Šajā infogrammas numurā lasiet:
  • Tuvojas ALA 69. kongress
  • ALA valde martā dosies uz Mičiganu
  • Iespēja atjaunot Latvijas Republikas pasi Losandželosā
  • Draudzīgā aicinājuma pasākums Čikāgā
  • Amerikas Latviešu apvienība sarīko basketbola svētkus Vašingtonā
  • Rumaka lasīšanas sacensības
  • Izsludināta pieteikšanās LVA diasporas skolu finansiālajam atbalstam
  • Latvijas Kultūras ministrija atbalsta pašdarbnieku kopas ASV
  • Aicinām atbalstīt talantīgus bērnus Latvijas reģionos!
In this issue of InfoGram:
  • ALA 69th Congress
  • ALA March Board Meeting in Michigan
  • Opportunity to Renew Latvian Passport in Los Angeles
  • “Draudzīgais aicinājums” Event in Chicago
  • Latvian Basketball Game in Washington, DC
  • Rumaka Reading Competition
  • LVA Support for Diaspora Latvian Schools
  • Latvian Ministry of Culture Support for U.S. Latvian Performing Groups
  • Support of Talented Children in Latvia

Tuvojas ALA 69. kongress

No 24. līdz 26. aprīlim St. Paulā, Minesotā notiks Amerikas Latviešu apvienības 69. kongress. Savu dalību kongresā apstiprinājuši tā īpašie viesi: Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, labdarības organizācijas ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta un Latvijas Universitātes asociētais profesors, pētnieks Daunis Auers. Kongresā notiks vairākas paneļdiskusijas – par jauniešu latvisko izglītību, par diasporas lomu mūsdienu pasaulē un par ekonomiskās sadarbības iespējām starp Latviju un ASV. Piektdienas, 24. aprīļa vakarā kongresa delegāti un viesi saviesīgā pasākumā tiksies ar Mineapoles latviešu kopienu. Tuvāka informācija par kongresu atrodama ALA mājas lapā. Viesnīcas rezervācija delegātiem un dalībniekiem šeit.

ALA valde martā dosies uz Mičiganu

No 6. līdz 8. martam Amerikas Latviešu apvienības valde dosies vizītē uz Mičiganu, kur to uzņem Latviešu apvienība Detroitā. Atzīmējot pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas dienu, valde, Latvijas vēstnieks ASV Māris Selga un Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis 6. martā Lansingā tiksies ar Latvijas sadarbības partneriem - Mičiganas Nacionālās gvardes vadību. Piektdien ieplānota tikšanās arī ar Mičiganas gubernatori Gretchen Whitmer, iesniedzot viņai vēstules no Mičiganas latviešu, igauņu un lietuviešu kopienām, kurās izteikta pateicība par Baltijas valstu un Mičiganas sadarbību. ALA valdes pārstāvji plāno pavadīt arī Lansingas latviešu grupu vizītē pie vietējās ASV Kongresa Pārstāvju palātas deputātes Elissa Slotkin (MI-8), lai informētu viņu par likumprojektiem un drošības jautājumiem saistībā ar Baltijas valstīm. Sestdien un svētdien Detroitas draudzes sabiedriskā ēkā notiks apvienības valdes sēde, kurā piedalīsies arī vēstnieks M. Selga. Vakarā valdes locekļi kopā ar vietējo sabiedrību piedalīsies Detroitas korporāciju kopas rīkotajā Kalpaka ballē.

Iespēja atjaunot Latvijas Republikas pasi Losandželosā

Latvijas vēstniecība ASV ziņo par iespēju atjaunot vai pieprasīt Latvijas Republikas pasi un/vai personas apliecību (ID karti) Losandželosā 2020. gada 20. un 21. martā. Pieņemšana notiks Losandželosas Latviešu namā (Adrese: 1955 Riverside Dr., Los Angeles, CA 90039). Latvijas vēstniecība ASV aicina Latvijas valstspiederīgos noformēt un saņemt pasi kopā ar eID karti jeb personas apliecību. Aicinām Jūs noformēt eID karti arī tad, ja Jūsu rīcībā ir derīga Latvijas pase. eID karte valstspiederīgajiem sniedz uzticamu, valsts garantētu un drošu personas identifikāciju arī elektroniskajā vidē. eID kartēs ir ieviesti bezmaksas parakstīšanas un autentifikācijas sertifikāti ar neierobežotu parakstīšanās reižu skaitu. eID karte šobrīd tiek izsniegta ar derīguma termiņu 10 gadi agrāko 5 gadu vietā.

Draudzīgā aicinājuma pasākums Čikāgā

25. janvārī Čikāgā, Krišjāņa Barona latviešu skolā notika Draudzīgā Aicinājuma sarīkojums. Tas bija īpašs notikums, jo skola svin savu 70. mācību gadu. Sarīkojuma viesis bija arī ALA priekšsēdis Pēteris Blumbergs, kurš ir šīs skolas absolvents. Blumbergs dalījās atmiņās par saviem skolas gadiem un par to, kā latviskā audzināšana un izglītība deva viņam iespēju iesaistīties Amerikas un pasaules latviešu organizāciju darbā. Uzrunā ALA priekšsēdis informēja arī par apvienības panākumiem un programmām, kas varētu būt saistošas jaunākajai paaudzei. Skolas bērni sarīkojumā uzstājās ar grupas “Čikāgas Piecīši” dziesmām kopā ar leģendārajiem Piecīšiem - Armandu Birkenu (arī skolas absolvents) un Alni Ceru. Draudzīgo aicinājumu 1935. gadā uzsāka Valsts prezidents Kārlis Ulmanis, kurš savā vārdadienā uzdāvinājis bērnības skolai grāmatas un lūdzis, lai arī citi atceras savas skolas. (Foto: Gunārs Lucāns)

Amerikas Latviešu apvienība sarīko basketbola svētkus Vašingtonā

7. februāris latviešu basketbola līdzjutējiem bija zīmīgs datums. Vašingtonā, D.C., Capital One arēnā satikās trīs latviešu spēlētāji – Kristaps Porziņģis, kas pārstāvēja Dalasas Mavericks komandu, Dāvis Bertāns un Anžejs Pasečņiks no Vašingtonas Wizards. Amerikas Latviešu apvienība nelaida garām iespēju apvienot latviešu līdzjutējus, neskatoties uz to, kurai no komandām pieder viņu simpātijas. Uz leģendāro spēli ieradušies bija ne tikai vietējie Vašingtonas, Merilandes un Virdžīnijas latvieši, bet arī no Ņujorkas un citām ASV pavalstīm, kas no Vašingtonas lielākā attālumā. Protams, īpašs prieks bija par basketbola līdzjutējiem no Rīgas. ALA priekšsēdis Pēteris Blumbergs priecājas arī par iespēju neformālā gaisotnē satikties ar Latvijas vēstniecības ASV pārstāvjiem, Saeimas deputātiem, apvienības labvēļiem un Latvijas goda konsuliem, kas uz spēli ieradās pēc savas gadskārtējās sapulces Vašingtonā. Visi trīs latviešu spēlētāji ieradās uz kopēju fotogrāfiju ar latviešu līdzjutējiem un sniedza neskaitāmus autogrāfus.

Rumaka lasīšanas sacensības

Iepriekšējā gadā lasīšanas sacensībās bija daudz dalībnieku, šogad tās notiks līdzīgā veidā, ziņo ALA Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane. Sacensības notiek no 1. februāra līdz 14. martam, šajā periodā skolas izvēlas 4 lasīšanas nedēļas. Jaunāko klašu skolēni lasa paši vai ar vecākiem, katru dienu 4 nedēļu laika posmā. Vecāko klašu skolēni raksta par grāmatu, ko izlasījuši un mācās par vēstuļu rakstīšanu. Interesentiem, lūdzu, sazināties ar savu latviešu skolu pārziņiem!

Izsludināta pieteikšanās LVA diasporas skolu finansiālajam atbalstam

Latviešu valodas aģentūra (LVA) aicina pieteikties latviešu diasporas skolas 2020. gadā pieejamajam LVA finansiālajam atbalstam no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas „Valsts valodas politika un pārvalde”, kas šogad ir būtiski palielinājies. Finansējuma periods: 2020. gada 1. janvāris – 2020. gada 31. decembris. Ar finansējuma pozīcijām un finansējuma saņemšanas kritērijiem detalizēti varat iepazīties konkursu nolikumos, kas publicēti LVA mājaslapā . Finansējumu latviešu nedēļas nogales skolām un vasaras vidusskolām ārpus Eiropas administrē Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA). Finansējuma apjoms: 44 820 EUR. Lai pieteiktos, elektroniskā anketa ir jāaizpilda līdz 2020. gada 16. martam – http://ejuz.lv/pblaskolas2020.

Latvijas Kultūras ministrija atbalsta pašdarbnieku kopas ASV

Šogad Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) administrētajā Latvijas Kultūras ministrijas atbalsta programmā “Diasporas pašdarbības kopu attīstība un māksliniecisko spēju stiprināšana” ir atbalstītas sekojošas pašdarbnieku kopas ASV: Ņujorkas koris, Bostonas koris, deju kopa "Mantinieki” Čikāgā, kopa “Metieniņš” Milvokos, kopa "Vanadziņš” Ročesterā, "Jautrais Pāris” Indianopolē, folkloras ansamblis “Teiksma” Mineapolē un Sanfrancisko Jaunais teātris. Dziesmu un deju svētku padomes ASV priekšsēža vietniece Iveta Grava atzīst, ka šogad kopas bijušas ļoti aktīvas un fondam iesniedza 22 pieteikumus. Dziesmu deju fonds ASV izveidots, lai labāk pārstāvētu latviešu pašdarbnieku intereses gan Latvijas Kultūras ministrijā, gan PBLA. (Ņujorkas koris, publicitātes foto)

Aicinām atbalstīt talantīgus bērnus Latvijas reģionos!

2019. gada vasarā, pēc Bauskas SOS ciemata ieteikuma, biedrības “Eņģeļa sirds” pārstāves tikās ar mērķtiecīgu jaunieti Kristapu Gasūnu. Kristapa bērnība nav bijusi saulaina, jo lielāko daļu savas dzīves viņš pavadījis bērnunamā. Prieks par to, ka beidzot Kristaps atradis sev jaunu ģimeni, pret kuru izturas ar lielu cieņu un pateicību.

Kristapa sapnis jau kopš bērnības ir kļūt par pilotu. Viņu satiekot, biedrības pārstāvēm radās labs iespaids puiša nākotnes plāniem: Kristaps nodemonstrēja labas angļu valodas prasmes un piekrita, ka, lai varētu iestāties pilotu skolā, viņam nepieciešams uzlabot zināšanas matemātikā. Jaunais puisis savu brīvo laiku izmanto sportiskās aktivitātēs, labprāt spēlē basketbolu. Kristapam patīk lasīt grāmatas, īpaši zinātnisko literatūru par aviācijas tēmu. “Eņģeļa sirds” vēlas atbalstīt Kristapu, nodrošinot viņam privātstundas matemātikā, kā arī aizvest Kristapu ekskursijā uz pilotu skolu. Šobrīd biedrība palīdzējusi puisim nodibināt sakarus ar latviešu pilotu, kurš dzīvo ASV - Normundu Krepšu. Viņi regulāri sazinās, Normunds dalās savā pieredzē un iedvesmo jaunieti turpmākai mērķa sasniegšanai. (Kristaps kopā ar Eņģeļa sirds pārstāvēm Ivandu Biti un Gintu Osi, foto: “Eņģeļa sirds”)

ALA 69th Congress

The 69th ALA Congress will take place from April 24-26 in St. Paul, Minnesota. The following special guests have confirmed their participation: Latvian Minister of Foreign Affairs Edgars Rinkēvičs, ziedot.lv director Rūta Dimanta, University of Latvia associated professor Daunis Auers. This year’s congress will include discussions about the youth’s Latvian educational experiences, the Latvian diaspora’s role in the world, and opportunities for economic cooperation between Latvia and the U.S. For more information about the congress program, please visit the ALA webpage. Click here for reservations at the congress hotel.

ALA March Board Meeting in Michigan

Celebrating Kapaka Day on March 6, ALA’s board will meet with the leadership of the Michigan National Guard and participate in a tour of the Guard’s headquarters in Lansing. ALA will also meet with Michigan’s governor Gretchen Whitmer, offering her letters from each local Latvian-American group—as well as from Estonian- and Lithuanian-American groups—in Michigan, expressing their thanks for the State Partnership Program between the Michigan National Guard and Latvia’s National Armed Forces. ALA also plans to join a group of Lansing Latvians in a visit with congressional representative Elissa Slotkin (MI-8), to discuss legislation and security issues relevant to the Baltics.

Opportunity to Renew Latvian Passport in Los Angeles

The Embassy of Latvia consular department has announced the opportunity to renew or request a Latvian passport or ID card in Los Angeles on March 20th and 21st (1955 Riverside Dr). For more information, please visit the Embassy of Latvia’s website: https://www.mfa.gov.lv/en/usa/consular-information.

“Draudzīgais aicinājums” Event in Chicago

The “Draudzīgais Aicinājums” event for Chicago’s Krišjāņa Barona Latvian school took place on January 25. This was truly a special event because the school was celebrating its 70th operating year! In attendance was special guest, ALA president Pēteris Blumbergs, who is also a graduate of Chicago’s Krišjāņa Baroņa Latvian school. Blumbergs shared his memories of his school years, and the realization that his Latvian upbringing gave him the opportunity to be involved with American and world Latvian organizational work. He also shared information about some of ALA’s latest achievements and its most prominent programs. The “Draudzīgais Aicinājums” event also featured the students’ presentation of “Čikāgas Piecīši” classics, performed along with the legendary group’s participants Armands Birkens and Alnis Cers. The “Draudzīgais Aicinājums” tradition was started in 1935 by then Latvian President Kārlis Ulmanis, who had gifted books to his fomer school and asked others to join in on supporting the community’s schools. (Photo: Gunārs Lucāns)

Latvian Basketball Game in Washington, DC

February 7, 2020 was a great day for Latvian basketball fans. Three Latvian players met in Washington, DC’s Capitol One Arena – Kristaps Porziņģis (Dallas Mavericks), Dāvis Bertāns and Anžejs Pasečņiks from Washington Wizards. The American Latvian Association took the opportunity to call together Latvian basketball fans, regardless of their favorite NBA team. The game was attended by not only DC, Maryland, and Virginia area fans, but also by Latvians from other further states, and even from Riga. After the game, all of the Latvian fans rushed to the Devil’s Backbone Lounge in the arena to await Dāvis Bertāns and Anžejs Pasečņiks for a promised Meet & Greet. Mavericks star Kristaps Porziņģis also managed to stop by, making possible a group photo of 200+ Latvian fans and these 3 talented Latvian players from opposing teams. Friday night’s game ended up being not only a fierce matchup between Dallas and Washington, but also a terrific opportunity for the Latvian community to come together and share in their pride of Latvia’s basketball talent!

Rumaka Reading Competition

The 2020 Rumaka Reading Competition has many participants. The competition takes place from February 1 - March 14, during this period a school chooses 4 reading weeks. The youngest students read by themselves or with parents, every day during those 4 weeks. The older students review a book that they have read and learn about letter-writing. If there is further interest, please contact your Latvian school principals!

LVA Support for Diaspora Latvian Schools

The Latvian Language Agency has announced the opportunity for diaspora Latvian schools to apply for funding for the period of January 1 - December 31, 2020. To find out more about the funding criteria, please visit www.valoda.lv. The World Federation of Free Latvians administers these funds for Latvian schools outside of Europe (a total of approximately 44 820 EUR). To apply, an application must be submitted by March 16, 2020 - http://ejuz.lv/pblaskolas2020.

Latvian Ministry of Culture Support for U.S. Latvian Performing Groups

This year the World Federation of Free Latvians helped to allocate the Latvian Ministry of Culture’s support for the Latvian diaspora’s performing groups (folk dance ensembles, choirs, musical ensembles, theater troupes). The following groups have been awarded funds in the U.S.: New York Latvian Choir, Boston Latvian Choir, Chicago folk dance group “Mantinieki”, Milwaukee folk dance group “Metieniņš”, Rochester folk dance group “Vanadziņš”, Indianapolis folk dance group “Jautrais Pāris”, Minneapolis folk ensemble “Teiksma”, San Francisco New Theater. The vice president of the Song and Dance Festival Fund in the U.S., Iveta Grava, reports, the U.S. performing groups were very reponsive, all together there were 22 groups that applied for a grant. (Photo: New York Latvian Choir)

Support of Talented Children in Latvia

Last summer, at the suggestion of the Bauska SOS village, representatives of the Society "Angel's Heart" met with a promising young man Kristaps. Kristaps' childhood has not been easy since Kristaps has spent most of his life in an orphanage. It is a blessing that Kristaps has finally found a new family where he is treated with great respect and gratitude. Kristaps's dream has been to become a pilot. When we met, we had a good impression of his future intentions as he defined his weaknesses very clearly and showed us his good grasp of the English language. Kristaps is now 15 years old. In order to enroll in a pilot school, Kristaps needs to improve his mathematics skills. “Angel’s Heart” would like to support Kristaps, to obtain private tutoring in math, and also bring Kristaps on a field trip to a school for pilots. Currently “Angel’s Heart” has helped Kristaps to make contact with a Latvian pilot that lives in the U.S. - Normunds Krepšs. The two communicate regularly, Normunds shares in his experiences and inspires Kristaps to reach for his dreams. (Kristaps together with Angel’s Heart representatives Ivanda Bite and Ginta Ose, Photo: “Angel’s Heart”)

This email was sent from #[CAMPAIGN:SENDER_NAME]# to #[EMAIL]#.

#[LIST:COMPANY]# | #[LIST:ADDRESS]#

Click here to unsubscribe | Update your profile