmes stāsti: Kate

Kate Esīte Bauskas rajona Īslīces pamatskolā mācās no 1. klases. Ir apzinīga, mērķtiecīga, vispusīgi attīstīta meitene, ar ļoti nopietnu attieksmi pret mācību darbu, pienākumiem un visu, kam ķeras klāt. Viņas sekmes ir teicamas. Savu pirmo telefonu Kate ieguva, beidzot 6. klasi, pateicoties Gaižēnu stipendijai, ar kuru katru gadu tiek apbalvoti sekmīgākie skolēni. Kate ir aktīva skolas un klases sabiedriskajā dzīvē, darbojas Skolēnu pašpārvaldē. Piedalās dažādos radošos konkursos un šajā mācību gadā ar labiem rezultātiem pārstāvēja skolu starpnovadu latviešu valodas olimpiādē. Meitene ir izveidojusi un ar ļoti labiem panākumiem (novada un valsts līmenī) vairākus gadus darbojas skolēnu mācību uzņēmumā „Gudrais kamolītis”, apgūstot uzņēmējdarbības pamatiemaņas. Brīvajā laikā Kate aizraujas ar mūsdienās jauniešu vidū aizmirstiem rokdarbiem – ada un auž grāmatzīmes, prievītes un tautiskas galvas rotas. Meitenei ļoti patīk arī fotografēt. Kates sapnis ir iemācīties darīt to profesionāli. Biedrība „Eņģeļa Sirds” vēlas atbalstīt Kates centienus izglītoties. Meitene nāk no zemnieku ģimenes, kas dzīvo lauku viensētā, un rocība ir maza, tāpēc biedrība lūdz ziedot līdzekļus, lai varētu apmaksāt fotografēšanas un bilžu apstrādes kursus. Ziedotājiem Kate ar prieku dāvās kādu no saviem darinātajiem rokdarbiem.

Izveidota izglītojoša lietotne “100 Latvians You May Know”

Ar Amerikas Latviešu apvienības atbalstu izveidota brīvpieejas lietotne “100 Latvians You May Know”. Lietotne paredzēta gan izglītojošiem mērķiem, gan Latvijas popularizēšanai ārvalstīs. To var lietot kā interesantu papildmateriālu vēstures stundās, vedinot skolēnus uzzināt vairāk un meklēt papildu informāciju gan par konkrētām personībām, gan par viņu nozīmi vēsturē un Latvijas attīstībā. Tāpat lietotne noderēs ikvienam, kas interesējas par Latviju, tās vēsturi un cilvēkiem. Lietotni bez maksas var lejuplādēt Apple Store https://apps.apple.com/us/app/100-latvians/id1458514186. Pagaidām tā pieejama tikai viedtālruņu un planšetdatoru IOS sistēmas lietotājiem.

Latvian Embassy and Consulate Information

Starting from June 10, 2020, the Consular Division of the Embassy of Latvia to the United States will resume in-person appointments for consular services. Wearing a mouth and nose covering while at the Embassy is obligatory. Visa applications will be accepted in exceptional cases involving national interests or on humanitarian grounds. More information https://www.mfa.gov.lv/en/usa/consular-information.

U.S. Embassy Assists Latvia With Battling Pandemic

Riga, June 12, 2020 – U.S. Ambassador John Carwile presented the Latvian Ministry of Defense and the Ministry of Health with tranches of COVID-19 test-kits and associated lab equipment, supporting 4,000 tests. Upon presenting the donation, Ambassador Carwile said, “By taking early action, Latvia has done an excellent job in reducing COVID-19 cases and protecting its residents. We are pleased to support the government’s continuing work by funding these important test kits and show our continued commitment to our good friend and ally, Latvia.”

Webinar Featuring LIAA Director Kaspars Rožkalns

The final webinar of the Spotlight Latvia webinar series, hosted by the Latvian American Chamber of Commerce in cooperation with the Latvian Investment and Development Agency (LIAA), will be held on June 23 at 12:30PM EDT. This lunchtime seminar will feature LIAA director Kaspars Rožkalns, who will discuss how LIAA is dealing with the COVID-19 situation. During the epidemic LIAA is continuing its work and helping Latvian firms to find contacts abroad, supporting new businesses, encouraging innovations and tourism. Questions may be directed to karina@latvianchamber.com. The webinar will be available via the following link: https://global.gotomeeting.com/join/630606397.

End of the School Year for U.S. Latvian Schools

“Our unusual school year has come to an end and it is still uncertain what will happen in the fall. The pandemic has brought us a multitude of challenges,” ALA Director of Education Elisa Freimane has said in a letter to Latvian school leaders. Schools have organized a variety of virtual programs this spring. The schools in Northern California and Los Angeles have lengthened the school year slightly. At the end of its school year, the Boston Latvian school organized a day of friendship, with activities and meetings on Zoom, whereas the Chicago Latvian school leaders prepared a special video for students and parents for the end of the school year. The New Jersey Latvian school end-of-the-year ceremony took place on Zoom, with a folk dance performance, speeches and a memory video. Still, the 8th grade graduation will take place in the fall. Many schools have postponed their graduation ceremonies to the fall, so that they are able to grant the graduates a full celebratory experience.

Rumaka Reading Competition Results

Five schools participated in the Rumaka reading competition this year. We congratulate all participating readers! The Krišjāņa Barona Latvian school in Chicago class awards were earned by the 2nd, 4th, 5th, 6th, 8th, and high school grades. Awards for best letters were won by Stella Tinca, Jēkabs Brencis, Ulla Ciaciio and Izabella Brence. The Minneapolis and St. Paul school class awards were earned by kindergarten, 1st/2nd, 4th, 6th, and 7th grades. The award for the best letter was won by Silvija Birmane. Los Angeles class awards were earned by kindergarten, Burtiņu and Language classes. Awards for best letters were won by Eduards Zeltiņš-Kalniņš and Emmett Jennings. New Jersey class awards were earned by 1st, 2nd, 3rd, 4th, and 5th grades. Awards for best letters were won by Līva Kilgišova, Tālivaldis Spanier, Madara Bungs, Kristers Leja, Anna Soucie. The Washington, DC school class awards were earned by grades 6 and 7. Awards for best letters were won by Mia Dahncke and Astrīda Rosa.

ALA & ALYA “Saturday Night” Virtual Event Series Finale

Spring is usually a busy time for the Latvian-American community, but this year, due to the pandemic, countless events have been canceled or postponed. ALA, in cooperation with the American Latvian Youth Association (ALYA), nonetheless found a way to bring the community together during this time – by hosting a virtual cultural event series on Saturday evenings. By participating in Zoom webinars or by tuning into ALA’s Facebook page, our organizations’ members had the opportunity to sing a long with the ImantaDimanta folk duo, participate in trivia competitions, attend a poetry event with Kārlis Vērdiņš and a concert with award-winning jazz musician Arta Jēkabsone, dance to DJ Ai-Va’s live set, show off talent in the “Open Mic” night, and to get into the midsummer spirit with Armands Birkens of the legendary “Čikāgas piecīši”. The event series had a large number of viewers. The trivia night amassed nearly 200 participants and 50 teams. The most popular event was ImantaDimanta’s sing-a-long, with approximately 400 participants.

Angel Heart Society Success Stories: Kate

Kate Esīte attends the Īslīces primary school in the Bauska region. She is a conscientious, goal oriented, well-rounded girl, with a very serious attitude towards her studies and her responsibilities. She has accomplished many things at her young age. Kate got her first phone finishing the 6th grade, thanks to the Gaižēni Scholarship, which is awarded to the most successful students every year. She works in the student government, participates in various creative competitions and successfully represented the school interregional Latvian language olympics. Kate has been very actively involved and with great success (at the county and state level) working for several years in the student training company "Gudrais kamolītis", acquiring basic business skills. In her free time, Kate is consumed with Latvian crafts often forgotten in today's youth - knitting and weaving bookmarks and folk jewelry. She also loves photography. Kate's dream is to learn to do it professionally. The Angel Heart Society wants to support Kate's efforts to get that education. Kate comes from a farming family with limited resources. Donations to pay for photography courses would be essential. Kate will be happy to gift donors one of her hand-made crafts.

New Mobile App “100 Latvians You May Know”

With the support of the American Latvian Association, a new, free mobile app has been created – “100 Latvians You May Know”. The app is meant for educational purposes, as well as for spreading the word about Latvia abroad. “100 Latvians” is meant as an interesting supplement for history lessons, encouraging students to search for more information about actual people, about their role in history and in Latvia’s development. At the same time, the app will be useful for friends of Latvia that are interested in the history and people of our country. The app can be downloaded for free in the Apple App Store: https://apps.apple.com/us/app/100-latvians/id1458514186. Currently the app is only available for mobile users of iOS.

This email was sent from #[CAMPAIGN:SENDER_NAME]# to #[EMAIL]#.

#[LIST:COMPANY]# | #[LIST:ADDRESS]#

Click here to unsubscribe | Update your profile