Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Svinēsim kopā!
  • ALA Kultūras nozare aktīvi rosās
  • Rumaka grāmatu lasīšanas sacensības
  • ALA valodas līmeņu pārbaudījumi 20. un 21. martā
  • Turpināsim nodrošināt ASV turpmāku atbalstu Baltijas valstīm!
  • Virtuāla prezentācija par Baltiešu Aizstāvības dienām
  • Uzzini, kas radīts Latvijā!
  • Biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti – Amanda
  • Pievienojies un atbalsti Amerikas Latviešu apvienību jubilejas gadā!
In this issue of InfoGram:
  • Let us celebrate together!
  • ALA Virtual Cultural Events Continue
  • 2021 Rumaks Reading Competition
  • ALA Language Level Exams on March 20-21
  • To ensure ongoing U.S. support for the Baltics – Baltic Advocacy Week
  • Virtual Presentation about Baltic Advocacy Week
  • Find Out What’s Made in Latvia!
  • Angel Heart Society Success Stories – Amanda
  • Join us and support the American Latvian Association on our 70th anniversary!

Svinēsim kopā!

ALA šogad svin 70 gadu jubileju. Septiņas desmitgades ALA ir turpinājusi apvienot ASV dzīvojošos latviešus. Jubilejas gadā apvienība piedāvās dažādus pasākumus – sarunas, politiskus seminārus un kultūras programmu. 14. februārī plkst. 19.00 EST notika tiešsaistes pasākums no cikla "Jubilejas svinības kopā ar ALA". Informācijas nozares vadītāja Tatjana Žagare-Vītiņa vadīja tikšanos ar "dīpīšu" bērnu, Latviešu apvienības Detroitā priekšsēdi Līgu Jēkabsoni, leģendāro "Čikāgas piecīšu" dziesminieku Armandu Birkenu. Sarunā piedalīsies arī mācītāju Aija Graham, kuras draudzi Kalamazū stiprina nodegušā dievnama  atjaunošana un latviešu diasporas jaunākās paaudzes pārstāve Una Veilande no Sanfrancisko, kuras ikdienas pienākumi nav iedomājami bez darbošanās latviešu sabiedrībā. Sarunas dalībnieki dalījās atmiņās par savu darbošanos ASV latviešu organizācijās, ilustrējot savu stāstījumu ar fotogrāfijām. Raidījumu var noskatīties šeit: https://www.youtube.com/watch?v=KLsp-JPevrI

ALA Kultūras nozare aktīvi rosās

Par spīti pandēmijas ierobežojumiem ALA Kultūras nozare (vadītāja Valda Grinberga) aktīvi rosās! Janvārī tautiešiem bija iespēja tiešsaistē iepazīties ar populārās latviešu filmas “Dvēseļu putenis” radošo komandu: galvenās lomas atveidotāju Oto Brantevicu, producenti Ingu Praņevsku, operatoru Valdi Celmiņu un filmas komponisti Lolitu Ritmani. Spraigās un interesantās sarunas ar pasākuma apmeklētājiem vadīja žurnāliste Henrieta Verhoustinska. Publikai bija iespēja arī uzdot jautājumus pasākuma dalībniekiem. Turpināsim rīkot interesantus un saistošus pasākumus, kas dos ALA biedriem lielisku iespēju iepazīties ar spilgtām personībām latviešu kultūrā. Martā būs iespēja apmeklēt izcilā pianista Andrejs Osokina koncertu, pēc kā sekos sarunas ar publiku tiešsaistē, klasiskās mūzikas ekspertes Liene Jakovļeva vadībā. Politiskām aktivitātēm veltīts interesants pasākums notiks 27. februārī. Jaunie politikas eksperti iepazīstinās ar martā gaidāmo Baltijas Aizstāvības nedēļu, kas šoreiz notiks tiešsaistē. Vairāk par šiem un citiem pasākumiem variet uzzināt www.alausa.org. (Filmas “Dvēseļu putenis” publicitātes foto)

Rumaka grāmatu lasīšanas sacensības

2021. gada Rumaka grāmatu lasīšanas sacensību laiks ir sācies, un tas ilgst līdz 28. martam. Šī gada tēma ir - "Lasi visu un visur!" Ir pieejamas dažādas nodarbību iespējas gan jaunākiem, gan vecākiem lasītājiem. Vecāki un skolotāji arī mīļi aicināti piedalīties! Kā informē ALA Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane, Rumaka sacensību nodarbību lapas un norādījumi, kā arī BUJ (Bieži uzdotie jautājumi) ir katrā laikā pieejami ALA IzN Google Classroom.

ALA valodas līmeņu pārbaudījumi 20. un 21. martā

ALA Izglītības nozare (vadītāja Elisa Freimane) piedāvā latviešu valodas līmeņu pārbaudījumus tiešsaistē. Informācija par pārbaudījumiem ir atrodamas ALA IzN Google Classroom. Ja vēlaties piedalīties pārbaudījumos, līdz 28. februārim piesakieties saviem skolu pārziņiem! 13. martā vai 14. martā  Zoom platformā tiks piedāvāta satikšanās ar pārbaudījumu vadītāju Daci Mažeiku.  Dace paskaidros instrukcijas un atbildēs uz jautājumiem.  Lūdzu, piesakieties pārrunām līdz 28. februārim, reizē ar skolēnu pieteikumiem. (Foto: Anete Krūmiņa, LNB)

Turpināsim nodrošināt ASV turpmāku atbalstu Baltijas valstīm!

ALA meitas organizācija Apvienotā Baltiešu komiteja (JBANC) no 8. līdz 12. martam organizē Baltijas Aizstāvības nedēļu, kas šogad notiks kā tiešsaistes video sanāksmes ar ASV Kongresa pārstāvjiem, lai informētu par likumprojektiem un jautājumiem, saistītiem ar ASV baltiešu interesēm. Baltiešu Aizstāvības nedēļas tiešsaistes sanāksmēs tiks pārrunāts, kā attīstīt nesen pieņemtos (2020.g. dec.) likumprojektus, kas piedāvā gandrīz $200M finansējumu Baltijas aizsardzībai kā daļa no ilgtermiņa plāna Baltic Security Initiative, kā arī atbalstu Baltkrievijas demokrātijas kustībai un sankcijas pret Nord Stream 2. Ja Jums ir interese piedalīties, lūdzam sazināties ar mums: cta@alausa.org. Ja jums nav iespēju piedalīties Baltijas Aizstāvības dienu pasākumos, mēs aicinām jūs sazināties ar saviem pārstāvjiem ASV Kongresā telefoniski vai tiešsaistes kontaktu lapā martā un arī nākotnē. ALA epasta grupa, Baltic Call to Action UNIT, piedāvā kontaktinformāciju un gatavus tekstus jūsu senatoriem un Pārstāvju palātas loceklim. Lai saņemtu mūsu izsaukumus, lūdzam sazināties caur epastu, cta@alausa.org vai pieteikties mājaslapā: www.alausa.org/cta.

Virtuāla prezentācija par Baltiešu Aizstāvības dienām

ALA 27. februārī 15.00 EST aicina apmeklēt tiešsaistes pasākumu un prezentāciju par plānoto Baltijas Aizstāvības nedēļu (Baltic Advocacy Week), kas notiks no 8. līdz 12. martam. Tiešsaistes pasākumā būs iespēja saņemt ieskatu par gaidāmo pasākumu un darbiem, kas tiek veikti, lai mobilizētu baltiešu kopienu politisko jautājumu risināšanai un sadarbībai ar ASV Kongresu un valdību. Tiešsaistes pasākumā 27. februārī uzstāsies Apvienotās baltiešu komitejas (JBANC) praktikante un Baltijas Aizstāvības dienas rīkotāja Madelena Miniata, Baltivist.com dibinātājs, Vytas Aukstuolis un JBANC valdes loceklis Ēriks Lazdiņš. Ievadvārdus teiks ALA Sabiedrisko attiecību nozares vadītājs Dzintars Dzilna. Pasākums notiks angļu valodā. Nenokavējiet vienreizēju iespēju saņemt informāciju, mācīties un izteikt savu viedokli! Pasākuma laikā būs iespēja uzdot jautājumus runātājiem un iesaistīties pārrunās par svarīgiem politiskiem jautājumiem! Zoom saite: https://us02web.zoom.us/j/85179466998?pwd=K1VENVoxODEzS0ZKZmd4M2VBTXk3dz09

Uzzini, kas radīts Latvijā!

ALA, sadarbībā ar Latvijas Attīstības un investīciju aģentūru, aicina: “Lai laikus uzzinātu par interesantām un aizraujošām norisēm Latvijā, aicinām apskatīt un sekot līdzi Magnetic Latvia profilam vietnē Facebook: https://www.facebook.com/magneticlatvia. “No zinātnes sasniegumiem, jaunumiem start-up vidē, inovatīvajiem Latvijā radītajiem produktiem līdz skaistiem tūrisma skatiem – tas viss atrodas šajā profilā. Saturs ir veidots angļu valodā, tāpēc laipni lūgti ar šo informāciju dalīties ar saviem kontaktiem, lai pēc iespējas plašāks cilvēku loks uzzinātu par to, kas unikāls un jauns radīts Latvijā!

Biedrības “Eņģeļa sirds” veiksmes stāsti – Amanda

ALA nozare Labdarība Latvijā (vadītāja Kaija Petrovska) turpina atbalstīt biedrību “Eņģeļa Sirds”, kuras misija ir finansiāli atbalstīt motivētus, talantīgus, centīgus bērnus un jauniešus no maznodrošinātām ģimenēm Latvijas lauku reģionos. Biedrības mērķis ir pilnveidot šo bērnu zināšanas un attīstīt talantus. Amandai Reščenko ir 12 gadi, viņa mācās Aglonas novada Priežmalas skolas 6. klasē. Meitene aug piecu bērnu ģimenē. Jau no 1. klases Amanda darbojas Latvijas Mazpulkos, kas šodien ir lielākā un spēcīgākā jauniešu nevalstiskā organizācija Latvijā. Ar praktisku darbu un neformālo izglītību mazpulki garantē Latvijas sabiedrības vadītāju un jauno uzņēmēju izaugsmi, īsteno un ievieš videi draudzīgu rīcību un māca jauniešiem mīlestību pret savu dzimteni. No savas mammas Amanda ir pārmantojusi interesi par ārstnieciskajiem augiem. Vasarā meitene vada ekskursijas pa dabas takām, iejūtoties meža laumiņas tēlā, apmeklētajiem stāstot par augu īpašībām un augu tējām un kā tās palīdz uzturēt možu garu un veselību. Amanda arī nodarbojas ar tērpu dizainu un šūšanu, dzied Aglonas bazilikas kora skolā, palīdz vecākiem lauku darbos. Nākotnē Amanda plāno studēt farmācijas zinātni. Lai sasniegtu šo mērķi, meitenei daudz jālasa un jāapmeklē kursi. Tam nepieciešami līdzekļi. Biedrība “Eņģeļa sirds” ir nolēmusi atbalstīt Amandu viņas mērķa sasniegšanā, un lūdz pievienoties arī jūs.

Pievienojies un atbalsti Amerikas Latviešu apvienību jubilejas gadā!

Kļūstiet par atbalstītāju un biedru! Uzdāviniet ALA biedra karti saviem bērniem un mazbērniem! Ar ziedojumu $70+, ziedojums ieskaita 2021. gada biedra maksu. $700 ALA70 ziedojums ieskaita Mūža biedra maksu vai paaugstinājumu no Mūža uz Zelta Mūža biedra statusu. $7000 ALA70 ziedojums ieskaita Nameja mūža biedra maksu. Sekojiet līdzi mūsu jubilejas programmai Facebook un mājaslapā!

Let us celebrate together!

ALA is celebrating its 70th anniversary this year. During our anniversary year we are offering the opportunity to join with us and together reminisce about special events and milestones which have been key to the U.S. Latvian community through the years. On February 14, our Information Office director held a virtual discussion with the head of Latvian Association of Detroit Līga Jēkabsone; legendary “Čikāgas piecīši” musician Armands Birkens; minister Aija Graham, whose congregation in Kalamazoo is rebuilding its church that was destroyed in a fire; and Una Veilande from San Francisco, for whom work in the Latvian community is part of daily life. The video recording of the event can be viewed on the ALA YouTube channel: https://www.youtube.com/watch?v=KLsp-JPevrI

ALA Virtual Cultural Events Continue

Despite obstacles due to pandemic restrictions, ALA’s Office of Cultural Affairs is actively promoting Latvian culture in the US! In January, the Office of Culture presented a wonderful virtual opportunity for Latvian Americans to meet with the creative team from the popular Latvian film, Dvēseļu Putenis. Event participants participated in a discussion with the lead actor, producer, cinematographer, and screenplay composer, led by Latvian culture journalist, Henrieta Verhoustinska. And more is in store! Join us later in February for a webinar in English, where young Baltic activists will discuss the upcoming virtual Baltic Advocacy Week event. In March, we have a very special virtual concert planned with the incomparable pianist Andrejs Osokins, to be followed by a question-and-answer session with Latvian classical music expert, Liene Jakovļeva. Find out more about these and other events at www.alausa.org. (“Dvēseļu putenis” film publicity photos)

2021 Rumaks Reading Competition

The 2021 Rumaks Reading Competition is running from now until March 28! This year’s theme is “Read everything and everywhere!” There are activities available for both young and old readers. Parents and teachers are also invited to participate! As reports Director of Education Elisa Freimane, the Rumaks competition guidelines, activities, and FAQ are available in the ALA Education Google Classroom.

ALA Language Level Exams on March 20-21

The ALA Director of Education, Elisa Freimane, will offer Latvian language exams online. Information about these exams can be found in the ALA Education Google Classroom. If you would like to participate in an exam, sign up with your school principal by February 28! On March 13 or 14, there will be a Zoom meeting with exam director Dace Mažeika, who will explain the instructions and answer questions. (Photo: Anete Krūmiņa, LNB)

To ensure ongoing U.S. support for the Baltics – Baltic Advocacy Week

ALA’s daughter organization JBANC is organizing online video meetings with Congressional offices March 8-12, to raise awareness of legislation and issues important for protecting Baltic-American interests. Dubbed Baltic Advocacy Week, discussion will build on recent legislation passed (Dec. 2020) that provides almost $200M in funding for Baltic defense as part of a longer-term Baltic Security Initiative, as well as support for Belarus’ democracy movement and sanctions against Nord Stream 2. If you are interested in participating, please contact us at cta@alausa.org. If you are not able to participate in the Baltic Advocacy Week, we urge you to contact your Members of Congress via phone call or online—in March and in the future. Through its Baltic Call to Action UNIT email group, ALA provides contact information and ready-made text, customized to each of your senators and representative. To receive our Calls to Action, please contact us at cta@alausa.org or sign up at www.alausa.org/cta.

Virtual Presentation about Baltic Advocacy Week

Balts, let’s unite! ALA invites you to a virtual event on February 27 at 15:00 EST, a presentation and discussion on Baltic Advocacy Week (March 8-12). At the event you will learn about what will take place during the advocacy week and about other ongoing advocacy work to promote issues concerning the Baltics. The virtual event will feature Madelena Miniats (JBANC intern and Baltic Advocacy Week organizer), Vytas Aukstuolis (Baltivist.com founder), and Ēriks Lazdiņš (JBANC board member). ALA Public Affairs Director Dzintars Dzilna will give an introduction. The presentation and discussion will take place in English. Don’t miss this opportunity to learn more and to express your views! During the event you will have a chance to ask questions and participate in discussion about political topics relevant to the Baltics. Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/85179466998?pwd=K1VENVoxODEzS0ZKZmd4M2VBTXk3dz09

Find Out What’s Made in Latvia!

ALA, in cooperation with the Investment and Development Agency of Latvia, invites you to follow Magnetic Latvia on Facebook: https://www.facebook.com/magneticlatvia. The pages features scientific advancements, start-up news, innovative Latvian products, beautiful landscapes. All of the content is in English, so please share it with your contacts, so that more people find out what is unique and great about Latvia!

Angel Heart Society Success Stories – Amanda

Amanda Reščenko is 12 years old and is a 6th grade student at the Priežmala elementary school. She is one of 5 children in her family. From 1st grade, Amanda has attended the Latvian equivalent to 4H – “Latvijas mazpulki”, which today is the largest and strongest youth non-governmental organization in Latvia, with practical work and non-formal education. It guarantees the growth of Latvian leaders and young entrepreneurs, implementing and introducing environmentally friendly activities and teaching young people to love their homeland. Amanda has inherited her interest in herbal plants from her mother. In the summer, Amanda volunteers as a guide, providing nature tours, explaining the benefits of herbs and herbal teas. Amanda also designs and sews costumes, sings at the Aglona Basilica Choir School, and helps her parents with yard work. Amanda plans to study Pharmacy. She still has a long way to go. Amanda needs financial support in order to further her education and attend supplemental camps. The Angel Heart Society has chosen to support Amanda. Will you join them helping her achieve her goals?

Join us and support the American Latvian Association on our 70th anniversary!

Become a member or gift a membership to your child or grandchild! With a $70+ donation, we will include you in our ALA70 Star Supporter list! $70 ALA70 donation includes 2021 annual membership. $700 ALA70 donation includes Life membership or upgrade from Life to Gold Life membership. $7000 ALA70 donation includes Namejs Life membership. Follow us on Facebook and our website for news on our 70th anniversary programs and events!

This email was sent from #[CAMPAIGN:SENDER_NAME]# to #[EMAIL]#.

#[LIST:COMPANY]# | #[LIST:ADDRESS]#

Click here to unsubscribe | Update your profile